Iași (FIAC): "Mergeți direct la marile valori ale Bisericii". Interviu cu PS Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla
În cadrul programului de seară, din prima zi (22 august 2012) a Adunării Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (AG FIAC), Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a prezentat o reflecție asupra momentului evanghelic al discipolilor de la Emaus (Lc 24,13-35), având drept suport vizual o icoană bizantină din Bulgaria. Reflecția Preasfințitului s-a structurat în jurul a trei elemente cheie: memorie, identitate și misiune. Am avut bucuria de a sta de vorbă și a-i adresa câteva întrebări Preasfinției sale.
Preasfințite, am înțeles că aveți o preferință în a aborda fragmentul evanghelic referitor la drumul ucenicilor spre Emaus. Ce anume vă atrage la acest fragment?
Consider că acest fragment este de fapt o paradigmă a vieții noastre, care, după ce parcurgem un drum al credinței inerent fiecăruia dintre noi după momentul botezului, cateheza corespunzătoare, prima spovadă și prima împărtășanie, are nevoie de momente de reîntoarcere la izvoare. Drumul credinței și al vieții spirituale nu este, așa cum s-ar putea presupune, un drum ascendent spre împărăția cerurilor, spre Ierusalimul ceresc, ci de multe ori suntem puși în situația de a-l redescoperi pe Cristos prezent în viața noastră și a parcurge cele trei momente cheie, pe care ucenicii care întorceau spatele Ierusalimului morții le parcurg, adică rememorare, identitate și misiune.
Memorie, identitate, misiune au fost cuvintele cheie ale relatării Sfinției voastre. Cum pot fi transpuse aceste cuvinte în viața de zi cu zi a creștinului de astăzi? Care ar fi pașii concreți care trebuie parcurși pentru a ajunge la trăirea acestor cuvinte?
Viața noastră de creștini este inevitabil legată de dimensiunea timpului. Timpul este și el un element al creației divine. Ca urmare, periodic, creștinul are nevoie de această reîntoarcere la izvoare, pentru că timpul este istorie, istoria este dinamică, situațiile geopolitice și sociale în care trăim sunt diferite. Putem spune chiar că, de la an la an, viteza cu care au loc anumite schimbări la nivel geopolitic mondial ne obligă și pe noi să ne adaptăm semnelor timpului, să le cunoaștem și să știm cum să putem răspunde mai bine misiunii noastre de creștini în lume. Și aceasta o facem periodic, reîntorcându-ne la elementele esențiale din credința noastră, care nu au voie să fie uitate. Ce înseamnă a fi creștin botezat? Ce înseamnă a fi persoană consacrată? Ce înseamnă a trăi într-o anumită societate a timpului prezent? Și aceasta pentru a ne defini mai bine identitatea. Dacă ne aducem aminte ceea ce nu avem voie să uitam, vom ști mult mai bine cine suntem. Știind cine suntem în societatea în care trăim, ne dăm seama ce avem de făcut, astăzi, aici, în mileniul al treilea creștin.
Referitor la tema Adunării Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, cum se reflectă coresponsabilitatea în eparhia dumneavoastră?
Ceea ce am încercat în ultimii ani, și o spun cu bucurie, sub influența puternică și foarte dinamică a asociației ASTRU care face parte din Acțiunea Catolică din România, este, la cererea tinerilor, să alcătuim un plan pastoral complex pe durata întregului an calendaristic bisericesc. Mărturisesc că nu a fost ușor, dar am reușit s-o facem la început cu timiditate și cu colaborarea tinerilor care ne cereau mereu tema anului pastoral, acțiunile anului pastoral și acum, după ce am preluat și am încercat să aplicăm la nivelul eparhiei noastre temele pastorale sugerate de către Sfântul Părinte, am înființat și un birou pastoral. În acest birou pastoral, trebuie să știți că sunt incluse mai multe familii, care fac parte din diferitele departamente ale structurii eparhiei noastre și, de asemenea, persoane consacrate. De asemenea, sunt incluși responsabilii laici ale diferitelor sectoare, tocmai pentru că dorim în primul rând să cunoaștem pulsul vieții laicilor de la dânșii, deci nu din alte surse, și, în al doilea rând, dorim, prin acțiunile pastorale pe care le organizăm, să putem răspunde necesităților lor pastorale. Consider că prin aceasta, ascultând laicii și propunerile lor în cadrul Anului Familiei, am reușit să răspundem câtorva dorințe, cum a fost, de exemplu, Întâlnirea Eparhială a Familiilor, la care au participat circa 300 de persoane, ceea ce pentru noi este un lucru îmbucurător și, de asemenea, momente de întâlnire a responsabililor cu pastorația familiilor la nivelul parohiilor. S-a creat o rețea în așa fel încât familiile care sunt în dificultate, familiile care au probleme la nivelul relației soț-soție din diferite motive, să poată fi sprijinite nu numai de un ajutor pastoral competent, ci chiar de familii cu experiență în acest domeniu, familii care au, să zicem așa, o vârstă respectabilă și venerabilă și care au trecut adeseori prin momente dificile. Iată doar câteva acțiuni prin care dorim să cerem laicilor ca, împreună cu noi, cei care suntem rânduiți din mila Domnului la păstorirea acestei eparhii, să fie cei care să ne sugereze ideile importante la nivelul pastorației, sigur, preluând în același timp nu numai dimensiunea colaborării, ci și a responsabilității acestei acțiuni.
Ne puteți spune ce așteptări aveți de la laici?
În societatea secularizată și secularizantă în care trăim, persoanele laice au un rol cu totul deosebit, sigur, mă refer la creștinii practicanți din Biserica Catolică. Pentru că ei au acces în anumite medii, în anumite, să zicem așa, cercuri ale societății, în care noi nu avem acces sau nu suntem bine priviți, sau, în clipa în care apărem ca reprezentanți ai Bisericii, sigur cu însemnele corespunzătoare, se creează oarecum o distanță. Și aici laicii creștini pot repara această absență a noastră în anumite medii. Avem exemplul, să iertați dacă utilizez un cuvânt cam dur, debandadei din politică. Dacă vă amintiți bine, în momentul vizitei fericitului Ioan Paul al II-lea la București, în mai 1999, pontiful roman de atunci a avut o sintagmă foarte frumoasă și a spus așa: "Educați-vă tinerii în spiritul unor țeluri îndrăznețe care se cuvin unor fii de martiri, în așa fel - citez din memorie - încât să nu-și abandoneze țara de origine, să facă față consumismului și să se angajeze cu o concepție creștină în politică". Noi avem nevoie de creștini care să se poată angaja în politică și să încreștineze această politică de acum a României, care, trebuie să recunoaștem, este o fațadă a României, este un aspect cu care ne prezentăm în fața Europei și a lumii. Deci să nu se refuze o implicare politică creștină în această conducere a țării noastre. Sigur, nu numai la nivelul politicii, ci și la nivelul culturii avem nevoie să încreștinăm cultura noastră, să revenim la adevăratele valori. Cel mai mult, o știm cu toții, poate influența societatea noastră nu discursul, ci exemplul, deci al doilea aspect pe care l-aș cere laicilor de astăzi este comportamentul autentic creștin, nu numai în biserică, ci și în familie și în societate, care poate fi un model pentru ceilalți, așa cum spuneau strămoșii noștri de gintă "exemplia docet", adică exemplul personal este cel care poate învăța cel mai mult pe ceilalți semeni ai noștri.
În încheiere, vă rog să transmiteți un mesaj tuturor responsabililor de acțiune catolică, care sunt prezenți la acest forum internațional.
Eu vă invit să luați exemplul apostolilor care se întorc la Ierusalim, adică lăsați imediat orice altceva și încercați să mergeți direct spre marile valori ale Bisericii în așa fel încât acest foc arzând al cuvântului lui Dumnezeu să poată aprinde întreaga Biserică Catolică din România și acest foc să fie focul divin, purificator, care să ne conducă pe toți spre lumina eternă pentru că, așa cum zice psalmul: întru lumina lui să vedem lumina. Amin, așa să fie.
Bernadeta Farțade-Gabor,
pr. Florin-Petru Sescu
și Bogdan Borsaș
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat