|
© Vatican Media |
Acum douăzeci de ani, alegerea lui Benedict al XVI-lea
Moștenirea vieții și operelor papei teolog
Exact acum douăzeci de ani, la 19 aprilie 2005, cei 115 cardinali reuniți în conclav îl alegeau la pontificat pe cardinalul de 78 de ani, Joseph Ratzinger. Benedict al XVI-lea: acesta este numele cu care, arătându-se de la Loja Binecuvântării de la bazilica vaticană după fumul alb din coșul de la Capela Sixtină, prefectul fostei Congregații pentru Doctrina Credinței și decan al Colegiului Cardinalilor, s-a prezentat lumii. Printr-o coincidență semnificativă, cea de-a douăzecea aniversare de astăzi a alegerii succesorului Sfântului Ioan Paul al II-lea și predecesor al Papei Francisc cade în Sâmbăta Sfântă, exact așa cum a fost la 16 aprilie 1927 când al treilea copil al soților Ratzinger s-a născut și a fost botezat la Marktl am Inn. "Personal, am fost mereu recunoscător pentru faptul că, în acest mod, viața mea - a lăsat el scris în propria autobiografie - a fost încă de la început cufundată în misterul pascal, din moment ce nu putea decât să fie un semn de binecuvântare." În aniversarea de astăzi propunem fragmente din capitolul al nouălea al cărții Benedict al XVI-lea. Moștenirea din viață și din opere (San Paolo Edizioni 2025, 256 de pagini), îngrijită de istoricul și teologul Elio Guerriero, căruia pontiful bavarez i-a încredințat curatela propriei ultime opere Ce este creștinismul publicată post-mortem.
În zilele convulsionate ale agravării bolii lui Ioan Paul al II-lea, care în Postul Mare din 2005 a fost constrâns de mai multe ori la internare în spital, [cardinalului Ratzinger] i s-a cerut să scrie intențiile pentru Via Crucis din Vinerea Sfântă transmisă în mondoviziune. Spectatorii din toată lumea au putut atunci să asculte la stațiunea a noua, care amintește a treia cădere a lui Isus sub povara crucii, o rugăciune deosebit de surprinzătoare: "Câtă murdărie există în Biserică, și chiar și printre cei care, în preoție, ar trebui să-i aparțină complet lui! Câtă mândrie, câtă autosuficiență!".
O rugăciune surprinzătoare
Ziua următoare, diferiți comentatori au scris că Ratzinger a renunțat astfel la șansele de a-i succeda lui Ioan Paul al II-lea. Papa Francisc va spune, în schimb: "Cu treisprezece zile înainte să moară Wojtyła, Ratzinger a vorbit despre murdăria din Biserică", și apoi a refăcut asta la Missa pro eligendo romano Pontifice. "Noi l-am ales pentru această libertate a sa de a spune lucrurile."
O confirmare indirectă că decanul colegiului sacru intenționa în mod hotărât să treacă la reformele necesare în Curia Romană și în întreaga Biserică.
O alegere foarte rapidă
La 2 aprilie 2005 murea Ioan Paul al II-lea. În zilele următoare a fost la Roma un pelerinaj impresionant de credincioși veniți pentru a aduce ultimul salut iubitului pontif. La 8 aprilie a fost celebrată înmormântarea la care au asistat circa două milioane de pelerini veniți din toate părțile lumii. Între mulțime: erau numeroase pancarte care cereau "santo subito" ["sfânt imediat"]. Și prezența șefilor de stat, a prim-miniștrilor și a altor autorități civile și religioase a fost impunătoare. Între timp, în capitala italiană soseau și cardinalii chemați să-l aleagă pe succesorul papei polonez. Sub președinția decanului, cardinalul Ratzinger, trebuiau să participe la congregațiile generale, în care se țineau consultările prealabile în vederea alegerii succesorului. În toate ocaziile, cardinalul german a arătat o mare autoritate și stăpânire a situației. Când în sfârșit cardinalii s-au reunit la 17 aprilie 2005 pentru a-l alege pe succesorul lui Ioan Paul al II-lea, Ratzinger era în mod clar în fruntea sondajelor. Și primele votări de duminică seara și de luni au confirmat sondajele. La al patrulea scrutin, marți după-amiază, 19 aprilie 2005, Ratzinger era ales papă. O alegere foarte rapidă la care au contribuit autoritatea intelectuală și morală indiscutabilă a personajului, continuitatea cu pontificatul lui Ioan Paul al II-lea, garanția, luând în considerare vârsta, unui pontificat mai puțin lung decât cel al predecesorului.
Un simplu și umil lucrător în via Domnului
Conform anunțului cardinalului protodiacon, chilianul Jorge Medina, nouă papă a luat numele de Benedict al XVI-lea. Voia să-l amintească pe Benedict al XV-lea, papa care a definit Primul Război Mondial "măcel inutil", dar mai presus de toate l-a avut în minte pe părintele monahilor, Sfântul Benedict, pentru a sublinia o apropiere crescândă de idealul monastic de rugăciune și muncă. După prestațiile surprinzătoare din zilele precedente, la prima apariție în public, noul papă apărea obosit, aproape subjugat de marea povară care i-a fost pusă pe umerii fragili. Primele sale cuvinte au părut să confirme această impresie: după marele pontif Ioan Paul al II-lea, cardinalii au ales "un simplu și umil lucrător în via Domnului". Definiția a întâlnit imediat aplauzele oamenilor. Dar nu era o definiție de moment. Răspundea la determinarea noului papă care voia să purifice limbajul papal, să elimine ultimele reziduuri de referință la puterea temporală. Prin urmare, prima Liturghie a pontificatului nu se mai numea de întronare sau de început de pontificat, ci de început al slujirii petrine, al slujirii succesorului Sfântului Petru. De fapt, în viziunea lui Benedict, pontificatul este o slujire, o mărturie care poate să devină și cruntă așa cum i s-a întâmplat lui Ioan Paul al II-lea în 1981. Mărturie în greacă se spune martiriu, o slujire care trece prin calea despuierii și a crucii. Așadar, era evident că papa teolog voia să dea o amprentă cristologică pontificatului său.
El a explicat astfel cele două simboluri ale slujirii petrine: pallium și inelul pescarului. Pallium este făcut cu lână de miel. Acest amănunt aduce aminte de parabola oiței rătăcite în care este reprezentat misterul raportului lui Cristos cu Biserica. Întreaga omenire este oița rătăcită. Isus, bunul păstor, văzând-o suferindă o ia pe umeri și o duce din nou la casa lui Dumnezeu. Imitându-l pe el, și papa și episcopii sunt chemați să ia asupra lor omenirea pentru a o conduce la mântuire. Celălalt semn este inelul pescarului care este explicat de Benedict cu referința la textul din Evanghelia după Sfântul Ioan care vorbește despre o pescuire minunată petrecută după învierea lui Isus. Încrezându-se în Domnul, Petru și ceilalți apostoli aruncă năvoadele și scot din apă un număr exagerat de pești. Relatarea evanghelică după aceea continuă cu tripla invitație la iubire adresată lui Petru din partea lui Isus. Inelul pescarului este semn al acestei iubiri care îl conduce pe Petru pe drumul martiriului, al crucii după imitația lui Isus. De altfel, această viziune a papei era în linie cu situația credincioșilor în lume. Așa cum catolicii în multe părți ale lumii erau discriminați și persecutați, tot așa papa era chemat la slujirea, la mărturia care conduce la cruce. Totuși, moartea pentru creștin nu este ultimul cuvânt. Urmează bucuria de Paște și bucuria păstorului, pentru că a deschis oamenilor poarta prieteniei cu Dumnezeu.
(După L'Osservatore Romano, 19 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu