Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Pontiful a știut să redea carisma Sărăcuțului într-o realitate vie și dinamică

De la Francisc la Francisc

Destin al unui nume. Fiul lui Pietro de Bernardone a fost numit Ioan, dar nu trebuie să mențină aceste nume. Tatăl a decis diferit și astfel pentru totdeauna a rămas și rămâne pentru noi Francisc de Assisi. Acesta n-a fost niciodată numele unui episcop de Roma, al unui papă al Bisericii Catolice. Și totuși, s-a întâmplat. Doi oameni la distanță de opt sute de ani unul de celălalt, legați de surpriza unui nume și mai ales de un drum care s-a deschis în fața lor, nesperat și unic. Francisc de Assisi va rămâne mereu legat cu un fir de originea numelui său, acea Provenza pe care tatăl o iubea pentru că i-a deschis noi drumuri, nu numai pentru negustorii. Jorge Mario Bergoglio, probabil cu săritura unui moment plin de viitor, a primit în acel nume nu numai un destin, ci o ușă deschisă pentru un drum de parcurs în întregime.

Nu se dă numele lui Francisc de Assisi cu inimă ușoară. Este angajant. Cine ar putea să reziste în fața comparației? De fapt, Francisc din secolul al XXI-lea nu a voit să fie copia celui din secolul al XIII-lea. S-a inspirat, a primit elemente și a încercat să le interpreteze în poziția unică în care a fost chemat să trăiască: Roma și lumea, Biserica Catolică și atâția bărbați și femei de bunăvoință, de orice culoare, limbă și popor.

Dacă după opt sute de ani încă nu este ușor a schița fața completă și autentică a fratelui Francisc, să ne imaginăm cât este de imposibil să facem asta pentru Papa Francisc la puține zile de la moartea sa. Sau a încerca în mod aproape servil asemănările între cei doi. Neliniștea lui Francisc i-a deschis lui și atâtora după el drumuri inedite care au deschis viitor și continuă să facă asta. Același lucru este valabil pentru Papa Francisc, care ne lasă, împreună cu viața sa și cu învățătura sa, drumuri deschise pe o urmă de continuat, nu pentru a o copia, ci pentru a o interpreta și a lăsa să genereze intuiții, pași și alegeri noi.

Cred că prima zguduitură pe care Papa Francisc a dat-o franciscanilor și franciscanelor din lume a fost aceea de a nu se gândi la carisma lor drept ceva fix de repetat și de păstrat, ci ca o realitate vie și dinamică ce reia încontinuu viață și lumină în contact cu istoria, cu realitatea, cu chemările din orice timp. Ne-a repus pe drum Papa Francisc, ne-a determinat să nu ne oprim la o recitire care riscă mereu să fie arheologică, romantică sau prea nedeterminată. Episcopul de Roma, Francisc, ne-a făcut să ne confruntăm cu identitatea fratelui Francisc și concretețea alegerilor sale. Întâlniri, fețe, mâini de atins, trupuri asupra cărora să ne aplecăm și situații de care să nu fugim: această concretețe proprie a întrupării, care pentru Sfântul Francisc era în centrul vieții sale de credință, ne-a fost restituită de Papa Francisc.

Desigur, încă de la început ni s-a părut așa de straniu că un iezuit, și mai mult devenit papă, a asumat numele Sărăcuțului. Însă fratele Francisc și carisma sa nu sunt desigur o proprietate exclusivă a franciscanilor și a franciscanelor. Sămânța evangheliei și a umanității pe care fratele Francisc a semănat-o în brazdele din timpul său și din multele timpuri după el a devenit, așa cum spune evanghelia, un copac la umbra căruia toți se pot refugia și se pot relaxa. Această carismă este deschisă, respiră și reia vigoare în latitudini, culturi și limbi diferite. Merge chiar și dincolo de limitele vizibile ale Bisericii Catolice. Să ne imaginăm, așadar, cât putea să fie primită și exprimată și de Jorge Mario Bergoglio. El ne-a arătat că această carismă a lui Francisc se trăiește pur și simplu trăind-o, lăsându-ne atinși și implicați de ea. Împreună cu gândirea este necesar să trăim, să mergem, să îndrăznim. Probabil că Papa Francisc nu cunoștea foarte bine toate scrierile și studiile complexe ale franciscanismului, dar a avut o intuiție a inimii pe care a integrat-o cu formarea sa ignațiană.

În centru sunt Isus și evanghelia și, prin urmare, trupul lui Cristos care este omul, îndeosebi săracii. Toate acestea trăite în Biserică și pentru omenirea de astăzi, prea adesea pe străzi de fugă, de violență și de război. Papa Francisc ne-a amintit nouă, franciscanilor, aceste elemente esențiale ale spiritualității noastre. Nu le-a epuizat și nici nu le-a interpretat în mod complet, exhaustiv pentru toți. A deschis drumuri, a urmat o intuiție, grație căreia a simțit profund timpul nostru și i-a perceput spiritul. Pentru aceasta Sfântul Francisc, om al fraternității, al păcii și al bunei creații a lui Dumnezeu, a vorbit imediat inimii sale și i-a permis să se sintonizeze cu numeroase unde din acest timp complex și totuși binecuvântat mereu. Mărturisesc că ne-a fost greu să mergem în urma lui, chiar și noi franciscanii. Ne-a repropus unele elemente ale fratelui Francisc într-un mod nemijlocit și probabil uneori perceput de noi ca necioplit. Pentru aceasta ne-a impresionat.

Cred că acum se deschide un timp nou, în care să adunăm această experiență, să recitim acest dar și să nu încetăm să fim repuși pe drumul, adesea prăfuit, al timpului nostru și al atâtor oameni care locuiesc în el. Grație ambilor Francisc și celor care încă acceptă să urmeze cu promptitudine inspirația celui dintâi, cu îndrăzneală înțelepciunea concretă a celui de-al doilea.

Massimo Fusarelli,
ministru general al Fraților Minori

(După L'Osservatore Romano, 3 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat