Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la cursuri de formare teologică, pastorală și spirituală

Trăim timpuri noi, timpuri care ne solicită, timpuri care ne provoacă și de care depinde viitorul lumii și al Bisericii.

Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, care ne-a introdus în noul mileniu, invitându-ne pe toți să înaintăm cu mult curaj în larg, ne îndeamnă să nu ne luăm ochii de la Cristos și să îl avem mereu drept scopul tuturor lucrărilor noastre și mereu alături de noi.

Duc in altum! Aceste cuvinte, care au constituit și motoul Sinodului nostru diecezan, răsună astăzi pentru noi și ne invită să ne aducem aminte cu recunoștință de trecut, să trăim cu pasiune prezentul, să ne deschidem cu încredere spre viitor: Isus Cristos este același, ieri și astăzi și întotdeauna (Evr 13,8).

Este el, Isus, care ne transmite și nouă același îndemn, este el, papa, păstorul suprem, care ne arată calea, căci nu este vorba de o doctrină, de o formulă magică anume, ce ne animă și ne va mântui, ci de o persoană, și certitudinea că ea ne inspiră: Eu sunt cu voi. Este Cristos prezent în Biserica sa, prezent între noi.

Conștienți de această prezență a Celui Înviat între noi, ne punem astăzi întrebarea, adresată lui Petru la Ierusalim imediat după Rusalii: Ce trebuie să facem? (cf. Fap 2,37).

Ce trebuie să facem, ne întrebăm pe bună dreptate, acum când ne bucurăm să fim noi, cei care am pășit în noul mileniu, cum trebuie să îl prezentăm lumii pe Cristos și evanghelia sa?

Sfântul Părinte ne dădea atunci, în Novo millennio ineunte, o soluție, o cheie cu care trebuie să înaintăm cu mult curaj în noul mileniu. Care este această cheie?

Nu este vorba de a inventa un nou program. Programul deja există; este cel dintotdeauna extras din evanghelie și din tradiția vie. Este centrat, în ultimă analiză, pe Cristos însuși, pe care trebuie să-l cunoaștem, să-l iubim, să-l imităm, pentru a trăi prin el viața trinitară și pentru a transforma cu el istoria până la împlinirea sa în Ierusalimul ceresc. Este un program care nu se schimbă odată cu variația timpului și a culturii, chiar dacă ține cont de timp și de cultură pentru un dialog adevărat și o comunicare eficace. Acest program dintotdeauna este programul nostru pentru cel de-al treilea mileniu (Ioan Paul al II-lea, Novo millennio ineunte, 29).

Sfântul Părinte, Moise al timpurilor noastre, care ne-a condus până dincolo de pragul speranței în noul mileniu, ne sugera atunci, pentru edificare și orientare comună, Câteva priorități pastorale: sfințenia, rugăciunea, Euharistia duminicală, sacramentul reconcilierii, primatul harului, ascultarea conștiinței, vestirea cuvântului. Din aceste fapte și trăiri din partea tuturor membrilor Bisericii se poate ajunge la împlinirea misiunii noastre pe pământ, între oamenii zilelor noastre, devenind cu adevărat martori ai iubirii și ai comuniunii, prin care iubirea lui Dumnezeu se revarsă în lume, ca să fim toți o singură inimă și un singur suflet (cf. Fap 4,32).

Urmând acest program, se realizează rolul Bisericii ca sacrament, adică semn și instrument al unirii intime cu Dumnezeu și al unității întregului neam omenesc (Lumen gentium, 1).

Acest program îi revine Bisericii, îi privește pe toți membrii Bisericii, pe tot poporul lui Dumnezeu care trebuie să înainteze în sfințenie, dar mai ales acest program îi privește pe slujitorii altarului, adică ne privește pe noi.

Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, continuatorul programului deschis și trasat de marele papă Ioan Paul al II-lea, se îndreaptă într-un chip special spre noi, preoții, declarând în acest sens Anul Sfintei Preoții, de la 19 iunie 2009 la 11 iunie 2010, prin scrisoarea din 16 iunie 2009, cu scopul de a promova o angajare mai vie de reînnoire interioară a tuturor preoților pentru o mărturie evanghelică mai puternică și incisivă a lor în lumea de astăzi.

Pentru Sfântul Părinte, prioritatea priorităților este însăși viața preoților și marea lor misiune, căci de ea depinde viața Bisericii și a societății.

Folosindu-se de imaginea celui mai fermecător exemplu, sfântul Ioan Maria Vianney, de la a cărui naștere pentru cer s-au împlinit 150 de ani, Sfântul Părinte ne cheamă să descoperim, în lumina învățăturii și vieții sale, că preoția este cu adevărat iubirea inimii lui Isus.

În această declarație a marelui sfânt, ne putem reaminti, cu gingășie și recunoștință, de darul imens pe care preoții îl constituie nu numai pentru Biserică, ci și pentru omenirea însăși, afirmă Sfântul Părinte în scrisoarea sa către toți frații săi întru preoție.

În lumina acestui exemplu, Sfântul Părinte îi vede pe toți slujitorii Bisericii, îi admiră pe toți cei dedicați cu fidelitate misiunii lor, îi amintește și-i înțelege pe cei care au trecut și trec prin atâtea încercări și suferințe, asemenea sfântului Ioan Maria Vianney, și se referă la cei care sunt ofensați ori împiedicați în demnitatea lor sau de-a dreptul persecutați până la mărturia supremă a vărsării sângelui. În toate aceste situații, bucurii, greutăți și încercări, ei rămân neîncetat prieteni ai lui Cristos, care a mers și stă înaintea lor și pe muntele fericirilor și pe Calvar.

Papa îi cheamă pe toți, chiar și pe cei care au uitat de identitatea lor și s-au îndepărtat de idealul sfânt al preoției și al slujirii, să se oglindească în figura luminoasă a marilor sfinți ai Bisericii, mai ales în exemplul sfântului Ioan Maria Vianney, care rămâne un punct de referință pentru toți și care îi poate ajuta să nu uite și să descopere, dincolo de orice greșeală ori slăbiciune, imensul dar pe care l-au primit de la Dumnezeu pentru lume. Parohul de Ars era conștient de slăbiciunile sale, dar a știut să rămână un păstor bun, un păstor după inima lui Isus, cea mai mare comoară pe care bunul Dumnezeu poate să o acorde unei parohii și unul dintre cele mai prețioase daruri ale milostivirii divine.

El vorbea despre preoție ca și cum nu ar reuși să fie vrednic sau la înălțimea măreției darului și misiunii încredințate unei creaturi umane, subliniază Sfântul Părinte.

Cunoscându-i viața, declarațiile, umilința și analiza continuă a menirii sale, primim cu adevărat o încurajare și o susținere atât de necesară în viața noastră de preoți, creaturi constituite din carne și slăbiciuni, dar transformate ontologic prin harul sacerdotal. Rugăciunea lui, grija pentru Biserică, pentru familii și bolnavi, pentru copii și pentru operele caritative și misionare îl fac să devină pentru preotul nu numai de ieri, dar mai ales pentru cel de astăzi un dar și o binecuvântare pentru Biserică și societate.

Grija pentru Euharistie îl făceau de admirat și cuceritor, căci tocmai în iubirea față de Isus prezent în altar stă toată forța unui păstor și preot. Dacă un preot nu mai este euharistic, el este cu siguranță în pericol să-și piardă identitatea sa de sfințitor al sufletelor.

Sfințiile voastre, dragi confrați întru preoție,

Apelul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, care ne prezintă această imagine a marelui păstor de suflete, umil și răbdător, simplu și curajos, pătruns până în străfunduri de harul sfintei preoții, este mai mult decât un dar pe care Dumnezeu ni-l face în aceste zile pe care le trăim.

Cursurile pe care le-am considerat benefice pentru reîmprospătarea darului imens pe care l-am primit, cursuri ce vor începe în prima parte a lunii septembrie, vor să ne apropie de modelul nostru suprem, Cristos. El este icoana cea mai potrivită pentru a înțelege ce misiune și ce dar am primit.

Modelul cel mai aproape de noi, care ne poate ajuta să descoperim cine suntem, ce limite și slăbiciuni avem, care este calea de a ajunge zilnic mai aproape de inima lui Isus, care sunt modalitățile de a-i întâlni și cuceri pe oameni, ce metode ne sunt oferite pentru a-i ajuta pe oameni să se convertească și să-l regăsească pe Dumnezeu, este sfântul Ioan Maria Vianney; spre el ne cheamă să privim Sfântul Părinte papa Benedict, cel care l-a admirat și l-a urmat în drumul slujirii și preoției sale, așa cum mărturisește în scrisoarea pe care ne-a transmis-o la începutul acestui an preoțesc.

Mă bucur să știu că Editura "Presa Bună" Iași, prin grija părintelui consilier Cornel Cadar și a celor care îl ajută, ne-a oferit portretul acestui sfânt preot văzut atât de papa Ioan al XXIII-lea, la împlinire a o sută de ani de la moarte, cât și actualului Sfânt Părinte, la împlinirea celor o sută cinci zeci de ani de la moartea aceluiași sfânt patron al preoților.

Sfințiile voastre, vă adresez tuturor această sfântă invitație și vă exprim bucuria și dorința de a ne reîntâlni în seminarul în care ne-am pregătit și am fost confirmați în hotărârea de a fi slujitorii și prietenii de azi ai lui Cristos.

Zilele care ne așteaptă sunt cu adevărat zile de binecuvântare și de reîmprospătare a curajului necesar în marea noastră misiune.

Isus ne cheamă să revenim mai aproape de el, să-i împărtășim bucuriile și reușitele noastre, problemele și suferințele noastre, nereușitele și dezamăgirile noastre, preocupările și speranțele noastre. El vrea să ne vorbească direct. Veniți deoparte și vă odihniți puțin, ne cheamă el, cel care ne-a ales să-i fim apostoli, colaboratori și prieteni (cf. Mc 6,31).

În numele lui Isus, al Sfântul Părinte papa Benedict, al meu, al Preasfințitului nostru episcop auxiliar Aurel și al părintelui rector, vă aștept la seminar, după programul transmis din timp. Ne va sta alături sfânta Fecioară Maria, regina apostolilor; ne va fi ghid și icoană sfântul Ioan Maria Vianney, precum și toți sfinții noștri ocrotitori.

Iași, 1 septembrie 2009

Cu frățească dragoste,

Al vostru
Petru Gherghel
episcop de Iași

* * *

CURSURI DE FORMARE TEOLOGICĂ, PASTORALĂ ȘI SPIRITUALĂ
Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași
 

  • Seria I: 7-11 septembrie 2009

  • Seria II: 14-18 septembrie 2009

  • Seria III: 21-25 septembrie 2009
     

PROGRAMUL FINAL

Luni 7 (14, 21) septembrie 2009

  • Ora 16,00-19,00: Sosirea și cazarea

  • Ora 19,30: Cina

  • Ora 20,30: Cuvânt de salut: Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă

  • Ora 21,30: Completoriu

Marți 8 (15, 22) septembrie 2009

  • Ora 7,30: Laudele

  • Ora 8,00: Micul dejun

  • Ora 9,00: Conferința I: Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă: Provocările preotului la începutul celui de-al treilea mileniu

  • Ora 10,00: Pauză - Cafea

  • Ora 10,30: Conferința II: Pr. prof. Alois Bulai: Preotul, învățător al cuvântului în numele lui Cristos și al Bisericii

  • Ora 11,30: Pauză

  • Ora 12,00: Sfânta Liturghie + Ora medie

  • Ora 13,00: Prânzul

  • Ora 14,00-16,00: Timp liber

  • Ora 16,00: Ceai - Cafea

  • Ora 16,30: Ateliere de discuții și analiză

  • Ora 17,30: Forum - Concluzii

  • Ora 18,00: Pauză

  • Ora 18,30: Rozariu + Adorație + Vespere

  • Ora 19,30: Cina

  • Ora 20,30: Film religios

  • Ora 22,00: Completoriu

Miercuri 9 (16, 23) septembrie 2009

  • Ora 7,30: Laudele

  • Ora 8,00: Micul dejun

  • Ora 9,00: Conferința I: Pr. prof. dr. Ștefan Lupu: Preotul, ministru al Euharistiei

  • Ora 10,00: Pauză - Cafea

  • Ora 10,30: Conferința II: Pr. prof. dr. Lucian Farcaș: Preotul, ministru al reconcilierii cu Dumnezeu și cu Biserica

  • Ora 11,30: Pauză

  • Ora 12,00: Sfânta Liturghie + Ora medie

  • Ora 13,00: Prânzul

  • Ora 14,00-16,00: Timp liber

  • Ora 16,00: Ceai - Cafea

  • Ora 16,30: Ateliere de discuții și analiză

  • Ora 17,30: Forum - Concluzii

  • Ora 18,00: Pauză

  • Ora 18,30: Rozariu + Adorație + Vespere

  • Ora 19,30: Cina

  • Ora 20,30: Film religios

  • Ora 22,00: Completoriu

Joi, 10 (17, 24) septembrie 2009

  • Ora 7,30: Laudele

  • Ora 8,00: Micul dejun

  • Ora 9,00: Conferința I: Pr. prof. Cristinel Fodor: Preotul, păstor al poporului credincios

  • Ora 10,00: Pauză - Cafea

  • Ora 10,30: Conferința II: Pr. prof. Eduard Coșa: Preotul, slujitor al noii evanghelizări

  • Ora 11,30: Pauză

  • Ora 12,00: Sfânta Liturghie + Ora medie

  • Ora 13,00: Prânzul

  • Ora 14,00-16,00: Timp liber

  • Ora 16,00: Ceai - Cafea

  • Ora 16,30: Ateliere de discuții și analiză

  • Ora 17,30: Forum - Concluzii

  • Ora 18,00: Pauză

  • Ora 18,30: Rozariu + Adorație + Vespere

  • Ora 19,30: Cina

  • Ora 20,30: Film religios

  • Ora 22,00: Completoriu

Vineri 11 (18, 25) septembrie 2009

  • Ora 7,30: Laudele

  • Ora 8,00: Micul dejun

  • Ora 9,00: Conferința - PS Petru Gherghel / ÎPS Ioan Robu / PS Aurel Percă: Preotul, slujitor al comuniunii ierarhice și al fraternității sacerdotale

  • Ora 10,00: Pauză - Cafea

  • Ora 10,30: Forum - Concluzii finale

  • Ora 11,30: Pauză

  • Ora 12,00: Sfânta Liturghie + Ora medie

  • Ora 13,00: Prânzul

  • Ora 14,00: Plecarea

NB. Preoții sunt rugați să-și aducă fiecare alba, stola și breviarul.

PS Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Seria I SUS
7-11 septembrie 2009

  1. Pr. Iosif Agiurgioaei - Miroslava

  2. Pr. Ioan Anton - Onești "Sf. Tereza"

  3. Pr. Ștefan Babiaș - Suceava

  4. Pr. Ioan Bejan - Bălușești

  5. Pr. Silvestru Bejan - Mogoșești

  6. Pr. Petru Beșleagă - Cireșoaia

  7. Pr. Cazimir Biur - Valea Mare

  8. Pr. Ioan Blaj - Tețcani

  9. Pr. Eugen Budău - Bacău "Sf. Cruce"

  10. Pr. Mihai Budău sr. - Focșani

  11. Pr. Ieronim Budulai - Ciugheș

  12. Pr. Pavel Chelaru - Tomești

  13. Pr. Cristian Chinez - Luncași

  14. Pr. Andrei Ciobănică - Huși "Sf.Anton"

  15. Pr. Valeriu Ciorbă - Chetriș

  16. Pr. Ioan Cobzaru - Lilieci

  17. Pr. Gheorghe Cojocaru - Nicolae Bălcescu

  18. Pr. Iosif Comorașu - Iași "Sf. Anton"

  19. Pr. Mihai Cucuteanu - Călugăreni

  20. Pr. Isidor Dâscă - Bacău "Sf. Nicolae"

  21. Pr. Iosif Demeter - Cleja I

  22. Pr. Eugen Diac - Pârgărești

  23. Pr. Iosif Doboș - Vatra Dornei

  24. Pr. Iosif Dorcu - Iași Centru

  25. Pr. Anton Egner - Bacău "Sf. Cruce"

  26. Pr. Valerian Enășcuț - Pralea

  27. Pr. Mihai Enășel - Piatra Neamț "Sf. Iosif"

  28. Pr. Iosif Enășoaie - Iași

  29. Pr. Ieronim Enășoaie - Valea Seacă

  30. Pr. Anton Encuți - Miroslava

  31. Pr. Anton Farcaș - Iași "Sf. Tereza"

  32. Pr. Gheorghe Farcaș - Lespezi

  33. Pr. Dumitru Farcaș - Roman "Sf. Tereza"

  34. Pr. Alois Fechet - Iași

  35. Pr. Marian Fechetă - Răchiteni

  36. Pr. Dumitru Gabor - Bacău "Fer. Ieremia"

  37. Pr. Iosif Gherghel - Fărcășeni

  38. Episcop Petru Gherghel - Iași

  39. Pr. Iosif Gherghelaș - Botoșani

  40. Pr. Alois Hîrja - Valea Lupului

  41. Pr. Aurel Iștoc - Adjudeni

  42. Pr. Ioan Jicmon - Pildești

  43. Pr. Iulian-Eugen Kropp - Tg. Frumos

  44. Pr. Francisc Lenghen - Tămășeni

  45. Pr. Eugen Lucaci - Oituz

  46. Pr. Cristian Lucaci - Roman "Inima Neprihănită"

  47. Pr. Albert Lucaci - Traian (Bc)

  48. Pr. Ioan Lungu - Mircești

  49. Pr. Iosif Martin - Rotunda

  50. Pr. Valeriu Mărtișcă - Adjud

  51. Pr. Maricel Medveș - Răducăneni

  52. Pr. Isidor Mocanu - Iași

  53. Pr. Anton Moraru - Scheia

  54. Pr. Iosif Păuleț - Onești "Ss. Petru și Paul"

  55. Episcop Aurel Percă - Iași

  56. Pr. Aurel Petrișor - Talpa

  57. Pr. Ioan Purcaru - Târgu Ocna

  58. Pr. Vasile Rediu - Bijghir

  59. Pr. Toma Rediu - Gura Humorului

  60. Pr. Anton Săboanu - Seminar Bacău

  61. Pr. Mihai Simon - Gioseni

  62. Pr. Petru Solomon - Traian (Nt)

  63. Pr. Alexandru Suceu, OFMConv - Bârlad

  64. Pr. Marin Temea - Satu Nou (Nt)

  65. Pr. Ștefan Vacaru - Barticești

  66. Pr. Petru Vernică - Dărmănești

  67. Pr. Iosif Zediu - Bogata

  68. Pr. Ioan Zediu - Dofteana

*

Pensionari:

  1. Pr. Ioan Beșleagă - Cireșoaia

  2. Pr. Petru Beța - Luizi Călugăra

  3. Pr. Anton Bișoc - Voivodeasa

  4. Pr. Ciril Blaj - Gh.Doja

  5. Pr. Anton Budău

  6. Pr. Petru Budău - Bacău

  7. Pr. Ioan Caităr - Onești

  8. Pr. Anton Dancă - Iugani

  9. Pr. Leonard Donea - Mircești

  10. Pr. Ștefan Erdeș - Bacău

  11. Pr. Mihai Gal - Adjudeni

  12. Pr. Iosif Ișvanca - Bacău

  13. Pr. Mihai Pal - Gherăeștii Noi

  14. Pr. Augustin Pascaru - Fărăoani

  15. Pr. Petru Patrașcu - Tg. Ocna

  16. Pr. Johann Proschinger - Suceava

  17. Pr. Iosif Sescu - Bacău

  18. Pr. Francisc Simon - Câmpulung Moldovenesc

  19. Pr. Ioan Tamaș - Solca

  20. Pr. Damian Vătămănelu - Ferăstrău

* * *

Seria a II-a SUS
14-18 septembrie

  1. Pr. Damian Anton, OFMConv - Cacica

  2. Pr. Inocențiu Arcana - Nicorești

  3. Pr. Augustin Benchea - Pustiana

  4. Pr. Sorin Bereș - Gheorghe Doja

  5. Pr. Daniel Bișoc - Cotnari

  6. Pr. Ioan Bișog - Răducăneni

  7. Pr. Petru Blaj - Butea

  8. Pr. Marcel Blaj - Iugani

  9. Pr. Cristian Blăjuț, OFMConv - Galați

  10. Pr. Liviu Brudaru, OFMConv - Huși Corni

  11. Pr. Marius-Stanislav Bucevski - Solonețu Nou

  12. Pr. Gabriel Bucur - Poiana Micului

  13. Pr. Mihai Budău, jr. - Iași

  14. Pr. Valentin Bulai - Schineni

  15. Pr. Pavel Bulai, OFMConv - Hălăucești

  16. Pr. Romuald Bulai, OFMConv - Cacica

  17. Pr. Vincențiu Burlacu - Seminar Bacău

  18. Pr. Ludovic Butnărașu - Bacău Centru

  19. Pr. Cornel Cadar - Iași

  20. Pr. Anton Câtea - Fărăoani

  21. Pr. Mihai Cătău - Tuta

  22. Pr. Francisc Căzănel - Slănic Moldova

  23. Pr. Petre Chelaru - Școala Normală Iași

  24. Pr. Valentin Ciceu - Tărâța

  25. Pr. Daniel Cimpu - Valea Mică

  26. Pr. Cristian Ciobancă - Săveni

  27. Pr. Adrian Ciobanu - Slobozia

  28. Pr. Eugen Ciuraru - Fundu Răcăciuni

  29. Pr. Daniel Cobzaru - Coman

  30. Pr. Valentin Cochior - Moinești

  31. Pr. Andrei Cocianga - Izvoare (Bc)

  32. Pr. Egidiu Condac - Caritas Iași

  33. Pr. Eduard-Mihai Coșa - Seminar Bacău

  34. Pr. Ștefan Coșa - Somușca

  35. Pr. Laurențiu Cucuteanu - Trebeș

  36. Pr. Iosif Dămătăr - Mărgineni

  37. Pr. Anton Diacu - Cleja II

  38. Pr. Fabian Doboș - Iași "Sf. Anton"

  39. Pr.Carmil Duma - Corhana

  40. Pr. Mihai Dumitru - Semianr Iași

  41. Pr. Flavian Enășcuț, OFMConv - Nisiporești

  42. Pr. Toma Encuță - Săbăoani

  43. Pr. Gabriel Farcaș - Galbeni

  44. Pr. Cristian Farcaș - Piatra Neamț "Sf. Tereza"

  45. Pr. Bernadin Farțade - Frumoasa

  46. Pr. Carmil Farțade - Ploscuțeni

  47. Pr. Alois Farțadi - Siret

  48. Pr. Francisc Fărcășel - Roman "Isus Bunul Păstor"

  49. Pr. Robert Gașpal - Podu Iloaei

  50. Pr. Cristian Gălățanu - Caritas Roman

  51. Pr. Isidor Gheorghieș - Poiana

  52. Pr. Adrian Gherghelucă - Bârgăoani

  53. Pr. Daniel Ghitiu - Gherăești

  54. Pr. Iosif Gîrleanu - Oțeleni

  55. Pr. Bogdan Herciu - Dancu - Iași

  56. Pr. Iosif Iacob - Iași

  57. Pr. Iulian-Valerian Ianuș - Bălțați

  58. Pr. Adrian Iștoc - Buhonca

  59. Pr. Claudiu Iștoc - CMD Roman

  60. Pr. Mihai Iștoc - Fălticeni

  61. Pr. Petru Iștoc, OFMConv - Huși Corni

  62. Pr. Emil Lucaci - Horgești

  63. Pr. Benone Lucaci - Iași - Scoala Normală

  64. Pr. Anton-Daniel Lucaci, OFMConv - Luizi Călugăra

  65. Pr. Isidor Mârț - CDM Roman

  66. Pr. Francisc Matieș - Comănești

  67. Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv - Tg. Trotuș

  68. Pr. Iosif Mărtinaș - Vizantea

  69. Pr. Marcel Moraru - Brusturoasa

  70. Pr. Alois Moraru - Roman "Fer. Ieremia"

  71. Pr. Iulian Pascaru - Ciucani

  72. Pr. Lucian Păuleț - Iași

  73. Pr. Domenic-Felician Petre-Antica - Horlești

  74. Pr. Damian Pișta, OFMConv - Nisiporești

  75. Pr. Gheorghe Pișta, OFMConv - Prăjești

  76. Pr. Petru-Bogdan Răchiteanu - Florești

  77. Pr. Iosif Răchiteanu - Rădăuți

  78. Pr. Serafim Romila - Satu Nou (Bc)

  79. Pr. Ionel Roșu - Sărata

  80. Pr. Petru Sescu - Iași

  81. Pr. Lucian Simon - Seminar Bacău

  82. Pr. Ioan Solomon, OFMConv - Buruienești

  83. Pr. Iacob Stolnicu - Sagna

  84. Pr. Ferenț Tancău - Barați

  85. Pr. Petre Țâmpu - Vladnic

  86. Pr. Francisc Vernică - Pașcani

* * *

Seria a III-a SUS
21-25 septembrie 2009

  1. Pr. Marius Adam - Caritas Iași

  2. Pr. Lucian Adam - Gioseni

  3. Pr. Paul Agu - Bacău "Fer. Ieremia"

  4. Pr. Cristinel Alecu - Lespezi

  5. Pr. Petru Antonică - Focuri

  6. Pr. Lucian Avădăni - Moinești

  7. Pr. Ioan Balan - Bacău "Sf. Nicolae"

  8. Pr. Emanuel Bejenaru - Tămășeni

  9. Pr. Marian Benchea - Fărcășeni

  10. Pr. Ciprian Bișoc - Piatra Neamț "Sf. Iosif"

  11. Pr. Petru Bișog - Suceava

  12. Pr. Mihai-Daniel Bitiușcă - Răducăneni

  13. Pr. Iosif Blaj, OFMConv - Luizi Călugăra

  14. Pr. Adrian Blăjuță - Bacău "Fer. Ieremia"

  15. Pr. Florin-Gheorghiță Bogdan, OFMConv - Nisiporești

  16. Pr. Ștefan Bortă - Bijghir

  17. Pr. Daniel Budău - Roman "Inima Neprihănită"

  18. Pr. Claudiu Budău - Săbăoani

  19. Pr. Adrian Bulai - Butea

  20. Pr. Ciprian Bulai - Frumoasa

  21. Pr. Cătălin-Cristian Burcă - Onești "Ss. Petru și Paul"

  22. Pr. Daniel-Nicu Butacu - Focșani

  23. Pr. Benone Butacu jr., OFMConv - Huși Corni

  24. Pr. Petrică Butnariu - Roznov

  25. Pr. Iulian Butnaru, FAM - Tg. Neamț - Barticești

  26. Pr. Robert Canceal - Florești

  27. Pr. Ionel-Bogdan Catană - Valea Seacă

  28. Pr. Iulian Ceobanu - Moara

  29. Pr. Marcelin Chelaru - Ștefan cel Mare

  30. Pr. Cristian-George Cherecheș, OFMConv - Prăjești

  31. Pr. Ștefan Ciubotaru - Huși "Sf. Anton"

  32. Pr. Dănuț Ciubotaru, OFMConv - Tg. Trotuș

  33. Pr. Sebastian Cochior, OFMConv - Huși Corni

  34. Pr. Viorel Cuș, OFMConv - Galați

  35. Pr. Gabriel Dancă, OFMConv - Luizi Călugăra

  36. Pr. Marian Dascălu - Nicolae Bălcescu

  37. Pr. Petrică Dăncuț - Adjudeni

  38. Pr. Laurențiu Dăncuță - Gherăești

  39. Pr. Cristian Diac - Iași Centru

  40. Pr. Petru Dorcu - Bacău Centru

  41. Pr. Marius-Claudiu Dumea - Săbăoani

  42. Pr. Gabriel Enășcuț, OFMConv - Luizi Călugăra

  43. Pr. Eduard Farcaș - Tecuci

  44. Pr. Gheorghiță Farcaș, OFMConv - Tg. Trotuș

  45. Pr. Iulian Farțade - Pildești

  46. Pr. Adrian Fărăoanu - Fărăoani

  47. Pr. Paul Fechetă - Mărgineni

  48. Pr. Cristinel Gal - Adjudeni

  49. Pr. Marian Gașpal - Stufu

  50. Pr. Cristi Hodea - Cleja I

  51. Pr. Cristian Ignat - Seminar Bacău

  52. Pr. Emanuel Imbrea - Rădăuți

  53. Pr. Irinel-Iosif Iosub - Bacău Centru

  54. Pr. Ciprian Laslău - Dărmănești

  55. Pr. Emanuel Lucaci - Roman "Fer. Ieremia"

  56. Pr. Ioan Mărtinaș - Tuta

  57. Pr. Claudiu Mărtișcă, OFMConv - Hălăucești

  58. Pr. Adrian Mihălcuț, OFMConv - Buruienești

  59. Pr. Romeo Neculai - Onești II

  60. Pr. Claudiu Nedelciu - Piatra Neamț "Sf. Tereza"

  61. Pr. Cristian Pal, OFMConv - Buruienești

  62. Pr. Dumitru Patraș, OFMConv - Hălăucești

  63. Pr. Eduard Patrașcu - Horlești

  64. Pr. Eduard Păduraru - Roman - "Sf. Tereza"

  65. Pr. Iulian-Claudiu Petrea, OFMConv - Hălăucești

  66. Pr. Vasile Petrișor - Bacău "Sf. Cruce"

  67. Pr. Marius Pitica, OFMConv - Galați

  68. Pr. Augustin Pușcașu - Sascut

  69. Pr. Emil Ioan Robu - Gura Humorului

  70. Pr. Claudiu Robu - Sagna

  71. Pr. Felix-Marius Roca - Iași "Sf. Tereza"

  72. Pr. Felix Roca - Școala Normală Iași

  73. Pr. Marius Sabău - Pustiana

  74. Pr. Valentin Sabău, OFMConv - Prăjești

  75. Pr. Mihai Savin - Oituz

  76. Pr. Florin-Petru Sescu - Valea Mare

  77. Pr. Romică Sociu - Săbăoani

  78. Pr. Andrei Staszkovian - Vatra Dornei

  79. Pr. Petru-Sebastian Tamaș - Iași "Sf. Anton"

  80. Pr. Iulian Tancău - Iași Centru

  81. Pr. Ciprian Tiba - Săbăoani

  82. Pr. Richard-Vasilică Toth - Barticești

  83. Pr. Gabriel Trișcă - Oțeleni

  84. Pr. Costel Țăranu - Seminar Bacău

  85. Pr. Alfons-Eugen Zelionka - Bacău Centru

* * *

A se vedea și ERC: Cursuri de formare teologică pentru preoți


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat