Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Conclav, totul pregătit pentru cazare și siguranță. Cardinalii electori prezenți la Roma

Parcursuri blindate, spații închise de sigilii, celulare lăsate la Casa "Sfânta Marta", jurăminte de secret. Lipsesc circa patruzeci și opt de ore până la procesiunea care, în după-amiaza de miercuri, 7 mai 2025, îi va conduce pe cardinalii electori în Capela Sixtină dar deja totul este în mod substanțial pregătit pentru a începe conclavul care îl va alege pe noul pontif al Bisericii universale. La Roma sunt prezenți toți cei 133 de cardinali, provenind din toate părțile lumii (chiar și cele mai "periferice"), chemați să voteze sub sublima Judecată a lui Michelangelo. O sută treizeci și doi au luat parte luni, 5 mai 2025, la a zecea congregație generală în Aula Nouă a Sinodului (toți sunt prezenți, dar nu toți participă la fiecare sesiune), împreună cu alți 47 de cardinali peste optzeci de ani (179 în general). Au discutat, ca în toate aceste zile, despre necesitățile Bisericii de astăzi și de mâini și au schițat așteptările pentru viitorul pontif.

Intervențiile în a zecea congregație

"Mulți așteaptă un păstor apropiat de persoane, poartă de acces la comuniune, într-o lume în care ordinea mondială este în criză", a subliniat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, în briefing-ul zilnic despre lucrări. Au fost douăzeci și șase de intervenții, a spus el, care s-au succedat de la ora 9.00 până în sesiunea de dimineață care precedă una de după-amiază, devenită necesară de numeroasele cereri prezentate de cardinali de a putea lua cuvântul. Cinci minute fiecare a fost timpul acordat pentru fiecare intervenție: "Dar cine vrea vorbește și mai mult". Numeroase și variate temele tratate: dreptul canonic și rolul statului Cetatea Vaticanului; natura misionară a Bisericii; rolul Caritas-ului în apărarea săracilor; provocările transmiterii credinței, a îngrijirii creației, a războiului și a unei lumi fragmentate. Apoi vocațiile, familia, educația copiilor; referința la documentele Conciliului, îndeosebi Dei Verbum, în optica Cuvântului lui Dumnezeu ca hrană a poporului; Euharistia, cu recomandarea de a nu uita sacramentul lui Cristos în săraci.

Nu a lipsit în timpul reuniunii cardinalilor o subliniere a "preocupărilor față de diviziunilor din Biserică", așa cum a fost relevată prezența atâtor jurnaliști la Roma - peste 4 mii cei acreditați până acum - care, a afirmat Bruni, "spune că evanghelia are sens pentru lumea de astăzi, ca o chemare la responsabilitate". Și pe aceeași urmă a fost reevocată rugăciunea papei singur în Piața "Sfântul Petru" în timpul pandemiei de Covid din 27 martie 2020. Unul din momentele cele mai iconice ale pontificatului, așa-numita Statio Orbis, amintită "ca poartă deschisă de speranță în frică".

Au fost trase la sorți camerele la "Sfânta Marta" și la "Sfânta Marta" veche

Așa cum s-a spus, o congregație este prevăzută după-amiază; alta se va ține marți dimineață la ora 9.00, pe moment, nu este prevăzută o sesiune pentru după-amiază de marți, moment în care cardinalii vor putea să înceapă să ocupe camerele lor la Casa "Sfânta Marta" și la "Sfânta Marta veche" (două edificii practic alipite unul de celălalt). Vor avea timp pentru a face asta până miercuri dimineață, înainte de Liturghia "pro eligendo Pontifice" celebrată de cardinalul decan Giovanni Battista Re.

Chiar cardinalul Re a informat că sâmbătă după-amiază cardinalul "camerier", Joseph Kevin Farrell, a făcut votul pentru a stabili camerele. Nu există detalii despre câți cardinali vor fi distribuiți în Domus timp de doisprezece ani reședință a papei și pentru cei din "casa" vecină. Nici nu sunt indicații, a spus Bruni, despre ce camere au fost sigilate la "Sfânta Marta", luând în considerare și spațiul de la etajul doi ocupat până la 21 aprilie de Papa Francisc.

Jurământul oficialilor și responsabilitate

În afară de cardinali este prezent și personalul care va ajuta în timpul conclavului însuși, printre oficiali, angajați la lucrări, infirmieri, bucătari, duhovnici și așa mai departe. Prezenți între ei și câteva femei și toți au depus jurământul luni, la ora 15.00 în Capela Paulină. Guvernatorul este cel care se ocupă în aceste zile de organizarea spațiilor de cazare, fie cât privește partea logistică a statului Cetatea Vaticanului, fie pentru siguranța efectuată prin jandarmerie. Forțe de siguranță sunt prevăzute de-a lungul parcursului pe care de la "Sfânta Marta" cardinalii îl vor parcurge spre Capela Sistină: "Sunt liberi să meargă cum vor și vor putea să ajungă pe jos sau cu microbuze", Traseul - mai mul sau mai puțin un kilometru, luând în considerare și "coridoarele" interioare - va fi sigilat, dar va fi permis accesul la alte oficii vaticane. Nu este interzis cardinalilor să vorbească între ei în timpul drumului. De altfel, Papa Francisc a fost cel care a relatat încă de la începuturile pontificatului despre bârfa sa cu cardinalul Gianfranco Ravasi care l-a făcut să întârzie intrarea în Capela Sixtină.

Fără contacte cu lumea

Este interzis pentru cardinali, conform constituției Universi Dominici Gregis, este în schimb să aibă contacte cu lumea. O precauție pentru a evita orice tip de interferență cu privire la alegerea votului. Cardinalii sunt invitați să lase celularele la "Sfânta Marta", unde comunicațiile cu exteriorul vor fi întrerupte. Același lucru se va întâmpla, desigur, în Capela Sixtină. În urmă cu câteva zile le-a fost înmânat celor din conclav un teanc de fotografii și biografii ale tuturor participanților la conclav. Apoi sunt răspândite informații "oficiale" în timpul congregațiilor generale. În schimb nu este o distribuire a altor tipuri de "informație", ca de exemplu diferitele scrisori "deschise" trimise cardinalilor de către diferite categorii de persoane. Ultima, scrisoarea unui grup de tineri care cer cardinalilor să aleagă un "papă păstor" așa cum a fost Jorge Mario Bergoglio. "Dacă ei fac să circule alte informații oficiale sunt liberi să facă asta", a afirmat Bruni, explicând că nu este permis, din motive de ordine publice și de oportunitate, să se posteze la diferitele intrări nici măcar în egalități pentru a distribui material.

"Fumurile"

În sfârșit, spațiu în întrebările jurnaliștilor în timpul aglomeratului briefing de luni cu privire la detaliile la "fumuri", adică fumul (negru în caz de nealegere, alb în caz contrar) dat de la hornul simbol al oricărui conclav pus pe acoperișul de la Capela Sixtină. Matteo Bruni a explicat că vor fi două fumuri: unul dimineața și unul după-amiază târziu. Nu există o indicație precisă pentru orar. Privind la trecut, orientativ ar putea să fie ar putea să fie orele 12/12.30 și 19/19.30; de această dată trebuie ținut în considerare și numărul mai mare de electori. Atunci când fumul ar trebui să apară înainte va fi semnul că acest conclav l-a ales pe noul papă.

Salvatore Cernuzio

(După Vatican News, 5 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat