Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a, ediția 2025

Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școală a organizat și în acest an școlar pelerinajul elevilor de clasa a XII-a la Cacica sâmbătă, 5 aprilie 2025. Aceștia se află în fața unui examen important și a unei alegeri de viață. Pelerinajul anual la Cacica reprezintă o ocazie de a învăța, de a ne ruga împreună și de a trăi o experiență profundă de comuniune cu Dumnezeu, prin intermediul rugăciunii și al învățăturii creștine.

Procesiunea și Sfântul Rozariu: Un drum de rugăciune și meditație

Pelerinajul a început cu o procesiune solemnă, în care am avut ocazia să reflectăm asupra misterelor vieții Mântuitorului nostru, prin recitarea Sfântului Rozariu. Acesta nu este doar o simplă rugăciune, ci o cale de aprofundare a relației noastre personale cu Dumnezeu și cu Maica Domnului, care ne ghidează pașii spre lumina divină pe drumul vieții. Rugăciunea a fost plină de reculegere, iar fiecare pas pe drumul spre biserică a fost un act de devoțiune, în care am simțit prezența binecuvântată a Fecioarei Maria.

Momentul catehetic: "Coborând din barcă, Petru a început să umble pe apă și a venit spre Isus"

După procesiune, părintele paroh Daniel-Cătălin Romila, OFMConv., ne-a primit cu brațele deschise, oferindu-ne câteva detalii despre istoria bisericii din Cacica. Ulterior, am fost îndrumați într-un moment catehetic, un timp special dedicat învățăturii religioase. Părintele ce a susținut momentul ne-a învățat să "coborâm din barcă" în viața noastră de zi cu zi, prezentând o analiză detaliată a capitolul 14, versetele 22-33, din Evanghelia după Sfântul Matei. De asemenea, ne-a amintit de valoarea rugăciunii și de necesitatea de a rămâne fermi în credința noastră, în special într-un moment crucial al vieții și că, dacă ne lăsăm ghidați de Domnul, putem chiar și să mergem pe apă.

Momentul de adorație: O întâlnire tainică cu Isus

Un alt moment deosebit al pelerinajului a fost cel al adorației, un timp dedicat venerării preasfântului sacrament. În această perioadă de liniște și reculegere, am avut ocazia să ne închinăm în fața Preasfintei Euharistii și să ne deschidem inimile în fața iubirii nemărginite a lui Cristos. Timpul de adorație a fost marcat de o atmosferă de profundă tăcere, în care fiecare dintre noi a avut posibilitatea de a dialoga cu Dumnezeu într-un mod personal.

Liturghia: O comuniune sacramentală

Liturghia celebrată la ora 14:00 a fost un moment central al pelerinajului nostru, în care am avut privilegiul de a participa în comuniune cu toți pelerinii prezenți la sacramentul Sfintei Euharistii. Rugăciunile noastre au fost completate de muzica și cântecele elevilor Colegiului Național "Sfântul Iosif" din Bacău. Predica susținută de părintele predicator a avut un ton jucăuș, plin de umor, dar și profund provocator. În cuvintele sale, ne-a îndemnat cu dragoste și înțelepciune să reflectăm asupra identității noastre și să ne întrebăm cine vrem cu adevărat să fim în viață. Ne-a ajutat să vedem că fiecare dintre noi are un drum propriu de parcurs și că, pentru a ajunge acolo unde ne dorim, este esențial să privim cu sinceritate asupra a ceea ce avem acum și ce trebuie să facem pentru a crește în credință, iubire și înțelepciune. A fost un moment în care am simțit profund prezența lui Dumnezeu și a harurilor sale.

Oprirea la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești: O lecție despre Fericita Veronica Antal

În drumul spre casă, fiecare grup a ales să facă o oprire într-un anumit loc. Unii au coborât în Salina Cacica, alții au făcut un popas la Cetatea Neamțului, în timp ce noi, grupul de la Bacău, am făcut o oprire la biserica catolică din Nisiporești, un loc plin de istorie și spiritualitate. Aici, am învățat multe despre viața și martiriul Fericitei Veronica Antal. Aceasta este un exemplu de curaj și devoțiune, iar povestea vieții ei ne-a învățat că, indiferent de dificultățile vieții, trebuie să rămânem statornici în credință și să avem încredere în planul divin pentru fiecare dintre noi. Această oprire a fost un moment de reflecție profundă, care ne-a adus mai aproape de exemplul de sfințenie al Fericitei Veronica Antal și ne-a îndemnat să trăim cu o iubire autentică față de Dumnezeu și față de aproapele nostru, nu doar în carieră, ci și în orice clipă a vieții.

Concluzie: O experiență care rămâne în suflet

Pelerinajul la Cacica a fost o experiență unică, care ne-a ajutat să ne întărim credința și să reflectăm asupra drumului nostru spiritual, academic și profesional. Prin rugăciunile, momentele de învățătură și comuniunea liturgică, am simțit că suntem parte dintr-o Biserică vie, care ne călăuzește pașii spre mântuire. Această experiență a fost un dar spiritual care va rămâne în sufletele noastre și ne va ajuta să mergem mai departe, încrezători în iubirea și îndrumarea lui Dumnezeu.

Delia Biliboc,
CN "Vasile Alecsandri" (Bacău)

*

Impresii ale elevilor:

  • "La început, am avut o singură intenție, de a mă ruga doar pentru mine și de a sta câteva ore în reculegere; însă, după ce am reflectat asupra deciziilor mele și m-am spovedit, am realizat că nu e vorba doar de mine, ci de toți elevii din clasele a XII-a, de visurile și idealurile lor și că intențiile noastre comune i-ar putea ajuta și pe ceilalți care nu au putut participa la eveniment. Tema propusă pentru această zi m-a invitat să trec peste unele dubii pe care le aveam, să «cobor din barcă», să merg pe marea agitată a vieții și, în același timp, să fiu conștientă de ceea ce am primit și niciodată să nu mă dau bătută indiferent de valuri. Prin urmare, aceasta reculegere a fost una care mi-a schimbat perspectiva pe care o aveam asupra mea, asupra vieții și asupra viitorului meu." (Cosmina M., Iași)

  • "Între pregătiri, simulări și alte obligații, această zi lângă Maica Domnului de la Cacica a venit ca un răgaz binemeritat pentru suflet și pentru moral. Am simțit binecuvântarea unei atmosfere pline de lumină, iertare și căldură sufletească, descoperind ce înseamnă să fii eliberat de poverile cotidiene și să te simți binecuvântat de mâna Domnului. Un moment deosebit l-a constituit meditația și discuția cu părintele spiritual, ale cărui sfaturi pline de înțelepciune m-au ajutat să privesc viața dintr-o perspectivă nouă, mai profundă și mai liniștită. Mă simt profund recunoscător Maicii Domnului pentru această experiență, care mi-a insuflat o stare bună și mi-a întărit dorința de a reveni." (Octavian B., Iași)

  • "Aceasta zi de rugăciune, adorație, dar și comuniune a adus în sufletul meu și al tuturor tinerilor participanți flacăra ce ne oferă curaj sa înfruntăm în fiecare zi fricile și nesiguranța resimțite în aceste momente din viața noastră. Căldura cu care am fost primiți în sanctuarul de la Cacica este o dovadă vie că Sfânta Fecioara devine pentru toți un ghid, o lumină ce spulberă ceața ce ne cuprinde atunci când suntem puși în fața unor decizii importante. Rugăciunea a fost și rămâne instrumentul ce ne leagă atât de puternic de Mamă noastră cerească, iar în această zi a fost sărbătoare atât în cer cât și pe pământ." (Ana B., Bacău)

  • "«Ai mâini, ai picioare, ai minte... Și atunci ce nu ai? A... Nu ai chef...» Pelerinajul de la Cacica ne-a creat o imagine amplă asupra vieții, atât din perspectivă spirituală, cât și al succesului pe plan personal. Cu ajutorul implicării tuturor, a preoților, a credincioșilor și, cel mai important, a lui Dumnezeu, am realizat cu toții că fiecare etapă e importantă în viața noastră; chiar dacă unele sunt mai grele de trecut și necesită mult efort, Dumnezeu este lângă noi pentru a ne sprijini și a ne da haruri, pentru a ne face conștienți de puterea pe care o avem în sufletul nostru. Tot ce trebuie să facem e să avem curajul de a-i cere." (Nicu M., Bacău)

  • "Verbul «a avea» este cheie care ar descrie pelerinajul de la Cacica. Această zi m-a ajutat să descopăr ceea ce am și m-a încurajat să valorific talanții primiți. Prin cateheză și adorație am reflectat asupra vieții, iar prin celebrarea Sfintei Liturghii i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile primite. În drumul până la biserică, rugându-ne rozariul, am simțit binecuvântarea Mariei prin picăturile de ploaie. Întreaga zi a fost minunată. O zi rodnică și plină de liniște sufletească." (Roxana L., Bacău)

  • "Această experiență a pelerinajului la Cacica a fost una de neuitat. Pe lângă faptul că am vizitat un loc nou pe care nu l-am mai vizitat, această zi a fost una foarte frumoasă deoarece am căpătat mai multă speranță pentru viitor. Am avut posibilitatea de a petrece timp de calitate cu prietenii. M-am simțit forte bine și nu regret această decizie de a veni astăzi în acest loc minunat." (Andra, Onești)

  • "Pelerinajul de la Cacica m-a ajutat să reflectez mai mult asupra mea și a ceea ce dorește Dumnezeu de la mine. O zi extrem de emoționantă, care mi-a ajuns la inimă. Au fost multe lacrimi, dar a meritat, o energie pe care nu o pot explica." (Mihaela, Onești)

  • "În ciuda faptului că am mai participat la pelerinajul la Sanctuarul Marian din Cacica, am avut parte de momente pline de har. Prin predicile tematice am înțeles că speranța este un mod de a trăi, un principiu pe care viața noastră trebuie să se clădească, nu doar un îndemn. O altă idee care ne-a fost transmisă în cadrul acestui pelerinaj este următoarea: «Fii cel mai bun în ceea ce faci, observă-ți limitele, descoperă-ți calitățile și folosește-le la maxim spre slava lui Dumnezeu. Astfel, plecăm spre casele noaste umpluți de speranța sfântă ce nu dispare odată cu întâmpinarea unei probleme, cu însăși speranța lumii ce ne va călăuzi în viață pe drumul ce mai potrivit." (Andreea-Veronica B., Onești)

  • "Am avut deosebita oportunitate de a participa împreună cu colegii mei la pelerinajul destinat tinerilor de clasa a XII-a, desfășurat la Cacica. Un loc deosebit, în care revin ori de câte ori am ocazia pentru a-mi elibera sufletul. În ciuda vremii posomorâte ne-am continuat drumul, ajungând cu bine la sanctuar. Am început cu o procesiune de la intrarea în localitate până la biserică. Am avut plăcerea de a asculta pildele înțelepte ale părintelui, conștientizându-ne propriile valori. A urmat un scurt moment de adorație în timpul căreia am putut primi sacramentul Sfintei Spovezi. Un alt moment semnificativ a fost Sfânta Liturghie în care am simțit comuniunea adevărată cu Dumnezeu datorită cântecelor, predicii remarcabile care a reliefat capacitățile cu care suntem înzestrați și a primirii trupului și sângelui lui Isus. Consider că a fost o zi binecuvântată pe care o recomand tuturor. Încărcătura spirituală a fost una desăvârșită și am simțit din plin fiecare emoție." (Beatris B., Bacău)

  • "Pentru noi, acest pelerinaj a reprezentat o experiență unică, unde ne-am încărcat spiritual. Am avut parte de momente pline de răgaz și speranță. Ne-am rugat toți absolvenții împreună pentru a reuși la marele examen al maturității, dar și pentru un viitor strălucit. Părintele Iosif ne-a ținut un moment de cateheză foarte interesant, în care ne-a explicat că este important să coborâm din barcă, asemenea lui Petru, practic să ieșim din comoditatea noastră pentru că vom avea de câștigat. Per total a fost o experiență foarte frumoasă, ce merită repetată. Acest loc are o mare încărcătură emoțională și spirituală pentru noi și cu siguranță vom reveni și cu alte ocazii." (Kasandra, Lavinia și Valentina)

  • "Participarea la pelerinajul absolvenților a fost o experiența foarte frumoasă și mă bucur că am reușit să particip alături de alți tineri de aceeași vârstă, cu aceleași frământări, alături de profesorii de religie și de preoți! Aș mai repeta ori de câte ori aș avea ocazia! În general mi-a plăcut totul, dar predica cel mai mult. De asemenea, mă bucur că am reușit să mă spovedesc, sunt mai liniștită sufletește acum." (Emma, Bacău)

  • "La acest moment mi-a plăcut experiența în sine. Ideea de pelerinaj, cum nu am mai fost niciodată, mi s-a părut frumos. M-a impresionat implicarea și grija preoților și a doamnelor profesoare ca să fie totul cât mai bine, și să ne fie bine. Mulțumesc sincer pentru că ați insistat să venim, să participăm." (Denisa, Bacău)

  • "A fost o experiență minunată! Fiind pentru prima oară la acest sanctuar, am simțit o emoție puternică prin loc, dar și prin momentele pline de har. Cateheza m-a ajutat să înțeleg că nu trebuie să îmi pierd niciodată credința, deoarece Dumnezeu este lângă mine mereu și îmi întinde brațul său pentru a mă ajuta în fiecare moment. În drumul de întoarcere spre casă, am ajuns și la Nisiporești, la mormântul Fericitei Veronica Antal, un exemplu de viață și de credință. Se apropie un timp important pentru noi, viitori absolvenți de liceu, iar acest pelerinaj ne-a ajutat pe fiecare în parte să ne reculegem și să nu uităm importanța lui Dumnezeu în viața noastră prin toate orele de studiu pentru acest important examen." (Paula, Bacău)

  • "Pelerinajul de la Cacica a fost o experiență spirituală inedită, cuvinte de neuitat, momente unice în care te simți tot mai aproape de Dumnezeu, o ocazie care în niciun caz nu trebuie ratată!" (Andra, Iugani)

  • "A fost o experiență plină de energie și în același timp liniștită, încărcată cu pace. Deși vremea nu s-a arătat a fi prea prietenoasă, am început itinerariul acestei zile de pelerinaj cu rugăciunea Sfântului Rozariu în aer liber, rugând-o pe Maica Sfântă să fie alături de noi nu doar în momentele de presiune, stres, neliniște ce caracterizează acest timp de dinaintea examenului maturității, Bacalaureatul, ci și pe parcursul momentelor semnificative din viața noastră, mai ales atunci când avem de luat decizii importante, pentru a le lua în lumina Duhului Sfânt. Aceeași putere a Duhului s-a resimțit pregnant în cateheza făcută de părintele Iosif Amitricioaei, care ne-a făcut conștienți de cât de important este să coborâm din barca indolenței, a comodității și să ne îndreptăm privirea către Isus, asemenea lui Petru, pentru a vedea care este chemarea vieții fiecăruia dintre noi, iar astfel să fim cu adevărat fericiți și împliniți, trecând cu ușurință alături de Dumnezeu prin «furtunile» ce nu vor ezita să apară." (Dragoș-Gabriel, Nisiporești)

  • "Experiența pelerinajului la Cacica a fost una de neuitat, plină de emoție și spiritualitate. Ne-am adunat tinerii de clasa a 12-a și am pornit împreună spre acest loc sfânt. Atmosfera a fost una caldă și unică, iar legăturile dintre noi s-au întărit. La sanctuarul din Cacica, am participat la Sfânta Liturghie, momente de rugăciune și reculegere. Ne-am bucurat să fim parte dintr-o comunitate mare de tineri credincioși veniți din diferite zone. A fost o ocazie de a ne apropia mai mult de Dumnezeu, dar și un prilej de reflecție asupra viitorului. Am cântat, am râs și am împărtășit gânduri despre viață și credință. Drumul ne-a oferit timp pentru conversații și pentru consolidarea prieteniilor. A fost un moment de liniște sufletească înainte de examenul maturității. Cu siguranță, acest pelerinaj va rămâne o amintire vie în sufletul nostru." (Ana Roxana, Oțeleni)

  • "Vizita la bazilica din Cacica a fost una dintre cele mai profunde experiențe pe care le-am trăit în timpul liceului. Totodată, este un pelerinaj devenit cu timpul tradiție pentru elevii de clasa a XII-a, un prilej de reculegere și regăsire sufletească. Pentru mine, acest loc nu a fost doar o destinație religioasă, ci un loc de regăsire interioară. A fost un timp în care m-am reconectat cu mine, cu cei din jur și cu Dumnezeu. Discursul bine conceput al preotului și modul acestuia de a-l prezenta m-a făcut să îmi doresc să stau și să ascult, întrucât vorbele sale au ajuns la noi nu doar fizic, cât și sufletește, la inimă. Unul dintre aspectele menționate care mi-a dat curajul să încerc mai mult decât am crezut că pot constă într-o formulă aparent simplă: (V + Ț)x A > R - mai exact, atunci când avem un vis (V) și o țintă la care vrem să ajungem (Ț), iar pe cele două adunate le înmulțim cu acțiunea (A), adică a avea curaj să încercăm, constatăm că acest rezultat este mai mare decât rațiunea. Cred că această experiență este esențială pentru orice tânăr, fiind așa zis un popas sufletesc într-o lume tot mai agitată." (Iustina R., Cordun)

  • "Locul în sine - Cacica - e impresionant. Biserica în stil neogotic, liniștea care plutește în aer și tot acel spațiu pare făcut special pentru regăsire și rugăciune. Ne-am adunat acolo mulți tineri din toată Moldova, cu același gând: să cerem ajutor și binecuvântare pentru Bacalaureat și pentru ce urmează după el. Momentele zilei, atent selecționate, s-au îmbinat cu o vizită în salină ce a adâncit sentimentul de introspecție, fiind o coborâre atât fizică, dar și sufletească, în adâncurile propriei ființe. Părăsind Cacica, cuvintele din predica părintelui Iosif Amitricioaei m-au făcut să reflectez asupra forțelor proprii și asupra încrederii de care am nevoie în fața viitoarelor provocări. Asemenea Sfântului Petru, care a pășit cu curaj pe apă, dar a început să se scufunde atunci când îndoiala l-a cuprins, am înțeles că trebuie să am încredere în propriile alegeri și să nu mă las dominată de frică sau incertitudine." (Bertha Ioana, Buruienești)

  • "Ziua de sâmbătă a fost una de comuniune și reînnoire spirituală, în care am învățat multe lucruri noi și folositoare pentru viața de zi cu zi." (Sebastian Z., Bacău)

  • "Ziua de pelerinaj la care am participat sâmbătă, la Cacica, a fost una de rugăciune și comuniune cu celelalte persoane care au participat. Am putut medita la alegerile pe care le voi putea face pentru viitor!" (Cătălin, Gherăești)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 aprilie: Cacica: Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a, ediția 2025




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat