Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

7-8 septembrie: Superiorul general al iezuiților la Iași

În perioada 5-9 septembrie, superiorul general al iezuiților, pr. Peter Hans Kolvenbach, s-a aflat în România. Pe lângă vizita efectuată la Cluj (unde a sfințit noua casă de exerciții spirituale și noviciatul) și cea de la București, oaspetele a vizitat pentru prima dată Dieceza de Iași.

Programul vizitei desfășurate la Iași, în zilele de 7-8 septembrie, a debutat cu întâlnirea de la Episcopia Romano-Catolică de Iași cu Preasfințitul Petru Gherghel, întâlnire care a inclus și un moment de rugăciune. La încheierea acestei vizite, PS Petru Gherghel i-a înmânat superiorului general un exemplar al cărții "Catolicii din Moldova. Universul culturii populare".

Duminică, 8 septembrie, distinsul oaspete s-a întâlnit cu membrii comunității iezuiților din Iași și a celebrat o Liturghie împreună cu ei.

Cu ocazia vizitei la Iași au fost evocate legăturile istorice vechi de peste trei veacuri dintre Ordinul Iezuit și Dieceza de Iași; a fost analizată activitatea iezuiților în cadrul Seminarului Diecezan, încă de la înființarea lui. Un loc aparte în cadrul discuțiilor a fost acordat analizării apostolatului cu tinerii și activitățile desfășurate în domeniul cultural.

-

Născut în 1923, pr. Kolvenbach este de origine olandeză. Intrat în Noviciatul Societății lui Isus în 1948, și-a făcut studiile de filozofie la Nijmegen și studiile de teologie la Universitatea "Saint Joseph" din Beirut, în Liban. A fost sfințit preot în ritul armean în 1961, specializându-se în limbile orientale vechi de Universitatea Sorbona din Paris.

Între 1968 și 1974 predă lingvistica generală și armeană la Institutul de Limbi Orientale din Beirut. În perioada 1974-1981 îndeplinește sarcina de superior al Viceprovinciei Orientului Mijlociu, continuând să predea cursuri de lingvistică generală. Începând din 1974 devine în același timp membru al Comisiei Mixte pentru Dialogul cu Biserica Ortodoxă. Între 1981 și 1983 este rectorul Institutului Pontifical Oriental din Roma.

La Cea de-a XXXIII-a Congregație Generală a Societății lui Isus, la 13 septembrie 1983, este numit superior general al ordinului. Din 1983 a devenit și vicecancelar al Universității Pontificale Gregoriana din Roma precum și membru în numeroase comisii și congregații ale Sfântului Scaun.

Pr. Tadeusz Rostworowski


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat