|
© Vatican Media |
Omilia Papei Francisc în Noaptea de Paște (19 aprilie 2025)
Sâmbătă seara, la ora 19.30, delegatul Sfântului Părinte Francisc, Eminența Sa card. Giovanni Battista Re, a prezidat, în Bazilica Vaticană, solemna Priveghere Pascală în Noaptea Sfântă de Paște.
Ritul a început în atriul Bazilicii "Sfântul Petru" cu binecuvântarea focului și pregătirea lumânării pascale aprinsă și cântul Exultet, au urmat Liturgia Cuvântului și Liturgia Baptismală, în cursul căreia Eminența Sa card. Giovanni Battista Re a administrat sacramentele inițierii creștine la 3 neofiți.
Publicăm în continuare omilia pregătită de Sfântul Părinte pentru Privegherea Pascală:
Este noapte când lumânarea pascală înaintează lent până la altar. Este noapte când cântul imnului deschide inimile noastre la tresăltare de bucurie, pentru că pământul este "inundat de așa mare strălucire: lumina Regelui veșnic a învins întunericul lumii" (Preconiul pascal). La sfârșitul nopții au loc faptele relatate în Evanghelia tocmai proclamată (cf. Lc 24,1-12): lumina divină a Învierii se aprinde și Paștele Domnului are loc când soarele urmează încă să răsară; la primele lumini ale dimineții se vede că marea piatră, pusă pe mormântul lui Isus, a fost dată la o parte și câteva femei ajung în acel loc purtând vălul de doliu. Întunericul învăluie descumpănirea și frica discipolilor. Totul se întâmplă noaptea.
Astfel, Privegherea pascală ne amintește că lumina Învierii luminează drumul pas după pas, intră năvalnic în întunericul istoriei fără zgomot, strălucește în inima noastră în mod discret. Și ei îi corespunde o credință umilă, lipsită de orice triumfalism. Paștele Domnului nu este un eveniment spectaculos cu care Dumnezeu se afirmă pe sine însuși și obligă să se creadă în el; nu este o destinație la care Isus ajunge pe o cale ușoară, evitând Calvarul; și nici noi nu-l putem trăi în mod dezinvolt și fără ezitare interioară. Dimpotrivă, Învierea este asemenea cu mici vlăstare de lumină care își croiesc drum puțin câte puțin, fără a face zgomot, uneori amenințate de noapte și de necredință.
Acest "stil" al lui Dumnezeu ne eliberează de o religiozitate abstractă, înșelată de gândul că învierea Domnului rezolvă totul în manieră magică. Dimpotrivă: nu putem celebra Paștele fără a continua să ne confruntăm cu nopțile pe care le purtăm în inimă și cu umbrele de moarte care adesea se adună deasupra lumii noastre. Cristos a învins păcatul și a distrus moartea, dar, în istoria noastră pământească, puterea Învierii sale încă se împlinește. Și această împlinire, ca un mic vlăstar de lumină, ne este încredințat nouă, pentru ca să-l păzim și să-l facem să crească.
Fraților și surorilor, aceasta este chemarea pe care, mai ales în anul jubiliar, trebuie s-o simțim puternic înăuntrul nostru: să facem să răsară speranța Paștelui în viața noastră și în lume!
Când simțim încă povara morții înăuntrul inimii noastre, când vedem umbrele răului continuând marșul lor zgomotos asupra lumii, când simțim arzând în carnea noastră și în societatea noastră rănile egoismului sau ale violenței, să nu ne pierdem curajul, să ne întoarcem la vestea din această noapte: lumina strălucește lent chiar dacă suntem în întuneric; speranța unei vieți noi și a unei lumi noi în sfârșit eliberate ne așteaptă; un nou început poate să ne surprindă, deși uneori ni se pare imposibil, pentru că Cristos a învins moartea.
Această veste, care lărgește inima, ne umple de speranță. În Isus Înviat avem de fapt certitudinea că istoria noastră personală și drumul omenirii, deși cufundate încă într-o noapte unde luminile apar slabe, sunt în mâinile lui Dumnezeu; și el, în marea sa iubire, nu ne va lăsa să șovăim și nu va permite ca răul să aibă ultimul cuvânt. În același timp, această speranță, deja împlinită în Cristos, pentru noi rămâne și o destinație la care să ajungem: nouă ne-a fost încredințată pentru ca să devenim martorii ei credibili și pentru ca împărăția lui Dumnezeu să-și facă drum în inima femeilor și a bărbaților de astăzi.
Cum ne amintește Sfântul Augustin, "învierea Domnului nostru Isus Cristos marchează noua viață a celor care cred în el; și acest mister al morții și învierii sale voi trebuie să-l cunoașteți în profunzime și să-l reproduceți în viața voastră" (Discurs 231, 2). A reproduce Paștele în viața noastră și a deveni mesageri ai speranței, constructori ai speranței în timp ce atâtea vânturi de moarte încă suflă asupra noastră.
Putem face asta cu cuvintele noastre, cu micile noastre gesturi zilnice, cu alegerile noastre inspirate din evanghelie. Toată viața noastră poate să fie prezență de speranță. Vrem să fim așa pentru cei cărora le lipsește credința în Domnul, pentru cel care a rătăcit drumul, pentru cei care au capitulat sau au spinarea încovoiată sub poverile vieții; pentru cel care este singur sau s-a închis în propria durere; pentru toți săracii și oprimații de pe pământ; pentru femeile umilite și ucise; pentru copiii nenăscuți și pentru cei maltratați; pentru victimele războiului. Fiecăruia și tuturor să ducem speranța Paștelui!
Îmi place să amintesc o mistică din secolul al XIII-lea, Hadewijch de Anvers, care inspirându-se din Cântarea Cântărilor și descriind suferința datorită lipsei celui iubit, invocă întoarcerea iubirii pentru ca - spune ea - "să fie pentru întunericul meu o cotitură" (Hadewijch, Poesie Visioni Lettere, Genova 2000, 23).
Cristos înviat este cotitura definitivă a istoriei umane. El este speranța care nu apune. El este iubirea care ne însoțește și ne susține. El este viitorul istoriei, destinația ultimă spre care mergem, pentru a fi primiți în acea viață nouă în care Domnul însuși va șterge orice lacrimă a noastră, "iar moarte nu va mai fi. Nu va mai fi nici plâns, nici țipăt, nici durere" (Ap 21,4). Și această speranță a Paștelui, această "cotitură în întuneric", trebuie s-o vestim tuturor.
Surorilor, fraților, timpul de Paște este perioadă de speranță. "Încă există frică, încă există o dureroasă conștiință a păcatului, dar există și o lumină care intră năvalnic. [...] Paștele aduce vestea bună că, deși lucrurile par să meargă rău în lume, răul a fost deja învins. Paștele ne permite să afirmăm că, deși Dumnezeu pare foarte departe și noi rămânem absorbiți de atâtea realități mici, Domnul nostru merge pe drum cu noi. [...] Există multe raze de speranță care aruncă lumină asupra drumului vieții noastre" (H. Nouwen, Preghiere dal silenzio. Il sentiero della speranza [Rugăciuni din tăcere. Cărarea speranței], Brescia 2000, 55-56).
Să facem spațiu luminii Celui Înviat! Și vom deveni constructori ai speranței pentru lume.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu