Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea comunităților locale din Moldova ale Mișcării Focolarelor

În acest timp de pregătire pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, familia Operei Mariei a organizat sâmbătă, 5 aprilie 2025, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, întâlnirea comunităților locale din Moldova sub motoul "Împreună-i mai frumos!", pentru a medita tema: "Isus Părăsit - Isus Înviat".

Copii, tineri și adulți din zona Moldovei: Valea Mare, Horgești, Bacău, Roman și împrejurimi, Huși, Iași, am ajuns la Roman, bucurându-ne de darul revederii, dar și al întâlnirii unor persoane noi. Totodată ne-am bucurat de prezența și însoțirea spirituală a părintelui Iosif Dămătăr și a părintelui Ioan Bișog, pe tot parcursul întâlnirii noastre.

După cântecul introductiv, am urmărit un scurt film despre începuturile Mișcării Focolarelor, despre idealul unității descoperit de Chiara Lubich și despre cum iubirea lui Isus a lucrat în inimile oamenilor, răspândind această operă în toată lumea, prin trăirea evangheliei și a comuniunii cu ceilalți.

Fascinați de activitatea Chiarei și a întregii mișcări, realizată în unitate cu Isus, am ascultat câteva împărtășiri însoțite de colaje cu fotografii, de la ultimele activități locale: întâlnirea copiilor la Valea Mare, întâlnirea tinerilor gen3 la Sfântu Gheorghe și cea a familiilor la Borsec. De asemenea, ne-am bucurat și de împărtășirile referitoare la întâlnirile despre Cuvântul vieții, care au avut loc la Huși, Roman și Iași.

În a două parte a dimineții ne-am apropiat mai mult de imaginea lui Isus Părăsit, cu ajutorul unui text-dialog, preluat de la o întâlnire organizată la Loppiano, 1 noiembrie 2024. Pornind de la ultimele cuvinte spuse de Isus pe cruce: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?" (Mt 27,46; Mc 15,34), am încercat să medităm mai profund la părăsirea lui Isus de către Tatăl. Apoi am reflectat și la cuvintele Chiarei Lubich care spunea: "Dacă durerea cea mai mare a lui Isus a fost abandonarea de către Tatăl său, noi îl alegem ca ideal al nostru și îl urmăm în acest fel." Astfel, Isus Părăsit a devenit pentru Chiara și pentru toate focolarinele care au urmat-o centrul vieții lor, alături de trăirea evangheliei. Pentru noi, Isus părăsit poate fi strigătul nostru de durere interioară, al sufletului, sau strigătul de durere al celorlalți. De aceea, am încercat să răspundem, în scris, la întrebarea: "Care sunt durerile din viața mea și din jurul meu?". Apoi, provocați de textul din Scrisoarea Sfântului Paul către Romani 7,15-25, am meditat la Isus care a murit pentru noi, pentru păcatele noastre și ne-a răscumpărat pe toți. Ne-am gândit la durerile noastre pe care le înfruntăm și la faptul că aceste tristeți au fost îmbrățișate toate, de Isus Părăsit și le-a învăluit în dragostea sa, până la abandon. Isus a făcut toate acestea pentru noi, iar fiecare dintre noi trebuie să facă partea sa: să-l recunoaștem pe Isus Părăsit în noi, în cel de lângă noi și să-l îmbrățișăm, asemenea Fericitei Chiara Luce, o tânără gen 2 din mișcare, care la vârsta de 18 ani a fost diagnosticată cu tumoare osoasă. După un timp de tăcere, ea l-a acceptat și l-a iubit pe Isus Părăsit, trăind restul vieții și toate suferințele primite, cu seninătate și iubire.

În ultima parte a meditației, ne-a încurajat gândul Chiarei Lubich, "de a merge dincolo de rană": să nu rămânem blocați în Isus Părăsit. Să intrăm în el, dar și să ieșim cu el. Când trăim astfel cu Isus Părăsit, atunci experimentăm că în el este puterea Celui înviat și trecem cu el, de la abandon la înviere. Cu aceste trăiri în suflet, am ascultat și câteva experiențe referitoare la Isus Părăsit, din viața unor membri ai mișcării.

În tot acest timp de meditație, copiii, coordonați de câteva membre și simpatizante din Opera Mariei, au avut momentele lor de reflecție, printr-un program adaptat vârstei lor, dar și jocuri care i-au ajutat să se cunoască mai bine și să se bucure împreună. Astfel, ei au împărtășit faptele bune, dar au mers mai în profunzime, pentru a înțelege mai bine secretul crucii care ne ajută să purtăm bine durerile personale și astfel să fim revoluționarii lui Isus. La atelierul "Secretul crucii", fiecare copil a pictat pe o cruce de carton pete negre care reprezentau lucruri negative (supărarea adusă părinților, colegilor, fraților, minciuni, nescrierea temelor etc.), încercând să răspundă la întrebările: Cum s-ar putea șterge aceste pete negre? Suntem noi capabili? Răspunsul a fost: Nu, doar Isus poate șterge cu iubirea lui, iertarea și milostivirea lui. Apoi au acoperit petele negre cu inimioare, care reprezintă iubirea lui Isus. Totodată au ascultat un text al Chiarei Lubich despre secretul crucii, când înmânează copiilor stindardul ei: Isus Părăsit. Programul copiilor a cuprins și un atelier de Paște, unde fiecare a pictat un ghiveci pe care l-a umplut cu pământ și a semănat grâu. De asemenea, au pictat un miel din ipsos, simbolul Învierii lui Isus și ouă de Paști.

După toate aceste momente profunde de meditație, reflecție personală și în comuniune cu ceilalți, am participat cu toții la Sfânta Liturghie, punctul culminant al întâlnirii noastre, în care l-am regăsit pe Isus Părăsit și jertfit pentru noi. La predică, pr. Iosif ne-a invitat să reflectăm mai mult la ce fel de creștini suntem: de fiecare zi, de duminică sau doar de sărbători și ne-a îndemnat să trăim cu curaj toate încercările acestei vieți, asemenea Fericitei Chiara Luce care l-a primit și l-a acceptat cu iubire, pe Isus Părăsit în viața ei.

Un ultim moment de rugăciune a fost Calea sfintei cruci, organizată în aer liber și coordonată de pr. Iosif. Cu pacea în inimi și prezența lui Isus primit în Euharistie, am meditat stațiunile pătimirii și morții lui Isus, cu ajutorul textelor citite de copii, tineri și adulți. Au fost momente de har și de pătrundere tot mai mult, în misterul lui Isus Părăsit și Înviat.

Mulțumim din inimă familiei Operei Mariei care a organizat această frumoasa întâlnire, mulțumim preoților care ne-au însoțit pe tot parcursul zilei, dar și părintelui decan Sebastian Bilboc care s-a alăturat, pentru câteva momente programului nostru, mulțumim părinților franciscani care ne-au găzduit cu multă bucurie ca de fiecare dată, mulțumim tuturor persoanelor care au pregătit platouri gustoase pentru agapa fraternă și tuturor participanților pentru timpul ales să-l petreacă împreună cu Isus și în comuniune cu ceilalți, simțind cu toții că, împreună cu cei de lângă noi, totu-i mai frumos. Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i răsplătească pe toți cu harurile sale!

Cristina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 aprilie: Roman: Întâlnirea comunităților locale din Moldova ale Mișcării Focolarelor




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat