Sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia"
Prin decretul episcopal dat de PS Petru Gherghel, cu aprobarea Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor prin instrucţia "Neapolitana Canonizationis Beati Ieremiae a Valachia", noua biserică din Oneşti a fost declarată sanctuar diecezan la 31 mai 2008.
Decretul a fost dat cu ocazia aşezării moaştelor fericitului Ieremia în cripta noii biserici din Oneşti şi a fost citit la sfârşitul sfintei Liturghii pontificale, la care au participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, a PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, a părinţilor capucini şi a părinţilor concelebranţi din ţară şi străinătate.
Ţinând cont de pietatea deja existentă în poporul credincios al Moldovei şi al României către fericitul Ieremia, la cererea părintelui Ubaldo Oliviero, custode al Custodiei "Fericitul Ieremia" a Ordinului Fraţilor Minori Capucini, în baza normelor din canoanele 1230-1234 ale Codului de drept canonic, PS Petru Gherghel a declarat şi decretat noua biserică din Oneşti ca sanctuar diecezan cu titlul "Fericitul Ieremia", numindu-l rector pe pr. custode Ubaldo Oliviero.
Excelenţa sa a scris în decret că acesta reprezintă un act de preţuire pentru fericitul Ieremia, un semn de speranţă că va fi declarat sfânt la momentul plănuit de Dumnezeu şi un act de apreciere a poporului credincios şi a tuturor pelerinilor ce vor invoca mijlocirea fericitului Ieremia în sanctuar.
*
Construcţia actualului sanctuar "Fericitul Ieremia" din Oneşti a început în luna iulie 1990, proiectant fiind arhitectul Nicolae Munteanu din Iaşi, coordonator pr. Eduard Sechel. Până în anul 1996, an în care pr. Sechel a trecut la Domnul, a fost ridicată zidăria. Lucrările au fost preluate de pr. Iosif Păuleţ până în anul 2001, perioadă în care clădirea a fost acoperită şi s-au construit 27 de metri din turn. Din anul 2001, fraţii capucini, în frunte cu pr. custode Ubaldo Oliviero OFMCap., s-au îngrijit de continuarea construcţiei. Lungimea sa este de 35 de m şi lăţimea la 22 de m, iar turnul are 46 de metri înălţime fiind tencuit în exterior şi dotat cu 13 clopote electronice şi două ceasuri externe. La demisolul construcţiei se află cripta în care au fost aşezate rămăşiţele pământeşti ale fericitului Ieremia. Este complet finisată şi conţine o capelă, care funcţionează din luna mai 2007, şi alte săli (de exemplu cea pentru Spovadă). În fiecare luni seară la ora 18.30 este o celebrare specială în cinstea fericitului Ieremia.
*
Capucinii sosesc din Napoli la Oneşti în ziua de 24 septembrie 1992. Închiriază un cămin de nefamilişti pentru a deschide Seminarul minor. La 30 octombrie 1992, este inaugurat. În octombrie 1995, a fost pusă prima piatră pentru construirea noului seminar şi convent al Fraţilor Capucini, care s-a terminat în anul 2000, în apropierea sanctuarului "Fericitului Ieremia". La 8 mai 2005, este constituită Custodia de România avându-l ca patron pe fericitul Ieremia Valahul. Actualmente sunt 30 de fraţi români preoţi şi aproximativ 20 de fraţi studenţi.
*
Conform Codului de drept canonic (can. 1230) prin termenul de sanctuar se înţelege o biserică sau un alt loc sacru, unde credincioşii se duc în număr mare în pelerinaj, dintr-un motiv special de evlavie, cu permisiunea ordinariului locului. Un sanctuar poate fi declarat diecezan de ordinariul locului.
În Dieceza de Iaşi, alături de sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Oneşti, un sanctuar de o importanţă majoră este cel din Cacica dedicat sfintei Fecioare Maria. Acesta a fost declarat sanctuar diecezan în anul 1996 de către PS Petru Gherghel, care, un an mai târziu, cu aprobarea Conferinţei Episcopale Române, l-a declarat sanctuar naţional, iar în anul 2000, papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de basilica minor.
lecturi: 55.