Prăjești: Misiuni populare despre familie
În perioada 3-6 aprilie 2025, în Parohia "Preasfânta Treime" din Prăjești au avut loc misiuni populare. Predicator a fost părintele Ioan Balan, paroh al Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău. Tema acestor zile a fost "Familia". Liturghia de încheiere a fost prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial.
Joi, la Sfânta Liturghie de seară, au început aceste zile pline de har. Părintele predicator ne-a invitat să medităm asupra vieții noastre, asupra inimii noastre care poate uneori nu mai bate pentru oameni, credință, Dumnezeu, puritate, curăție, cele sfinte. Iubirea se naște în familie, iar familia este locul emblematic al unei vieți pline de credință. Noi, credincioșii, ar trebuie să ne asemănăm cu floarea-soarelui care nu stagnează niciodată, este mereu într-o continuă mișcare către Soare, noi însă ar trebui să urmărim propriul nostru Soare, pe Dumnezeu. Părintele Ioan ne-a spus cât de important este să fim fericiți, mai ales în sânul familiei, locul unde fericirea ar trebui să atingă apogeul. Locul familiilor noastre este lângă inima lui Dumnezeu. Suntem invitați să ducem familiile cât mai aproape de Dumnezeu.
În cadrul omiliei de vineri seară, părintele Balan a subliniat modul prin care Dumnezeu a gândit și a planificat familia. Autorul familiei nu suntem noi, oamenii, ci Dumnezeu. Dumnezeu ne-a creat bărbat și femeie, pentru a forma familia. Familia este o decizie, aceea de a iubi toată viața. Nimeni nu l-a văzut pe Tatăl decât Cristos, Fiul. El însuși s-a întrupat în sânul unei familii: Iosif, tatăl purtător de grijă, și Maria, mama lui Isus. Maria este cea care l-a învățat pe Cristos să fie om, să iubească, să îmbrățișeze. Părintele predicator a specificat că familia trebuie să reprezinte un loc de întâlnire cu Dumnezeu, dar oare familiile noastre sunt un astfel de loc?! Dumnezeu unește pentru toată veșnicia, prin puterea sacramentului Căsătoriei. Părintele a recitat o frumoasă poezie despre familie. Dumnezeu a definit familie ca iubire, iar noi trebuie să o facem să fie iubire. Dumnezeu ne-a oferit tuturor câte o misiune, unora aceea de soț sau soție, altora de preoți, iar fiecare dintre noi suntem invitați să îndeplinim misiunea noastră.
Sâmbătă seară, părintele Ioan ne-a îndreptat gândul către darul minunat al vieții, precizând și ceea ce reprezintă moartea. Părintele a subliniat două aspecte importante: chemarea la viață și chemarea la sacrificiu. Am primit viață de la Cristos prin părinți, mai ales prin mamă. Aceasta este cea pe care am iubit-o prima dată, de la ea am învățat să iubim. Fără sacrificiu nu putem construi o familie, nu putem realiza ceea ce ne dorim. Sacrificiu înseamnă să te lași pe tine pe locul doi și să pui persoana dragă pe primul loc. Părintele a subliniat cum arată sacrificiul în viețile noastre, mai ales în viața de familie.
Zilele de misiuni s-au încheiat cu Sfânta Liturghie de duminică, prezidată de părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România. Alături de Sfinția Sa au concelebrat frații preoți din parohia noastră, precum și alți frați preoți care s-au reîntors în comunitatea noastră pentru această zi. Părintele Bălan, în cadrul predicii, a precizat că în zilele noastre ne confruntăm cu o criză de credință, speranță și iubire. Toți suntem chemați să ne hrănim din iubirea pe care Dumnezeu ne-o dăruiește. Părintele a definit iubirea ca fiind o bucățică din Dumnezeu, ci nu cuvânt frumos, ori poezie. El a făcut posibilă îndrăgostirea ta punându-ți în inimă această flacără a iubirii.
În cadrul acestor zile am fost invitați să scriem pe niște bilețele un gând, o intenție, un nume, iar la finalul zilelor, părintele Ioan Bălan le-a primit în dar pentru a-și aminti de comunitatea noastră din Prăjești.
Îi mulțumim pentru acest zile pline de har!
Lucia-Raluca Comorașu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
3-6 aprilie: Prăjești: Misiuni populare despre familie