|
© Vatican Media |
La Barcelona beatificarea maristului Lycarion May
Fraternitatea drept chemare universală
De Isabella Piro
"Pentru a merge la Pueblo Nuevo, trebuie să fim dispuși să ne dăm viața", a spus Lycarion May (înainte de voturi François Benjamin), frate marist beatificat sâmbătă, 12 iulie 2025, la Barcelona, în Spania. Celebrarea a avut loc în Biserica "Sfântul Francisc de Sales" și a fost prezidată de cardinalul Marcello Semeraro, prefectul Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, reprezentându-l pe Papa.
"Pueblo Nuevo" despre care vorbea Lycarion era cartierul dificil din orașul catalan, locuit de familii sărace și defavorizate, unde el lucra ca educator. Născut pe 21 iulie 1870, la Bagnes, în Elveția, a fost primit în Institutul Fraților Mariști la vârsta de 18 ani. După ce a îmbrăcat haina călugărească (15 august 1888), sub numele de Lycarion, a fost trimis la Mataró, în Catalonia și, după ce a făcut voturile perpetue, pe 15 august 1893 a fost transferat în comunitatea din Girona, în prima școală condusă de Frații Mariști în Spania.
După o experiență trăită în Țara Bascilor ca director de grădiniță, a fost rechemat la Barcelona pentru a înființa și a conduce o școală numită Patronato Obrero de San José, înființată în Pueblo Nuevo. Izbucnirea unei revolte populare a dat naștere așa-numitei "Săptămâni tragice" din Barcelona, când populația s-a revoltat împotriva înrolării militare obligatorii decretate de guvernul spaniol. Aceasta a dus la jefuirea și incendierea și a bisericilor, mănăstirilor și instituțiilor de învățământ catolice. În noaptea de 26 spre 27 iulie 1909, clădirea școlii părinților mariști a fost incendiată. În dimineața zilei de 27, s-a deschis focul împotriva călugărilor. Fratele Lycarion a fost rănit mortal, iar trupul său a fost martirizat cu lovituri de pietre și macete.
"A fost martirizat într-o lume conflictuală - explică postulatorul, fratele Guillermo José Villarreal Cavazos, pentru mass-media vaticane - o lume similară cu a noastră, între conflicte și războaie". Moștenirea spirituală a lui Lycarion, continuă el, poate fi rezumată în trei puncte: "Și-a trăit vocația subliniind fraternitatea ca o chemare universală, recunoscându-se frate al tuturor. În afară de asta, a fost un educator foarte prezent pentru elevii săi, demonstrând că Evanghelia nu se transmite îndeosebi prin predică sau prin prelegeri magistrale, ci prin apropiere, dialog și respect. În sfârșit, interculturalitatea: Lycarion era un elvețian care și-a petrecut existența în Spania. Viața sa ne provoacă să trăim în medii interculturale, promovând înțelegerea, reconcilierea și pacea".
(După L'Osservatore Romano, 11 iulie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu