Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Jubileul bolnavilor și al lumii sănătății (duminica a 5-a din Postul Mare, 6 aprilie 2025)

În duminica a V-a din Postul Mare, 6 aprilie 2025, cu ocazia Jubileului bolnavilor și al lumii sănătății, ES Mons. Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare, Secțiunea pentru Problemele Fundamentale ale Evanghelizării în Lume, a prezidat Sfânta Liturghie în Piața "Sfântul Petru". Publicăm în continuare textul omiliei pregătite de Sfântul Părinte, citită de ES Mons. Rino Fisichella:

"Iată, eu fac un lucru nou: încolțește, nu-l recunoașteți?" (Is 43,19). Sunt cuvintele pe care Dumnezeu, prin profetul Isaia, le adresează poporului lui Israel aflat în exil în Babilon. Pentru israeliți este un moment dificil, pare că totul a fost pierdut. Ierusalimul a fost cucerit și devastat de soldații regelui Nabucodonosor al II-lea, iar poporului, deportat, nu i-a rămas nimic. Orizontul apare închis, viitorul întunecat, orice speranță zădărnicită. Totul i-ar putea induce pe exilați să renunțe, să se resemneze cu amărăciune, să nu se mai simtă binecuvântați de Dumnezeu.

Și totuși, chiar în acest context, invitația Domnului este să perceapă ceva nou care se naște. Nu un lucru care va avea loc în viitor, ci care deja are loc, care încolțește ca un vlăstar. Despre ce este vorba? Ce se poate naște, ba chiar ce poate să fie deja încolțit într-o panoramă dezolată și disperată ca aceasta?

Ceea ce se naște este un popor nou. Un popor care, prăbușindu-se siguranțele false din trecut, a descoperit ceea ce este esențial: să rămână uniți și să meargă împreună în lumina Domnului (cf. Is 2,5). Un popor care va putea reconstrui Ierusalimul pentru că, departe de cetatea sfântă, cu templul de acum distrus, fără a mai putea celebra liturgii solemne, a învățat să-l întâlnească pe Domnul într-un alt mod: în convertirea inimii (cf. Ier 4,4), în practicarea dreptului și a dreptății, în îngrijirea celui care este sărac și nevoiaș (cf. Ier 22,3), în faptele de milostenie.

Este același mesaj pe care, în mod diferit, îl putem percepe și în textul din evanghelie (cf. In 8,1-11). Și aici este o persoană, o femeie, a cărei viață este distrusă: nu de un exil geografic, ci de o condamnare morală. Este o păcătoasă, și de aceea departe de lege și condamnată la ostracism și la moarte. Și pentru ea pare că nu mai este speranță. Însă Dumnezeu nu o abandonează. Dimpotrivă, chiar atunci când călăii săi deja strâng pietrele în mâini, chiar acolo, Isus intră în viața sa, o apără și o scapă de violența lor, dându-i posibilitatea de a începe o existență nouă: "Mergi" - îi spune - "ești liberă", "ești mântuită" (cf. v. 11).

Cu aceste relatări dramatice și emoționante, liturgia ne invită astăzi să reînnoim, pe drumul Postului Mare, încrederea în Dumnezeu, care este prezent aproape de noi mereu pentru a ne mântui. Nu există exil, nici violență, nici păcat, nici vreo altă realitate a vieții ca să poată să-l împiedice să stea la ușa noastră și să bată, gata să intre imediat ce îi vom permite (cf. Ap 3,20). Dimpotrivă, în special când încercările devin mai dure, harul său și iubirea sa ne strâng și mai puternic pentru a ne ridica.

Surorilor și fraților, noi citim aceste texte în timp ce celebrăm Jubileul bolnavilor și al lumii sănătății, și cu siguranță boala este una din încercările cele mai dificile și dure ale vieții, în care atingem cu mâna cât suntem de fragili. Ea poate ajunge să ne facă să ne simțim ca poporul aflat în exil, sau ca femeia din evanghelie: lipsiți de speranță pentru viitor. Dar nu este așa. Și în aceste momente, Dumnezeu nu ne lasă singuri și, dacă ne abandonăm lui, chiar acolo unde forțele noastre dispar, putem experimenta mângâierea prezenței sale. El însuși, făcut om, a voit să împărtășească în toate slăbiciunea noastră (cf. Fil 2,6-8) și știe bine ce înseamnă pătimirea (cf. Is 53,3). De aceea lui putem să-i spunem și să-i încredințăm durerea noastră, fiind siguri că găsim compasiune, apropiere și duioșie.

Dar nu numai atât. De fapt, în iubirea sa încrezătoare el ne implică pentru ca să putem deveni la rândul nostru, unii pentru alții, "îngeri", mesageri ai prezenței sale, până acolo încât adesea, fie pentru cel care suferă, fie pentru cel care asistă, patul unui bolnav se poate transforma într-un "loc sfânt" de mântuire și de răscumpărare.

Dragi medici, asistenți medicali și membri ai personalului sanitar, în timp ce vă îngrijiți de pacienții voștri, în special de cei mai fragili, Domnul vă oferă oportunitatea de a reînnoi încontinuu viața voastră, hrănind-o cu recunoștință, cu milostivire, cu speranță (cf. Bula Spes non confundit, 11). Vă cheamă s-o luminați cu conștiința umilă că nimic nu este scontat și că totul este dar al lui Dumnezeu; s-o alimentați cu acea umanitate care se experimentează atunci când, lăsând să cadă aparențele, rămâne ceea ce contează: gesturile mici și mari ale iubirii. Permiteți ca prezența bolnavilor să intre ca un dar în existența voastră, pentru a vindeca inima voastră, purificând-o de tot ceea ce nu este caritate și încălzind-o cu focul arzător și dulce al compasiunii.

Apoi, cu voi, preaiubiți frați și surori bolnavi, în acest moment al vieții mele împărtășesc multe: experiența infirmității, de a ne simți slabi, de a depinde de alții în atâtea lucruri, de a avea nevoie de sprijin. Nu este mereu ușor, însă este o școală în care învățăm în fiecare zi să iubim și să ne lăsăm iubiți, fără a pretinde și fără a respinge, fără a regreta și fără a dispera, recunoscători lui Dumnezeu și fraților pentru binele pe care-l primim, abandonați și încrezători pentru ceea ce încă trebuie să vină. Camera din spital și patul infirmității pot să fie locuri în care să auzim glasul Domnului care ne spune și nouă: "Iată, eu fac un lucru nou: încolțește, nu-l recunoașteți?" (Is 43,19). Și astfel să reînnoim și să întărim credința.

Benedict al XVI-lea - care ne-a dat o mărturie foarte frumoasă de seninătate în timpul bolii sale - a scris că "măsura umanității se determină esențialmente în raportul cu suferința" și că "o societate care nu reușește să-i accepte pe suferinzi [...] este o societate cruntă și inumană" (Scrisoarea enciclică Spe salvi, 38). Este adevărat: a înfrunta împreună suferința ne face mai umani și a împărtăși durerea este o etapă importantă a oricărui drum de sfințenie.

Preaiubiților, să nu izolăm pe cel care este fragil departe de viața noastră, așa cum din păcate face astăzi un anumit tip de mentalitate, să nu ostracizăm durerea din ambientele noastre. Mai degrabă să facem din ea o ocazie pentru a crește împreună, pentru a cultiva speranța grație iubirii pe care Dumnezeu cel dintâi a revărsat-o în inima noastră (cf. Rom 5,5) și care, dincolo de toate, este ceea ce rămâne pentru totdeauna (cf. 1Cor 13,8-10.13).

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat