Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Jubileul lumii voluntariatului (duminica I din Postul Mare, 9 martie 2025)

9 martie 2025, duminica I din Postul Mare, cu ocazia Jubileului lumii voluntariatului, Eminența Sa cardinalul Michael Czerny, S.I., prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, a prezidat Sfânta Liturghie în Piața "Sfântul Petru". Publicăm în continuare textul omiliei pregătite de Sfântul Părinte, citită de Eminența Sa cardinalul Michael Czerny, SI:

Isus este condus de Duh în pustiu (Lc 4,1). În fiecare an, drumul nostru din Postul Mare începe urmându-l pe Domnul în acest spațiu, pe care el îl străbate și îl transformă pentru noi. De fapt, când Isus intră în pustiu, se întâmplă o schimbare decisivă: locul tăcerii devine ambient al ascultării. O ascultare pusă la încercare, pentru că trebuie ales cui să i se dea dreptate între două voci complet contrare. Propunându-ne acest exercițiu, evanghelia atestă că drumul lui Isus începe cu un act de ascultare: Duhul Sfânt, însăși forța lui Dumnezeu, îl conduce acolo unde nimic bun nu crește din pământ nici nu plouă din cer. În pustiu, omul experimentează propria lipsă materială și spirituală, nevoia de pâine și de cuvânt.

Și lui Isus, om adevărat, îi este foame (cf. v. 2) și timp de patruzeci de zile este ispitit de un cuvânt care nu vine deloc de la Duhul Sfânt, ci de la Cel Rău, de la diavol. Imediat ce am intrat în cele patruzeci de zile din Postul Mare, reflectăm asupra faptului că și noi suntem ispitiți, dar nu suntem singuri: cu noi este Isus, care ne deschide calea spre pustiu. Fiul lui Dumnezeu făcut om nu se limitează să ne dea un model în lupta împotriva răului. Mult mai mult: ne dăruiește forța pentru a rezista la asalturile sale și a persevera pe drum.

Așadar, să luăm în considerare trei caracteristici ale ispitirii lui Isus, precum și ale ispitirii noastre: începutul, modul, rezultatul. Confruntând aceste două experiențe, vom găsi sprijin pentru itinerarul nostru de convertire.

Înainte de toate, în începutul său ispitirea lui Isus este voită: Domnul merge în pustiu nu din semeție, pentru a demonstra cât este de puternic, ci din disponibilitatea sa filială față de Duhul Tatălui, conducerii căruia îi corespunde cu promptitudine. În schimb, ispitirea noastră este îndurată: răul precedă libertatea noastră, o corupe intim ca o umbră interioară și o capcană constantă. În timp ce îi cerem lui Dumnezeu să nu ne abandoneze în ispită (cf. Mt 6,13), să ne amintim că el a ascultat deja această rugăciune prin Isus, Cuvântul întrupat pentru a rămâne cu noi, mereu. Domnul este aproape de noi și se îngrijește de noi mai ales în locul încercării și al suspiciunii, adică atunci când își ridică glasul ispititorul. Acesta este tatăl minciunii (cf. In 8,44), corupt și corupător, deoarece cunoaște cuvântul lui Dumnezeu, dar nu-l înțelege. Dimpotrivă, îl deformează: ca din timpurile lui Adam, în grădina Edenului (cf. Gen 3,1-5), tot așa face acum împotriva noului Adam, Isus, în pustiu.

Percepem aici modul singular cu care Cristos este ispitit, adică în relația cu Dumnezeu, Tatăl său. Diavolul este cel care separă, dezbinătorul, în timp ce Isus este cel care îl unește pe Dumnezeu și om, mediatorul. În perversiunea sa, diavolul vrea să distrugă această legătură, făcând din Isus un privilegiat: "Dacă tu ești Fiul lui Dumnezeu, spune acestei pietre să devină pâine" (v. 3). De asemenea: "Dacă tu ești Fiul lui Dumnezeu, aruncă-te jos" (v. 9) de pe coama templului. În fața acestor ispitiri Isus, Fiul lui Dumnezeu, decide în ce mod să fie Fu. În Duhul care îl conduce, alegerea sa revelează cum vrea să trăiască propria relație filială cu Tatăl. Iată ce decide Domnul: această legătură unică și exclusivă cu Dumnezeu, al cărui Fiu Unic Născut este, devine o relație care îi implică pe toți, fără a exclude pe nimeni. Relația cu Tatăl este darul pe care Isus îl împărtășește în lume pentru mântuirea noastră, nu o comoară geloasă (cf. Fil 2,6) de folosit pentru a obține succes și a atrage adepți.

Și noi suntem ispitiți în relația cu Dumnezeu, dar în sens opus. De fapt, diavolul fluieră la urechile noastre că Dumnezeu nu este cu adevărat Tatăl nostru; că în realitate ne-a abandonat. Satana tinde să ne convingă că pentru cei înfometați nu există pâine, cu atât mai puțin din pietre, nici îngerii care ne apără în nenorociri. Dacă chiar e vorba, lumea se află în mâna puterilor rele, care strivesc popoarele cu aroganța calculelor lor și cu violența războiului. Chiar în timp ce diavolul ar vrea să ne facă să credem că Domnul este departe de noi, ducându-ne la disperare, Dumnezeu vine și mai aproape de noi, dându-și viața pentru răscumpărarea lumii.

Și iată al treilea aspect: rezultatul ispitirilor. Isus, Cristos al lui Dumnezeu, învinge răul. El îl respinge pe diavol, care se va întoarce totuși pentru a-l ispiti "la un anumit timp" (v. 13). Așa spune evanghelia, și ne vom aminti de asta când, pe Golgota, încă o dată vom auzi că Isus este întrebat: "Dacă tu ești Fiul lui Dumnezeu, coboară de pe cruce" (Mt 27,40; cf. Lc 23,35). În pustiu ispititorul este înfrânt, însă victoria lui Cristos încă nu este definitivă: va fi definitivă în Paștele său de moarte și înviere.

În timp ce ne pregătim să celebrăm Misterul central al credinței, recunoaștem că rezultatul încercării noastre este diferit. În fața ispitei, noi uneori cădem: toți suntem păcătoși. Însă înfrângerea nu este definitivă, pentru că Dumnezeu ne ridică din orice cădere cu iertarea sa, infinit de mare în iubire. Așadar, încercarea noastră nu se termină cu un eșec, pentru că în Cristos suntem răscumpărați de rău. Străbătând cu el pustiul, parcurgem o cale unde nu era trasată niciuna: Isus însuși deschide pentru noi acest drum nou, de eliberare și de răscumpărare. Urmându-l cu credință pe Domnul, din vagabonzi devenim pelerini.

Dragi surori și dragi frați, vă invit să începem astfel drumul nostru de Postul Mare. Și pentru că, de-a lungul drumului, avem nevoie de acea bunăvoință, pe care Duhul Sfânt o susține mereu, sunt bucuros să salut toți voluntarii care astăzi sunt prezenți la Roma pentru pelerinajul lor jubiliar. Vă mulțumesc mult, preaiubiților, pentru că după exemplul lui Isus voi îl slujiți pe aproapele fără a vă sluji de aproapele. Pe stradă și printre case, alături de bolnavi, de cei suferinzi, de cei închiși, cu tinerii și cu bătrânii, dăruirea voastră insuflă speranță întregii societăți. În pustiurile sărăciei și singurătății, atâtea gesturi mici de slujire gratuită fac să înflorească vlăstare de umanitate nouă: acea grădină pe care Dumnezeu a visat-o și continuă s-o viseze pentru noi toți.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat