Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Leon al XIV-lea: Salut adresat membrilor unui pelerinaj ecumenic provenind din Statele Unite ale Americii (17 iulie 2025)

Dragii mei frați și surori,

Vă adresez tuturor un salut cordial, în special mitropolitului Elpidophoros și cardinalului Tobin, cărora le mulțumesc pentru că au organizat această întâlnire în cadrul pelerinajului vostru. Sunteți cu toții bineveniți. Îmi cer scuze pentru că am întârziat puțin. În această dimineață au fost programate mai multe întâlniri. Totuși, sunt foarte fericit să pot petrece acest moment cu voi în acest loc splendid, Castel Gandolfo.

Ați plecat din Statele Unite, care, după cum știți, este țara mea natală, pentru această călătorie, care se dorește a fi o întoarcere la rădăcinile, la izvoarele, la locurile și la amintirile apostolilor Petru și Paul la Roma, și ale apostolului Andrei la Constantinopol. Aceasta este și un mod de a experimenta în formă nouă și concretă credința care se naște din ascultarea evangheliei, din auzirea evangheliei transmise nouă de apostoli (cf. Rom 10,16). Este semnificativ faptul că pelerinajul vostru are loc în acest an, în care celebrăm cei șapte sute de ani de la Conciliul din Niceea. Simbolul credinței adoptat de părinții adunați rămâne - alături de completările aduse de Conciliul din Constantinopol din 381 - patrimoniul comun al tuturor creștinilor, pentru mulți dintre ei Crezul este parte integrantă a celebrărilor liturgice. În afară de aceasta, printr-o coincidență providențială, în acest an cele două calendare utilizate în Bisericile noastre coincid, astfel încât am putut cânta la unison Aleluia pascal: "Cristos a înviat! Adevărat a înviat!".

Aceste cuvinte proclamă că întunericul păcatului și al morții a fost învins de Mielul înjunghiat, Isus Cristos Domnul nostru. Acest lucru ne inspiră o mare speranță, pentru că știm că niciun strigăt al victimelor nevinovate ale violenței, niciun plâns al mamelor care își plâng copiii nu va rămâne neascultat. Speranța noastră este în Dumnezeu, și tocmai pentru că luăm constant din izvorul inepuizabil al harului său, suntem chemați să fim martori și purtători ai acestuia. Biserica Catolică celebrează Anul nostru jubiliar, al cărui moto, ales de predecesorul meu, Papa Francisc, este Peregrinantes in Spe, adică pelerini în speranță. Eminență, mitropolit Elpidophoros, însuși numele dumneavoastră ne spune că sunteți un purtător de speranță! Sper ca pelerinajul dumneavoastră să vă întărească pe toți în speranța care se naște din credința în Domnul înviat!

Aici, la Roma, ați petrecut timp în rugăciune la mormintele lui Petru și Paul. În timp ce vizitați acum Scaunul din Constantinopol, v-aș ruga să transmiteți salutul meu și îmbrățișarea mea, o îmbrățișare de pace, veneratului meu frate patriarhul Bartolomeu, care a participat cu atâta amabilitate la Sfânta Liturghie de început al pontificatului meu. Sper să vă reîntâlnesc peste câteva luni, pentru a participa la comemorarea ecumenică a aniversării Conciliului din Niceea.

Pelerinajul vostru este unul dintre roadele abundente ale mișcării ecumenice care vizează restabilirea unității depline între toți discipolii lui Cristos, conform rugăciunii Domnului de la Ultima Cină, când Isus a spus: "ca toți să fie una" (In 17,21). Uneori considerăm de la sine înțelese aceste semne de împărtășire și de comuniune care, deși nu semnifică încă unitatea deplină, manifestă deja progresul teologic și dialogul în caritate care au caracterizat ultimele decenii. La 7 decembrie 1965, în ajunul încheierii Conciliului al II-lea din Vatican, predecesorul meu, sfântul Paul al VI-lea, și patriarhul Atenagora au semnat o Declarație Comună, ștergând din memoria și din trăirea Bisericii sentințele de excomunicare care au urmat evenimentelor din 1054. Înainte de atunci, un pelerinaj precum al vostru probabil că nici nu ar fi fost posibil. Lucrarea Duhului Sfânt a creat în inimi disponibilitatea de a face acei pași, ca un semn profetic de unitate deplină și vizibilă. Și noi, din partea noastră, trebuie să continuăm să implorăm de la Paraclet, de la Mângâietor, harul de a parcurge calea unității și a carității fraterne.

Unitatea dintre cei care cred în Cristos este unul dintre semnele darului divin al mângâierii; Scriptura promite că "în Ierusalim veți fi mângâiați" (Is 66,13). Roma, Constantinopol și toate celelalte sedii nu sunt chemate să concureze pentru primat, pentru a nu risca să ne regăsim ca discipolii care, pe drum, chiar în timp ce Isus își anunța iminenta pătimire, discutau despre care dintre ei era cel mai mare (cf. Mc 9,33-37).

În Bula de convocare a Anului jubiliar, Papa Francisc a afirmat că "acest An Sfânt va orienta drumul spre o altă aniversare fundamentală pentru toți creștinii: în 2033, de fapt, se vor celebra cei două mii de ani de la Răscumpărarea împlinită prin pătimirea, moartea și învierea Domnului Isus" (Spes non confundit, 6). Spiritual, noi toți trebuie să ne întoarcem la Ierusalim, Cetatea Păcii, unde Petru, Andrei și toți apostolii, după zilele pătimirii și învierii Domnului, l-au primit pe Duhul Sfânt la Rusalii și de acolo au dat mărturie despre Cristos până la marginile pământului.

Fie ca întoarcerea la rădăcinile credinței noastre să ne permită tuturor să experimentăm darul mângâierii lui Dumnezeu și să ne facă, asemenea bunului samaritean, capabili să turnăm untdelemnul mângâierii și vinul bucuriei asupra omenirii de astăzi. Mulțumesc.

LEO PP. XIV

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat