Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Gambino: "Evangelium vitae", intuiție fără timp a lui Ioan Paul al II-lea

"Sfântul Ioan Paul al II-lea a intuit că forme foarte grave de încălcare a vieții celor mai slabi nu erau decât expresie a unei idei pervertite de libertate, care transformă delictul în drept." Afirmă aceasta Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, vorbind despre Evangelium vitae, enciclica - pilastru al învățăturii Bisericii despre sfințenia vieții umane - care împlinește a treizecea aniversare a publicării. "A venit momentul pentru Biserică să construiască o adevărată pastorație a vieții umane", afirmă Gambino la mass-media vaticane.

Profesoară Gambino, în ce mod Evangelium vitae a inspirat și continuă să inspire Biserica? După treizeci de ani mai este un punct de referință?

Evangelium vitae este un pilastru al învățăturii creștine despre valoarea indisponibilă a fiecărei vieți umane. Sfântul Ioan Paul al II-lea a intuit că formele foarte grave de încălcare a vieții celor mai slabi, a celor mici, a celor care sunt fragili nu erau decât expresia unei idei pervertite de libertate, care transformă delictul în drept, întunecând capacitatea omului de a înțelege că libertatea este astfel atunci când știe să-și asume responsabilitatea vieții fratelui care este lângă noi.

Nu întâmplător se deschide cu întrebarea lui Dumnezeu adresată lui Cain: "Ce ai făcut?".

Și astăzi această întrebare răsună în magisteriul actual, de la Evangelii gaudium la Dignitas infinita: formele foarte grave de încălcare a vieții umane nu sunt reduse, dimpotrivă, și Biserica mai mult ca oricând vrea să reafirme cu putere valoarea vieții și să formeze conștiințele la înțelegerea acestei valori, care nu înseamnă numai "a nu ucide", ci și a crea acele condiții pentru ca fiecare persoană să poată ajunge la plinătatea vieții la care este chemată de iubirea lui Dumnezeu. Iată de ce Dignitas infinita actualizează mesajul din Evangelium vitae: nu numai că reexplică motivul pentru care demnitatea omului trebuie respectată mereu de la zămislire la moartea naturală, ci a lărgit privirea la situații sociale față de care se pare că nu mai suntem capabili să vedem că sunt încălcări ale demnității persoanei: mă gândesc la războaiele descumpănitoare care ne înconjoară, la noile forme de sărăcie, la travaliul inuman al migranților, la violența asupra femeilor și asupra copiilor, la abuzurile sexuale și prin intermediul lumii digitale, care devastează și distruge viața a mii de familii. Să ne amintim că valoarea vieții nu este o valoare numai catolică, ci laică, universală, aparține omului ca atare și toți pot s-o înțeleagă și s-o împărtășească. Și este indisponibilă: adică înseamnă că nimeni nu poate dispune de ea, nici măcar subiectul care este titular. Astăzi ne este greu să înțelegem asta într-o lume plină de relativism, care se traduce în legi adesea nedrepte care ne dezorientează cu privire la faptul că fiecare viață umană este cu adevărat mereu un bine. Și știm de acum că această dezorientare, într-un mod sau în altul, se manifestă în toate culturile, în fiecare parte a lumii.

Există propuneri și modalități concrete cu care Bisericile pot să repropună mesajul din Evangelium vitae?

Desigur, ea continuă să ne deschidă o ușă către speranță, de care avem nevoie: viața învinge, asta ne învață evanghelia. Însă trebuie să formăm conștiințele pentru ca persoanele să poată cu adevărat să facă "alegeri de viață": avort, eutanasie, violență, cultura rebutului distrug persoana care le face, nu numai în cel care le îndură, generează suferințe enorme. Pentru aceasta este momentul de a încerca să construim în dieceze și în parohii o adevărată pastorație a vieții umane și să formăm lucrători pastorali, educatori, profesori, părinți și tineri la respectarea vieții. Nu trebuie să impunem norme, ci să transmitem valori, să știm să le argumentăm în adevărul lor, dar și să le arătăm în frumusețea lor tulburătoare. Cât de important este ca tinerii astăzi să trăiască experiență de slujire adusă vieții, de dăruire a propriului timp celui care are nevoie: numai așa se simt utili, descoperă în viața lor un sens și apoi o vocație sau o chemare la o profesie care devine o slujire adusă vieții. Trebuie să-i formăm și pe viitorii preoți, în seminarii și după aceea: ca să știe să orienteze la adevăr și la bine pe tineri și familiile; această formare astăzi lipsește față de nevoia de însoțire care există în lume.

Pentru aceasta dicasterul nostru a publicat ieri, în ajunul aniversării lui Evangelium vitae, un material pastoral ajutător cu titlul Viața este mereu un bine, cu sugestii date Bisericilor particulare pentru a demara procese și a construi în Conferințele episcopale și în dieceze, unde există oficii Familie și viață, o pastorație pentru viața umană. Există ici și acolo inițiative, dar sunt adesea întâmplătoare și sporadice. Trebuie create mese de lucru permanente pentru a planifica o angajare concretă și continuă pentru a-i forma pe credincioși la protejarea și promovarea vieții și a demnității persoanei. Această aniversare, pentru noi, Biserică, nu este numai o dată de celebrat, ci trebuie să fie o oportunitate pentru o acțiune eclezială decisivă pentru viață.

În ce mod dicasterul va însoți Bisericile în aplicarea acestui material ajutător și a pastorației vieții umane?

În lunile următoare vom demara întâlniri online cu oficiile Familie și viață din Conferințele episcopale din toată lumea, ca să se simtă însoțite în demararea de procese de planificare și structurare în dieceze a unei pastorații a vieții. Cu metoda discernământului sinodal, fiecare va putea lucra pornind de la propria realitate culturală și socială și să găsească prioritățile cu privire la teme, modalități de formare, acțiune pastorală. Iată de ce materialul ajutător pe care-l propunem, care se află pe site-ul web al dicasterului, nu aprofundează fiecare problemă cu privire la viață, pe care magisteriul le-a tratat pe larg, ci de această dată propune o metodologie sinodală de discernământ pentru a face în așa fel încât "cultura pentru viață" să devină o preocupare constantă pentru a ști să primim și să însoțim viața întotdeauna. Între altele, această lucrare nu este decât o ulterioară aplicare a Family Global Compact, care prevede colaborarea între universitățile catolice - care au institute de cercetare și formare pentru familie și viață - și dieceze, cu finalitatea de a forma laici conform priorităților și nevoilor pastorale ale Bisericilor particulare.

Dorota Abdelmoula-Viet

(După Vatican News, 25 martie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat