|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Moartea nu este sfârșitul a toate, ci un nou început
Publicăm prefața pe care Papa Francisc a scris-o la 7 februarie 2025 pentru cartea cardinalului Angelo Scola, arhiepiscop emerit de Milano, intitulată "În așteptarea unui nou început. Reflecții despre bătrânețe". Volumul, de la Libreria Editrice Vaticana, va fi în librării de joi, 24 aprilie.
Am citit cu emoție aceste pagini ieșite din gândirea și din afectul lui Angelo Scola, frate iubit în episcopat și persoană care a ocupat slujiri delicate în Biserică, de exemplul că a fost rector al Universității Pontificale Lateran, apoi patriarh de Veneția și arhiepiscop de Milano. Înainte de toate, vreau să-i manifest toată mulțumirea mea pentru această reflecție care unește experiența personală și sensibilitatea culturală cum de puține ori mi s-a întâmplat să citesc. Una, experiența, o luminează pe cealaltă, cultura; a doua îi dă substanță cei dintâi. În această împletire fericită, viața și cultura înfloresc de frumusețe.
Să nu înșele forma scurtă a acestei cărți: sunt pagini foarte dense, de citit și recitit. Iau din reflecțiile lui Angelo Scola câteva idei de o consonanță deosebită cu ceea ce m-a făcut să înțeleg experiența mea.
Angelo Scola ne vorbește despre bătrânețe, despre bătrânețea sa, care - scrie cu un tușeu de destăinuire dezarmantă - "a venit asupra mea cu o accelerare neprevăzută și în multe aspecte neașteptată".
Deja în alegerea cuvântului cu care se auto-definește, "bătrân", găsesc o consonanță cu autorul. Da, nu trebuie să ne fie frică de bătrânețe, nu trebuie să ne temem să îmbrățișăm faptul de a deveni bătrâni, pentru că viața este viața și a îndulci realitatea înseamnă a trăda adevărul lucrurilor. A restitui mândrie unui termen prea des considerat nesănătos este un gest pentru care trebuie să-i fim recunoscător cardinalului Scola. Pentru că a spune "bătrân" nu înseamnă "de aruncat", așa cum face uneori să se gândească o cultură degradată a rebutului. În schimb, a spune bătrân înseamnă a spune experiență, înțelepciune, pricepere, discernământ, ponderare, ascultare, încetineală... Valori de care avem nevoie în mod extrem!
Este adevărat, devenim bătrâni, dar nu aceasta este problema: problema este cum devenim bătrâni. Dacă trăim acest timp al vieții ca un har, și nu cu resentiment; dacă primim timpul (și locul) în care experimentăm forțe reduse, oboseala trupului care crește, reflexele care nu mai sunt egale cu acelea din tinerețea noastră, cu un sentiment de recunoștință și de recunoaștere, ei bine, și bătrânețea devine o vârstă a vieții, așa cum ne-a învățat Romano Guardini, într-adevăr rodnică și care poate iradia binele.
Angelo Scola evidențiază valoarea, umană și socială, a bunicilor. De mai multe ori am subliniat cum rolul bunicilor este de importanță fundamentală pentru dezvoltarea echilibrată a tinerilor, și în definitiv pentru o societate mai pașnică. Pentru că exemplul lor, cuvântul lor, înțelepciunea lor pot să imprime în cei mai tineri o privire lungă, amintirea trecutului și ancorarea în valori care durează. În frenezia societăților noastre, adesea dedicate efemerului și gustului nesănătos al apariției, înțelepciunea bătrânilor devine un far care strălucește, luminează incertitudinea și dă direcția nepoților care pot scoate din experiența lor un "mai mult" respect față de propria trăire zilnică.
Cuvintele pe care Angelo Scola le dedică temei suferinței, care adesea se instaurează când devenim bătrâni, și prin urmare morții, sunt pietre prețioase de credință și de speranță. În argumentarea acestui frate episcop simt răsunând teologia lui Hans Urs von Balthasar și a lui Joseph Ratzinger, o teologie "făcută în genunchi", impregnată de rugăciune și de dialog cu Domnul. Din acest motiv am spus puțin mai sus că acestea sunt pagini ieșite "din gândirea și din afectul" cardinalului Scola: nu numai din gândirea, ci și din dimensiunea afectivă, care este aceea la care trimite credința creștină, creștinismul fiind nu atât o acțiune intelectivă sau o alegere morală, cât mai ales afecțiunea față de o persoană, acel Cristos care ne-a venit în întâmpinare și a decis să ne numească prieteni.
Tocmai concluzia acestor pagini ale lui Angelo Scola, care sunt o mărturisire cu inimă deschisă a modului în care el se pregătește pentru întâlnirea finală cu Isus, ne restituie o certitudine mângâietoare: moartea nu este sfârșitul a toate, ci începutul a ceva. Este un nou început, așa cum evidențiază cu înțelepciune titlul, pentru că viața veșnică, pe care cel care iubește deja o experimentează pe pământ în cadrul ocupațiilor de fiecare zi, este începutul a ceva ce nu se va sfârși. Și tocmai din acest motiv este un început "nou", pentru că vom trăi ceva ce n-am trăit niciodată pe deplin: veșnicia.
Cu aceste pagini în mâini aș vrea în mod ideal să fac din nou același gest pe care l-am făcut imediat ce am îmbrăcat haina albă ca papă, în Capela Sixtină: să îmbrățișez cu mare stimă și afect pe fratele Angelo, acum, amândoi mai bătrâni decât în ziua aceea de martie din 2013. Dar mereu uniți de recunoștința față de acest Dumnezeu iubitor care ne oferă viață și speranță în oricare vârstă a trăirii noastre.
Cetatea Vaticanului, 7 februarie 2025
Franciscus
(După Vatican News, 22 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu