Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Vatican: Celebrarea euharistică în a treia din cele nouă zile de doliu. Omilia cardinalului Baldassare Reina (28 aprilie 2025)

Luni, 28 aprilie 2025, la ora 17.00, în Bazilica Vaticană, a avut loc celebrarea euharistică pentru Pontiful Roman Francisc, în a treia zi din cele nouă zile de doliu. La celebrare a fost invitată îndeosebi Biserica din Roma. Concelebrarea a fost prezidată de Eminența Sa cardinalul Baldassare Reina, vicar general al Sanctității Sale pentru Dieceza de Roma. Publicăm în continuare omilia pe care Eminența Sa cardinalul Baldassare Reina a rostit-o în cursul Sfintei Liturghii:

Vocea mea slabă este astăzi aici pentru a exprima rugăciunea și durerea unei porțiuni a Bisericii, cea din Roma, plină de responsabilitatea pe care istoria i-a încredințat-o.

În aceste zile, Roma este un popor care îl plânge pe episcopul său, un popor împreună cu alte popoare care s-au pus la rând, găsind un spațiu între locurile orașului pentru a plânge și a se ruga, ca oi fără păstor.

Oi fără păstor: o metaforă care ne permite să recompunem sentimentele din aceste zile și să străbatem profunzimea imaginii pe care am primit-o de la Evanghelia lui Ioan, bobul de grâu care trebuie să moară pentru a da rod. O parabolă care relatează iubirea păstorului față de turma sa.

În acest timp, în timp ce lumea arde, și puțini au curajul de a proclama evanghelia traducând-o în viziune de viitor posibil și concret, omenirea apare ca oi fără păstor. Această imagine iese din gura lui Isus punând privirea asupra mulțimilor care îl urmau.

În jurul lui sunt apostolii care îi spun tot ceea ce au făcut și au învățat. Cuvintele, gesturile, acțiunile învățate de la Învățător, vestirea împărăției Dumnezeului cel viu, necesitatea schimbării vieții, unite cu semne capabile să dea trup cuvintelor: o mângâiere, o mână întinsă, discursuri dezarmate, fără judecăți, eliberatoare, nu temătoare de contactul cu impuritatea. Făcând această slujire, necesară pentru a trezi credința, pentru a provoca speranța că răul prezent în lume nu va avea ultimul cuvânt, că viața este mai puternică decât moartea, nu au avut nici măcar timp să mănânce.

Isus le simte greutatea și asta ne întărește acum.

Isus, adevăratul păstor al istoriei care are nevoie de mântuirea sa, cunoaște greutatea care apasă asupra fiecăruia dintre noi în continuarea misiunii sale, mai ales în timp ce vom ajunge să-l căutăm pe primul dintre păstorii săi pe pământ.

Ca în timpul primilor discipoli, există rezultate, precum și eșecuri, oboseală și teamă. Însemnătatea este imensă și se strecoară ispitele care învăluie unicul lucru care contează: a dori, a căuta, a lucra în așteptarea "unui cer nou și a unui pământ nou".

Și nu poate fi, acesta, timpul echilibrismelor, tacticilor, prudențelor, timpul care însoțește instinctul de a ne întoarce, sau mai rău, de revanșe și de alianțe de putere, ci este necesară o dispoziție radicală de a intra în visul lui Dumnezeu încredințat sărmanelor noastre mâini.

Mă impresionează în acest moment ceea ce ne spune Apocalipsul: "Eu, Ioan, am văzut cetatea sfântă, Ierusalimul cel nou, care cobora din cer de la Dumnezeu, pregătită ca o mireasă împodobită pentru mirele său."

Un cer nou, un pământ nou, un Ierusalim nou.

În fața vestirii acestei noutăți nu am putea să fim de acord cu acea lene mentală și spirituală care ne leagă de formele experienței lui Dumnezeu și de practici ecleziale cunoscute în trecut și pe care dorim să se repete la infinit, subjugați de frica pierderilor legate de schimbările necesare.

Mă gândesc la multiplele procese de reformă a vieții Bisericii demarate de Papa Francisc, și care trec dincolo de apartenențele religioase. Oamenii au recunoscut că a fost un păstor universal și barca lui Petru are nevoie de această navigare largă care trece de granițe și surprinde.

Acești oameni poartă în inimă neliniște și mi se pare că observ acolo o întrebare: Ce se va întâmpla cu procesele demarate?

Datoria noastră ar trebui să fie să discernem și să ordonăm ceea ce a început, în lumina a ceea ce ne cere misiunea noastră, în direcția unui cer nou și a unui pământ nou, împodobind Mireasa pentru Mire. În timp ce am putea să încercăm să îmbrăcăm Mireasa după conveniențe lumești, conduși de pretenții ideologice care sfâșie unitatea hainelor lui Cristos.

A căuta un păstor, astăzi, înseamnă mai ales a căuta o călăuză care să știe să gestioneze frica pierderilor în fața exigențelor evangheliei.

A căuta un păstor care să aibă privirea lui Isus, epifanie a umanității lui Dumnezeu într-o lume care are trăsături inumane.

A căuta un păstor care să confirme că trebuie să mergem împreună, compunând slujiri și carisme: suntem popor al lui Dumnezeu constituit pentru a vesti evanghelia.

Isus, privindu-i pe oamenii care îl urmează, simte vibrând înăuntrul său compasiune: vede femei, bărbați, copii, bătrâni și tineri, săraci și bolnavi, și nimeni care să se îngrijească de ei, care să poată sătura foamea de mușcăturile vieții care a devenit dură, și foamea de cuvânt. El, în fața acelor persoane, simte că este Pâinea lor care nu înșală, apa lor care adapă fără sfârșit, balsamul care îngrijește rănile lor.

Simte aceeași compasiune a lui Moise care la sfârșitul zilelor sale, din înălțimea muntelui Abarim, în fața țării pe care nu va putea s-o brăzdeze, privind mulțimea pe care a condus-o, îl roagă pe Domnul ca acel popor să nu se reducă să fie o turmă fără păstor, un popor pe care nu-l poate reține cu sine, un popor care trebuie să meargă înainte.

Acea rugăciune acum este rugăciunea noastră, cea a întregii Biserici și a tuturor femeilor și bărbaților care cer să fie conduși și susținuți în truda vieții, între îndoieli și contradicții, orfani de un cuvânt care să orienteze între cântece de sirene care lingușesc instinctele de auto-răscumpărare, care să frângă singurătățile, să adune rebuturile, care să nu capituleze în fața prepotenței, și să aibă curajul de a nu apleca evanghelia în fața compromisurilor tragice ale fricii, în fața complicității cu logici lumești, în fața alianțelor oarbe și surde la semnele Duhului Sfânt.

Compasiunea lui Isus este cea a profeților care manifestă suferința lui Dumnezeu când vede poporul dispersat și abuzat de păstorii răi, de mercenarii care se folosesc de turmă, și care fug atunci când văd venind lupul. Pe păstorii răi nu-i interesează deloc oile, le abandonează în pericol și pentru aceasta vor fi răpite și risipite.

În timp ce păstorul bun își oferă viața pentru oile sale.

Despre această dispoziție radicală a păstorului vorbește pagina din Evanghelia lui Ioan proclamată în această liturgie euharistică și care ne prezintă mărturia modului în care Isus reușește să vadă dincolo de moarte, când va veni ora care va glorifica misiunea sa. Ora morții pe cruce care manifestă iubirea necondiționată față de toți.

"Dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur." Bobul de grâu care a căutat pământul cu întruparea Cuvântului, căzut pentru a ridica pe cel care cade, venit pentru a căuta pe cel care s-a pierdut.

Moartea sa este un semănat care ne lasă suspendați la acea oră, în care sămânța nu se mai vede, învăluită de pământul care o ascunde făcându-ne să ne temem că a fost irosit. O suspendare care ne-ar putea neliniști, dar care poate să devină prag al speranței, fisură în îndoială, lumină în noapte, grădină de Paște.

Rodnicia promisă aparține dispoziției la moarte; a deveni grâu mestecat, ostatic al infidelității și al nerecunoștinței căruia Isus, bunul păstor care își oferă viața pentru oile sale, îi răspunde cu iertarea cerută de la Tatăl, în timp ce moare abandonat de prietenii săi.

Păstorul bun seamănă cu propria moarte, iertându-i pe dușmani, preferând mântuirea lor, mântuirea tuturor, în locul propriei mântuiri.

Dacă vrem să fim fideli față de Domnul, față de bobul de grâu căzut în pământ, trebuie să facem asta semănând cu viața noastră.

Și cum nu putem să amintim Psalmul: "Cel ce seamă cu lacrimi va secera cu bucurie"!

Există timpuri cum este al nostru în care, ca agricultorul la care face referință psalmistul, a semăna devine un gest extrem, mișcat de radicalitatea unui act de credință.

Este timp de foamete, sămânța aruncată pe pământ este cea luată din ultima rezervă, fără de care se moare. Agricultorul plânge, pentru că știe că acest ultim act îi cere să-și riște viața.

Dar Dumnezeu nu abandonează poporul său, nu-i lasă singuri pe păstorii săi, nu va permite ca pentru Fiul să fie abandonat în mormânt, în mormântul pământului.

Credința noastră păstrează promisiunea unui seceriș bucuros, dar care va trebui să treacă de la moartea seminței care este viața noastră.

Acel gest extrem, total, extenuant, al semănătorului m-a făcut să mă gândesc din nou la ziua de Paște a Papei Francisc, la acea revărsare a lui fără cruțare în binecuvântarea și în îmbrățișarea dată poporului său, cu o zi înainte de a muri. Ultim act al semănatului său fără cruțare al vestirii milostivirilor lui Dumnezeu.

Mulțumim, Papa Francisc.

Maria, Fecioara Sfântă pe care noi, la Roma, o venerăm Salus populi romani, care se alătură și veghează acum rămășițele sale pământești, să primească sufletul său și să ne ocrotească în continuarea misiunii sale. Amin.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat