Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Scrisoarea pastorală de Paști 2025
Din arhiva ercis.ro: 30 martie 2024

"Mergeți în grabă și spuneți discipolilor lui:
«A înviat din morți și, iată, merge înaintea voastră în Galileea!
Acolo îl veți vedea»" (Mt 28,7).

Preacucernici părinți, dragi persoane consacrate,
iubiți frați și surori în credință,

Cristos a înviat!

Celebrăm în aceste zile misterul credinței și al răscumpărării noastre. Celebrăm trecerea, Paștele Domnului Isus Cristos, care a murit pe cruce și a treia zi a înviat, devenind izvor de speranță și bucurie pentru toți cei care cred în el. Însuflețiți de această bucurie, în timpul Paștilor, noi, creștinii, ne întâmpinăm unii pe alții cu salutul pascal, ne vizităm și trăim zile de pace în prezența Domnului înviat. Masa de altar, de pe care primim Sfânta Împărtășanie, și amvonul din biserică, de la care primim cuvântul vieții, devin izvorul unei bucurii sufletești care ajunge și în familiile și în casele noastre. În felul acesta, Învierea Domnului nu este o sărbătoare închisă între zidurile bisericilor, ci un eveniment solemn care înfrumusețează, modelează și răscumpără viețile credincioșilor.

Așa este acum, așa a fost și în zorii creștinismului, în acea zi când Mântuitorul a înviat glorios din morți. Evanghelia ne relatează că în dimineața celei de-a treia zile femeile au mers la mormânt pentru a unge cu miresme trupul Domnului. Erau triste după toate cele întâmplate în Vinerea Mare. Au fost martore la moartea lui Isus. Au rămas cu el până la capăt. L-au văzut murind pe cruce și dus la mormânt.

În dimineața de Paști, pe lângă suferința amintirilor pe care le purtau în suflet, erau preocupate și de imaginea pietrei grele care a sigilat mormântul. Cine o va da la o parte? Cunoscându-și limitele proprii, se gândeau că ajutorul trebuie să vină din afară. Într-adevăr, ajutorul lor a venit de la altcineva, de la Domnul înviat. Forța învierii a dat la o parte piatra de la mormânt. Învierea Domnului a înlăturat piatra tristeții tânguitoare, a disperării întunecate și a făcut să strălucească puterea gloriei sale. Ceea ce nu au putut face forțele omenești, a reușit să facă Domnul înviat. Domnul a dat piatra la o parte. La Dumnezeu nimic nu este imposibil.

"Cine va da piatra la o parte?", ne întrebăm și noi în diferitele circumstanțe ale vieții. Uneori ne simțim neputincioși, limitați în fața obstacolelor care se ivesc pe cale. Uneori privim la pietrele din viața noastră și ne întrebăm cum le vom înlătura. Poate că aceste pietre sunt dificultățile noastre, o piedică, un impas, un conflict, un păcat cu care ne luptăm. Cine va da piatra la o parte? Ajutorul nostru este în numele Domnului. El este atotputernic. El ne este alături, ne iubește și ne vrea mântuiți. Cu încredere în Domnul înviat, în aceste zile pascale noi ne rugăm ca forța învierii sale să se manifeste și în noi și să dea piatra la o parte.

După ce l-au întâlnit pe Domnul înviat, femeile aleargă grăbite pentru a vesti celorlalți ceea ce au văzut. Ele sunt discipolele misionare ale veștii care a schimbat lumea: Isus Cristos a înviat. Isus este viu și nu mai trebuie căutat printre cei morți. Mormântul său este gol.

Mormântul, pentru ele și pentru creștini, nu este un punct de oprire, așa cum erau stațiunile Căii sfintei cruci, unde zăboveam și meditam îngândurați. La mormânt, lumea nu se oprește pentru a jeli. Femeile și apostolii nu staționează mohorâți la mormântul gol, ci, văzând semnele învierii, aleargă ca să ducă și celorlalți vestea cea bună. Mormântul nu este un popas al mâhnirii, ci un punct de pornire, un start. Învierea lui Isus din morți devine un loc de pornire, forța și motorul care însuflețește speranța Bisericii în ieșire, a Bisericii care merge să predice vestea cea bună.

În scena vizitei la mormânt atât a femeilor pioase, cât și a apostolilor se poate observa dubla dimensiune a credinței: dimensiunea personală și cea comunitară. Persoanele care văd semnele învierii și care îl întâlnesc pe Cel Înviat cred în el, se lasă copleșite de imensitatea evenimentului învierii. Este dimensiunea personală a credinței lor. Însă vedem la aceste persoane că nu păstrează credința în mod egoist, pentru sine, ci o împărtășesc celorlalți. Credința lor e misionară. Notăm că Maria Magdalena, femeile pioase, apostolii, ucenicii de la Emaus aleargă cu frică și bucurie mare ca să împărtășească cu ceilalți trăirile lor. Credința lor are o dimensiune comunitară. După ce mai mulți ani l-au urmat pe Isus și au fost discipoli ai săi, acum, după ce au văzut semnele învierii, aleargă ca misionari pentru a vesti lumii evenimentul învierii. Vedem la ei strânsa legătură între credința personală și credința comunitară.

În acest sens, consider că este impresionantă scena din noaptea de Paști când este purtată în biserică lumânarea pascală. De trei ori se intonează aclamația "Lumina lui Cristos!", apoi, treptat, se împarte lumina credincioșilor. Mai întâi iau lumina cei mai apropiați de lumânarea pascală. Ei nu țin lumina doar pentru ei, ci o dau și vecinilor lor. Încet-încet, lumina ajunge la toată lumea, chiar și la cei de departe. Lumina trece din mână în mână și, deși se împarte la mulți, ea nu scade, ci crește.

Este o parabolă a luminii credinței care a ajuns la noi. Au luat această lumină a învierii cei care au fost mai apropiați de evenimentul istoric al învierii, acum două mii de ani. Ei au transmis această lumină a învierii ca o făclie a credinței generațiilor imediate, de după ei. Lumina învierii a trecut de la o generație la alta și, deși s-a împărțit la atâția, ea nu a scăzut, ci a crescut în putere și în strălucire. Această făclie a învierii a ajuns și la noi. Am primit-o și noi mulțumită Bisericii, părinților noștri, familiei noastre și atâtor discipoli ai lui Cristos care ne-au transmis darul credinței. Revine acum generației noastre nobila misiune de a transmite credința în învierea Domnului către copii și tineri. Este comoara cea mai de preț pe care le-o putem oferi. Aceasta este comoara pe care ne-au lăsat-o părinții și bunicii noștri și pe care noi, ca pe o lumină aprinsă, dorim să o oferim tinerei generații. În felul acesta, în lanțul de generații de credincioși, generația noastră devine o punte între trecut, prezent și viitor și o făclie transmisă mai departe.

"Discipoli-misionari ai lui Cristos" este tema anului pastoral în curs. Femeile de la mormânt și ucenicii care aleargă să spună lumii ce s-a întâmplat reprezintă și pentru noi un model care ne indică modul în care trebuie să transmitem această veste bună ca discipoli misionari. Ei ne arată modul în care vestirea învierii însuflețește viața celor care poartă și trăiesc acest mesaj pascal.

În acest sens, Papa Francisc, în documentul de convocare a Jubileului speranței, intitulat Spes non confundit, evidențiază următorul fapt: "Cristos a murit, a fost înmormântat, a înviat, s-a arătat. Pentru noi a trecut prin drama morții. Iubirea Tatălui l-a înviat în forța Duhului, făcând din umanitatea sa primele roade ale veșniciei pentru mântuirea noastră. Speranța creștină constă tocmai în aceasta: în fața morții, unde totul pare să se termine, se primește certitudinea că, grație lui Cristos, grație harului său care ne-a fost comunicat în Botez, viața nu este luată, ci transformată pentru totdeauna."

Vestirea învierii transformă întreaga viață. Suntem martorii credibili ai mesajului pascal atunci când ne lăsăm transformați de lumina învierii sale. În felul acesta, învierea lui Isus nu se află doar pe buzele noastre, ci modelează un stil de viață. În ce constă un stil de viață trăit în lumina învierii? Învierea lui Isus ne inspiră să trăim în speranță, bucurie, seninătate și caritate. Învierea ne permite să privim dincolo de interesele imediate, dincolo de piedicile contingente, către ținta călătoriei noastre pe acest pământ, către cer. Astfel, învierea Domnului înseamnă începutul învierii noastre. Învierea Domnului ne încurajează să trăim pe pământ în așa fel încât să nu uităm de cer. Isus înviat ne iluminează ca să trăim cele prezente în așa fel încât să nu uităm de cele viitoare.

Fără adevărul învierii, istorisirea despre Isus ar fi una tristă. Evanghelia nu ar mai fi bună vestire. Învierea sa însă descoperă adevăratul sens al vieții sale, al minunilor și al promisiunilor sale. În zilele pătimirilor sale, moartea și viața s-au confruntat, și, din această bătălie, viața a ieșit victorioasă. Această viață el vrea să ne-o comunice și nouă. De aceea, Cristos ne promisese deja: "Eu am venit ca să aibă viață și să o aibă din belșug" (In 10,10). Cine trăiește prin Cristos, cu Cristos și în Cristos experimentează această viață îmbelșugată pe care el a venit să ne-o dăruiască. Cel care are viața lui Cristos în inima sa se împlinește ca om, se sfințește, își fructifică talanții pe care Dumnezeu i-a dat. Cel care trăiește purtându-l pe Cristos în lume duce cu sine bucuria, speranța și seninul învierii sale. Acest lucru vi-l dorim tuturor, dragi preoți, persoane consacrate, iubiți credincioși: să fiți purtători și martori bucuroși ai învierii Domnului pentru oamenii de azi.

Împreună cu Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar, și cu Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, vă transmitem urările noastre cele mai frumoase, dorindu-vă din suflet sărbători pascale binecuvântate. Bucuria și pacea Celui Înviat să vă însoțească mereu!

Cristos a înviat!

✠ Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Versiunea audio (mp3):

* * *

Alte scrisori pastorale ale episcopului de Iași sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat