|
© Vatican Media |
Paștele la Ierusalim: "Să nu stăm închiși în mormânt, nici la Gaza"
"A-l urma pe Isus, chiar și în cele mai dure încercări ale noastre, este ceea ce poate să fie mai fascinant. Chiar dacă sunt multe problemele și dificultățile care ne chinuiesc, nimic nu ne ține închiși în mormintele noastre. Nu există nimic mai frumos decât a trăi cu Cristos Înviat, și astăzi, peste tot, și în pofida a toate: la Ierusalim, la Betleem, la Nazaret, la Amman, la Nicosia, și chiar la Gaza."
Este un alt Paște marcat de război cu încărcătura sa de moarte în Țara Sfântă. Dar pentru creștinii săi nici aici moartea nu poate avea ultimul cuvânt. Este mesajul pe care în această dimineață cardinalul Pierbattista Pizzaballa, patriarh latin de Ierusalim, a voit să-l ofere comunității sale în omilia de la Liturghia pascală prezidată în fața acelui "mormânt gol", în Bazilica Sfântului Mormânt. Un Paște, anul acesta, împărtășit în aceeași zi și cu lumea ortodoxă, care reprezintă comunitatea majoritară între creștinii din Țara Sfântă. Însă un Paște devenit ieri și ocazie pentru noi tensiuni cu autoritățile israeliene: în numele unor "măsuri de securitate" aplicate cu extremă rigiditate, poliția ministrului Ben Gvir a împiedicat sute de credincioși să meargă în bazilică pentru ceremonia foarte simțită a Sfântului foc.
Însă mesajul de eliberare al Paștelui năvălește și dincolo de toate rănile războiului pentru a duce vestea sa de o pace "nu cum o dă lumea", scrie evanghelistul Ioan. "Am văzut cum raționează, gândește, evaluează lumea. Și cât de săracă este ideea de pace a lumii, aș îndrăzni să spun chiar ofensatoare - reflectă patriarhul Pizzaballa în omilia sa -. Am asistat deja de prea multe ori la anunțuri de pace trădate și ofensate. Biserica va trebui să construiască pacea care este rod al Duhului, care dăruiește viață și încredere, mereu din nou, fără a înceta niciodată. Și care logicilor umane de putere, dinamicelor de violență și de război le opune dinamice de viață, de dreptate și de iertare."
"Suntem Biserica de la Calvar, este adevărat - continuă cardinalul -. Totuși, Cristos răstignit nu este numai simbol de suferință, ci înainte de toate de iubire și iertare. Așadar, suntem și Biserică a iubirii, care nu doarme niciodată, care veghează încontinuu, care știe să ierte și să dăruiască viața, mereu, fără condiții. Suntem Biserica ce păstrează Cenacolul, dar nu acela cu ușile ferecate și cu discipolii paralizați de frică. Evanghelia vorbește despre Petru și Ioan care aleargă afară pentru a-l întâlni pe Cel Înviat. Cenacolul este locul lui Cristos Înviat care depășește ușile închise și îl dăruiește pe Duhul, și care primul lucru pe care-l spune este «Pace vouă!». Și ne cere, de aceea, să fim o Biserică ce depășește ziduri și uși închise, bariere fizice și umane. Care crede, vestește, construiește pacea."
Pentru patriarhul de Ierusalim a vesti învierea lui Isus "nu este un optional". "Și este responsabilitatea noastră - avertizează el - să facem asta nu numai și atunci când moartea ne înconjoară, ci mai ales când moartea ne înconjoară. Aici și acum, în acest context specific al nostru suntem chemați să spunem cine suntem și cui aparținem. Să spunem cu forță și determinare că nu ne este teamă, că vom continua să fim micul rest, care însă face diferența: să construim relații, să deschidem larg uși închise, să dărâmăm ziduri de diviziune."
Asta nu înseamnă a se izola sau a închide ochii în fața realității nemiloase din Țara Sfântă de astăzi. "Nu suntem niște naivi - afirmă cardinalul Pizzaballa -. Știm ce se întâmplă între noi și în lume, și nu avem multe speranțe cu privire la capacitatea guvernanților de a găsi soluții, care din păcate apar tot mai îndepărtate. Și nu putem să nu exprimăm preocuparea noastră față de o posibilă deteriorare ulterioară a situației politice și a agravării dezastrului umanitar care se face, mai ales în Gaza. Mă gândesc îndeosebi la mica noastră comunitate care, de multe luni de acum, a devenit semn și simbol de solidaritate și speranță, o mică barcă ancorată în viață, într-o mare de durere și de suferință."
Dar această "Via Dolorosa care nu se termină niciodată" sunt "mamele, Veronicile, Simonii din Cirene" care oferă "gesturi de demnitate și de îngrijire modul nostru de a vesti viața și învierea". "Nu este vorba de a fi inconștienți și vizionari - conclude patriarhul de Ierusalim -. Este vorba de a avea credință, de a crede ferm că Dumnezeu conduce istoria. În pofida micimii oamenilor, Dumnezeu nu va permite ca lumea să se piardă. «Nu am venit să osândesc lumea, ci pentru a mântui lumea» (In 12,47). Chiar dacă ni se pare că suntem încă pe Via Dolorosa, știm însă că încheierea este aici, la întâlnirea cu Mormântul gol al lui Cristos. Și această certitudine ne însoțește mereu."
(După Asia News, 20 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu