Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un pelerinaj în Țara Sfântă

Întoarsă dintr-un pelerinaj în Țara Sfântă, organizat în perioada 10-17 martie 2008 de pr. Pavel Chelaru prin "Mișcarea Catolică de Pelerinaje" pentru un grup de 22 de persoane, Tereza Romila prezintă o descriere a acestei călătorii.

Un pelerinaj în Țara Sfântă este un dar special, un privilegiu de care, din păcate, puțini creștini se pot bucura. Eu sunt una dintre acele peroane care a beneficiat de făgăduințele pe care Dumnezeu le-a făcut în legătură cu "Țara Făgăduințelor".

Pelerinajul are un caracter penitențial, în mod special creștinul merge cu gândul de a-și ispăși propriile păcate, pentru a cere iertare, pentru a fi purificat de tot ce îi apasă conștiința - merge să-l întâlnească pe Cristos, să-l cunoască mai profund fiind o țară cu bogății spirituale inepuizabile.

Acest pelerinaj a fost organizat prin "Mișcarea Catolică de Pelerinaje" de pr. Pavel Chelaru, în perioada 10-17 martie 2008 cu un grup de 22 de persoane. Doresc să prezint sumar din trăirile noastre pe acest pământ sfânt.

Am început cu rugăciuni prin care am cerut lui Dumnezeu să fie alături de noi, să ne ocrotească, și cu ajutorul lui să-l încheiem cu bine.

Ajunși în Țara Sfântă așteptați fiind de pr. Cristian Vacaru, ghidul nostru spiritual, am început cu primul oraș, Nazaret, cu următoarele obiective: bazilica "Bunei-Vestiri", biserica "Sf. Iosif", locul unde a trăit sfânta familie, Sinagoga Veche, unde Isus a spus că s-au împlinit profețiile lui Isaia legate de venirea Mesiei, biserica "Izvorul Maicii Domnului", unde arhanghelul Gabriel i s-a arătat Mariei.

Cana Galileii: aici Isus a săvârșit prima minune transformând apa în vin; aici toți pelerinii au avut ocazia să-și reînnoiască promisiunile matrimoniale.

Muntele Fericirilor: loc atât de drag lui Isus; aici am vizitat biserica "Predicii lui Isus pe munte".

Tabgha: locul unde Isus a săvârșit minunea înmulțirii celor cinci pâini și doi pești. Biserica "Primatul Sfântului Petru" unde ne amintește de cuvintele spuse de Isus: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea". Tot aici Petru și-a mărturisit de trei ori iubirea față de Isus, după ce s-a lepădat de el.

Cafarnaum: Aici Isus a trăit trei ani de activitate publică săvârșind multe minuni de vindecarea bolnavilor. Am vizitat casa lui Petru cu biserica franciscană și vestita "Sinagogă Albă" unde Isus a ținut "discursul euharistic" după care am făcut o plimbare cu barca pe lacul Genezaret.

Yordenit: Unde Iordanul iese din lacul Genezaret, aici am mediat misterul Botezului lui Isus în Iordan, după fiecare pelerin ne-am reînnoit promisiunile de la Botez.

Muntele Tabor: Locul schimbării la față a lui Isus, unde am participat la sfânta Liturghie în cadrul natural, după care prin valea Iordanului am ajuns la Marea Moartă unde am experimentat efectele benefice ale acestei ape care conține 23 de procente de săruri minerale, apoi am ajuns la Ierihon, unde se află sicomorul vameșului Zaheu.

Muntele Ispitirilor: Unde Isus s-a retras 40 de zile după ce a fost botezat în Iordan de Ioan.

Betleem: Unde am vizitat: "Bet Sahour" sau Casa Străjerilor, unde păstorii au primit vestea nașterii Domnului; "Grota Laptelui" unde a locuit sfânta familie după nașterea lui Isus; Bazilica "Nașterii Domnului" unde ne-am rugat la "steaua nașterii" preamărindu-l pe prunc; biserica "Sfânta Ecaterina a Alexandriei" cu grota sfântului Ieronim.

Intrând în cetatea Ierusalimului am vizitat: biserica "Sfânta Ana", locul unde s-a născut Maria; vestita "scăldătoare a oilor" unde Isus a vindecat paraliticul care zăcea de 38 de ani; urcând pe "Via Dolorosa" am vizitat mănăstirea "Ecce Homo" sau "Litostrotos", unde Pilat la arătat mulțimii pe Isus biciuit și încoronat cu spini; biserica Biciuirii, Capela condamnării, biserica "Sfântului Mormânt". Intrând în mausoleu, numit și Locul Învierii, ne-am prezentat intențiile noastre. Următoarea zi am meditat Calea crucii pe "Via dolorosa" urmată de sfânta Liturghie pe Calvar. Biserica "Adormirii Maicii Domnului", Cenacolul, Mormântul lui David, biserica "Sancti Petri Gallicantu" unde Petru s-a lepădat de Isus.

Pe Muntele Măslinilor, drum parcurs de Isus în Duminica Floriilor, am vizitat: "Capela Înălțării", "Pater Noster", "Dominus Flevit", bazilica "Agoniei lui Isus", Grădina Ghetsemani, Mormântul Maicii Domnului, Grota Apostolilor și Zidul Plângerii.

În ultima zi, Duminica Floriilor, am vizitat: Ain Karem cu biserica "Nașterea sfântului Ioan Botezătorul" și biserica "Vizita Sfintei Fecioare la verișoara sa Elisabeta" aici găsind inscripționate "Benedictus" și "Magnificat" și în limba română.

Reîntorși în Ierusalim am participat la marea procesiune din Duminica Floriilor împreună cu mii de pelerini din întreaga lume cu creștinii localnici, procesiune condusă de patriarhul latin al Ierusalimului, iar la final am primit binecuvântarea sa.

În noaptea acestei zile sfinte ne-am îndreptat spre țară. O dată ajunși acasă am mulțumit lui Dumnezeu pentru marele dar ni l-a dat: acela de a fi pelerini pe urmele Mântuitorului Isus, a preacuratei Fecioare Maria și a sfinților apostoli, de a fi avut ocazia unică de a trăi împreună un timp special în țara lui Isus.

Dorim să mulțumim și celor doi preoți, Pavel Chelaru și Cristian Vacaru, care au fost alături de noi și care au făcut ca acest pelerinaj să ne convertească și să devenim alți oameni. Reîntorși acasă ne putem numi: "sfinți sau sfințiți".

Tereza Romila


 

lecturi: 109.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat