2 octombrie: Interviu cu PS Ludwig Schwarz, episcop auxiliar de Viena
PS Ludwig Schwarz, episcop auxiliar de Viena, a fost în Dieceza de Iaşi cu ocazia Sărbătorilor Săbăoaniului (28-30 septembrie) şi apoi pe 1 octombrie cu ocazia deschiderii anului academic la Institutul Teologic din Iaşi. La plecare a avut bunăvoinţa să răspundă la câteva întrebări.
Pr. I. Dorcu: Preasfinţite, cu ce ocazie sunteţi acum în România?
Ep. L. Schwarz: Mă aflu pentru prima dată în România şi motivul este următorul: parohul meu de la Viena, din parohia unde trăiesc părinţii mei, este părintele Iosif Antoci, un preot român din Dieceza de Iaşi; el m-a invitat să vin să vizitez această ţară, care văd că are multe valori şi frumuseţi.
Pr. I. Dorcu: V-aş ruga să vă prezentaţi.
Ep. L. Schwarz: Eu sunt episcop auxiliar de Viena şi, în acelaşi timp, responsabil al organizaţiei caritative "Pro Europa". Prin această organizaţie noi putem ajuta financiar diferite construcţii, proiecte sociale, sanitare şi chiar construcţii de biserici aici în România. Prin urmare, scopul vizitei mele aici este dublu: unul personal şi altul în virtutea misiunii pe care o am.
Pr. I. Dorcu: Vă refereaţi mai înainte la părintele Iosif Antoci. Înţeleg că vă leagă o prietenie.
Ep. L. Schwarz: Da, mă refeream la părintele Antoci. Îmi este un foarte bun prieten. Trebuie să spun că Sfinţia sa ne este de mare ajutor în Dieceza de Viena. S-a legat o bună prietenie între noi deoarece el este paroh undeva la periferia Vienei în parohia unde m-am născut eu şi unde locuiesc acuma părinţii şi rudele mele.
Pr. I. Dorcu: Care sunt cele mai importante momente pe care le-aţi trăit în aceste zile în România?
Ep. L. Schwarz: Am trăit multe momente frumoase şi interesante. Pentru că vizita mea a început la Bucureşti, a trebuit să străbat toată ţara şi am apreciat foarte mult peisajul românesc care este variat şi pitoresc. La Bucureşti am fost întâmpinaţi cu multă amabilitate de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de Bucureşti. Am vizitat centrul capitalei, dar şi multe obiective catolice. Apoi eu m-am îndreptat spre Constanţa, pentru a vizita casa preoţilor salezieni, eu însumi fiind un preot salezian. Am ţinut mult să vizitez casa acestor confraţi care se ocupă de copiii străzii. Aici ei mai au un oratoriu pentru copii săraci şi o şcoală profesională.
Pr. I. Dorcu: Care au fost momentele importante ale vizitei în Moldova?
Ep. L. Schwarz: În Moldova, în Dieceza de Iaşi, am rămas trei zile. Am avut o experienţa deosebită la Săbăoani. Am întâlnit aici o trăire foarte adâncă a credinţei. Am văzut cum lumea se roagă. Am fost uimit de profunzimea credinţei acestui popor. Am observat cât suflet se pune în pregătirea marilor sărbători. De exemplu, am văzut cât de bine a fost pregătită celebrarea consacrării noii biserici. Când am văzut o mulţime de patru mii de persoane la o celebrare, am rămas fără cuvinte. Ori toate acestea exprimă ceva: credinţa şi rugăciunea acestui popor. Apoi un alt moment frumos a fost sărbătorirea centenarului vechii biserici, o sărbătoare la care eram de faţă patru episcopi. Mai mult, am văzut că aceste momente erau trăite cu maximă intensitate de toţi cei prezenţi: episcopi, preoţi şi poporul credincios. Am mai vizitat Parohia Pildeşti şi Seminarul din Roman. Dar cum se spune "Finis coronat opus" (Sfârşitul încoronează lucrarea), pot să afirm că totul a culminat cu deschiderea anului academic la Institutul Teologic din Iaşi, centrul şi inima diecezei voastre. Parcă nu-mi venea să cred că e posibil, aici la voi, unde sunteţi o minoritate, să văd un aşa mare număr de studenţi. Eu cred că e rodul credinţei acestui popor, dar şi al grijii deosebite a episcopului vostru, pe care îl apreciez într-un mod deosebit pentru tot ceea ce am văzut că face.
Pr. I. Dorcu: Înţeleg din ce spuneţi că plecaţi de la Iaşi cu impresii bune.
Ep. L. Schwarz: Da, plec cu foarte bune, cu cele mai bune impresii. Acum sunt entuziasmat de România, de viaţa Bisericii Catolice de aici şi de munca şi eforturile episcopilor de la Iaşi, de cordialitatea şi căldura primirii pe care mi-au făcut-o, de ospitalitatea pe care am găsit-o oriunde am fost. Ţin să subliniez, într-un mod deosebit, deschiderea şi amabilitatea episcopului Petru Gherghel şi vreau să-i mulţumesc din inimă.
Pr. I. Dorcu: Acum vă puteţi considera un prieten al catolicilor din Moldova?
Ep. L. Schwarz: Fără îndoială. Cred că am devenit un foarte bun prieten şi îmi doresc din toată inima să revin aici. Deja mă simt foarte legat de voi şi, dacă pot să vă ajut, o fac cu mare plăcere. Mă voi ruga pentru voi şi, cât voi putea de repede, voi reveni în Moldova.
Pr. I. Dorcu: Şi un gând pentru cititorii noştri.
Ep. L. Schwarz: Vă salut din toată inima. Vreau să vă spun că mă întorc la Viena îmbogăţit pentru că am găsit aici o credinţă profundă, o mare ospitalitate şi o prietenie adevărată. În lumea modernă de azi aceste valori sunt rar întâlnite, dar de mare importanţă. Eu aş dori să trăiţi în felul acesta, păstrându-vă mereu aceeaşi disponibilitate. Vă invit să continuaţi a merge pe acest drum al credinţei, drum care duce spre iubire, spre Dumnezeu.
Pr. I. Dorcu: Vă mulţumim, Preasfinţite, pentru interviu, pentru aprecieri şi pentru prietenia pe care ne-o acordaţi!
interviu realizat de pr. Iosif Dorcu
lecturi: 123.