|
© Vatican Media |
Pr. Pasolini: Papa "cu noi", chiar dacă este absent. Suferința sa este una evocatoare
Predicatorul Casei Pontificale ilustrează tema exercițiilor spirituale din Postul Mare de la Vatican, "Speranța vieții veșnice": "Într-o epocă atât de centrată pe materialism, revine o mare nostalgie pentru eternitate." Despre papa internat la Spitalul Gemelli: "Absența sa, un cuvânt pentru noi. Mărturia sa este însoțită de toate mărturiile oamenilor care, în tăcere, trăiesc misterul suferinței și răul războaielor și al violenței."
"Absența papei nu va fi o absență integrală, înainte de toate pentru că noi ne vom aduna în rugăciune pentru el cu intensitate mai mare. Și apoi pentru că tocmai absența sa va fi un cuvânt pentru noi." Părintele Roberto Pasolini, 53 de ani, frate capucin, biblist și din noiembrie 2024 nou predicator al Casei Pontificale, se pregătește să predice de duminică, 9 martie, până vineri, 14 martie, exercițiile spirituale fără Papa Francisc, internat la Policlinica Gemelli. "Suferința sa este profund evocatoare", afirmă Pasolini la mass-media vaticane: adică evocă durerea atâtor persoane victime astăzi ale suferințelor și violențelor. "Cu Sfântul Părinte vom trăi o comuniune spirituală."
"Speranța vieții veșnice". Părinte Roberto, explicați-ne semnificația temei alese pentru exercițiile spirituale din acest Post Mare. Care este inima?
Inima este cu siguranță viața veșnică ce este și unul dintre articolele din Crezul de la Niceea, formulare de credință centrală pentru noi, creștinii, a cărui a 1700-a aniversare este în acest an jubiliar. Expresia speranța vieții veșnice am preluat-o din Noul Testament și este un pic ea însăși inima speranței creștine, adică faptul că viața pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o deja în această lume este un bine, ceva ce nu are sens numai în cadrul vieții pământești, ci tinde spre o veșnicie ale cărei pregustări și semne le avem deja pentru a o putea percepe pe deplin.
Gândindu-ne la viața veșnică, ne gândim la moarte, așadar, în ce mod speranța se leagă de tematica vieții veșnice, definită de altfel "o promisiune"?
Noi trăim în această lume și știm că avem un mare obstacol în fața noastră care este tocmai cel al morții, legată de păcatul nostru, așa cum ne spune tradiția noastră spirituală. Promisiunea pe care ne-a făcut-o Dumnezeu dăruindu-ne viața este că moartea nu va fi ultimul cuvânt, n-ar exista pentru noi o fericire sau o speranță posibilă dacă nu am reuși să înfruntăm acest obstacol așa de definitiv, așa de grav, care este întreruperea vieții. Desigur că viața veșnică pentru a fi autentică trebuie să manifeste deja înainte de moarte trăsăturile sale și calitatea sa, altminteri riscăm să devină numai o vagă speranță pentru a nu ne fi frică de evenimentul morții. Acesta a fost și obiectul predicii lui Isus: să insiste asupra faptului că viața veșnică începe deja acum și este el pentru noi, Cristos.
Și acest mesaj cum se poate transmite unei lumi ca aceea de astăzi? O lume unde pare să fie depășită însăși secularizarea, dar prevalează mai mult decât altceva un sentiment de indiferență, în special în rândul tinerilor...
Este adevărat, astăzi suntem foarte concentrați asupra "lucrurilor de aici de pe pământ", pentru a folosi un limbaj paulin, așadar, ne este greu "să ieșim și să revedem stelele" care ne orientează în altă parte. Și totuși, într-un timp așa de concentrat asupra materialismului, asupra atâtor lucruri care lucesc în fața ochilor noștri, eu cred că în realitate se întoarce o mare nostalgie de veșnicie, cel puțin ca o calitate de viață, de frumusețe, de umanitate care în această lume trebuie să strălucească în fața ochilor noștri. Motiv pentru care, da, această lume probabil a pierdut un pic din vedere realitățile din urmă, așa-numitul orizont escatologic, însă este extrem de sensibilă la tot ceea ce este uman și profund uman. Și acolo noi, creștinii, suntem solicitați, invitați puternic să facem să strălucească această calitate a unei vieți veșnice.
Ce filon vor urma predicile dumneavoastră la exercițiile spirituale?
Vom pleca de la datele un pic teologice din Catehism despre viața veșnică pentru a ne insera pe urma tradiției. Apoi se va încerca să fie conduși participanții la exerciții într-un parcurs mai biblic prin Scripturi, punându-ne în ascultarea a ceea ce ele spun despre viața veșnică, tocmai pentru a recupera sensul acestei vieți deja în orizontul vieții umane, și, prin urmare, "a gusta" deja aspectele vieții veșnice care încă de acum ne este posibil să le trăim și să le primim.
Exercițiile din Postul Mare se desfășoară "în comuniune spirituală" cu papa. Ce înseamnă?
Înseamnă că Sfântul Părinte în mod evident nu va reuși să participe așa cum ar fi voit să facă, din cauza acestei boli. Totuși, absența sa nu va fi o absență integrală, înainte de toate pentru că noi ne vom gândi la el și ne vom aduna în jurul cuvântului lui Dumnezeu în rugăciune, în mod și mai special, cu intensitate mai mare. Și apoi pentru că tocmai absența sa va fi un cuvânt pentru noi.
Așadar, o absență prezență care este și mărturie.
Absolut da. Mărturia sa însoțește toate mărturiile persoanelor care în tăcere, în ascuns, în toate părțile lumii, trăiesc același mister de suferință, dar și de rău din cauza războaielor, a violenței și a morții. Motiv pentru care suferința este una profund evocatoare și pentru că toate aceste persoane sunt mereu în cuvintele, în inima și în rugăciunile Sfântului Părinte.
Vorbind tot despre papa, este o urare pe care dumneavoastră personal vreți s-o adresați lui Francisc?
Urarea pe care eu personal o fac Sfântului Părinte este să continue, în aceste ore, să facă ceea ce a făcut mereu, adică să rămână în fața noastră ca păstor universal al Bisericii cu toată credința sa în Domnul Isus, în Paștele său și mai ales în evanghelia sa.
Salvatore Cernuzio
(După Vatican News, 8 martie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu