Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

14 februarie 2024
Miercurea Cenușii
© Vatican Media
Audiența generală de miercuri, 5 martie 2025 (Cateheză pregătită de Sfântul Părinte Francisc)

Ciclu de cateheze. Jubileul 2025. Isus Cristos, speranța noastră. I. Copilăria lui Isus. 8. "Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta?" (Lc 2,48). Regăsirea lui Isus în templu

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această ultimă cateheză dedicată copilăriei lui Isus, ne inspirăm din episodul în care, la doisprezece ani, el a rămas în templu fără a spune părinților, care l-au căutat neliniștiți și l-au regăsit după trei zile. Această relatare ne prezintă un dialog foarte interesant între Maria și Isus, care ne ajută să reflectăm asupra drumului mamei lui Isus, un drum care desigur nu a fost ușor. De fapt, Maria a parcurs un itinerar spiritual de-a lungul căruia a înaintat în înțelegerea misterului Fiului său.

Să ne gândim la diferitele etape ale acestui parcurs. La începutul sarcinii sale, Maria o vizitează pe Elisabeta și stă la ea timp de trei luni, până la nașterea micului Ioan. După aceea, când este de acum în luna a noua, din cauza recensământului, merge cu Iosif la Betleem, unde îl naște pe Isus. După patruzeci de zile merg la Ierusalim pentru prezentarea pruncului; și apoi în fiecare an se întorc în pelerinaj la templu. Dar cu Isus încă mic se refugiaseră îndelung în Egipt pentru a-l proteja de Irod, și numai după moartea regelui s-au stabilit din nou la Nazaret. Când Isus, devenit adult, începe activitatea sa, Maria este prezentă și protagonistă la nunta din Cana; apoi îl urmează "la distanță", până la ultima călătorie la Ierusalim, până la pătimire și la moarte. După înviere, Maria rămâne la Ierusalim, ca Mamă a discipolilor, susținând credința lor în așteptarea revărsării Duhului Sfânt.

Pe tot acest drum, Fecioara este pelerină a speranței, în sensul puternic că devine "fiica Fiului său", prima sa discipolă. Maria l-a adus lumii pe Isus, Speranța omenirii: l-a hrănit, l-a crescut, l-a urmat lăsându-se plăsmuită cea dintâi de Cuvântul lui Dumnezeu. În el - cum a spus Benedict al XVI-lea - Maria "este cu adevărat la ea acasă, iese de aici și intră cu multă naturalețe. Ea vorbește și gândește cu ajutorul cuvântului lui Dumnezeu. Mai mult, se manifestă în așa fel încât gândurile sale sunt în consonanță cu gândurile lui Dumnezeu, voința sa constă în a vrea împreună cu Dumnezeu. Fiind intim pătrunsă de Cuvântul lui Dumnezeu, ea poate să devină mamă a Cuvântului întrupat" (Enciclica Deus caritas est, 41). Această comuniune singulară cu Cuvântul lui Dumnezeu nu o scutește însă de oboseala unei "ucenicii" angajante.

Experiența pierderii lui Isus în vârstă de doisprezece ani, în timpul pelerinajului anual la Ierusalim, o înspăimântă pe Maria până acolo încât devine purtătoare de cuvânt și a lui Iosif în certarea fiului: "Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Iată, tatăl tău și cu mine te-am căutat îngrijorați" (Lc 2,48). Maria și Iosif au simțit durerea părinților care pierd un fiu: amândoi credeau că era în caravana rudelor, dar nevăzându-l timp de o zi întreagă, încep căutarea care îi va face să facă încă o dată călătoria înapoi. Întorși la templu, descoperă că Acela care în ochii lor, până cu puțin mai înainte, era un copil de protejat, parcă a crescut dintr-o dată, capabil de acum să se implice în discuții despre Scripturi, rezistând la confruntarea cu învățătorii Legii.

În fața reproșului mamei, Isus răspunde cu simplitate dezarmantă: "De ce m-ați căutat? Nu știați că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?" (Lc 2,49). Maria și Iosif nu înțeleg: misterul lui Dumnezeu făcut prunc depășește inteligența lor. Părinții vor să-l protejeze pe acel fiu preaprețios sub aripile iubirii lor; în schimb Isus vrea să trăiască vocația sa de Fiu al Tatălui care se află în slujba sa și trăiește cufundat în Cuvântul său.

Relatările copilăriei din Luca se încheie, astfel, cu ultimele cuvinte ale Mariei, care amintesc paternitatea lui Iosif față de Isus, și cu primele cuvinte ale lui Isus, care recunosc cum această paternitate își trage originea din cea a Tatălui său ceresc, al cărui primat indiscutabil îl recunoaște.

Iubiți frați și surori, ca Maria și Iosif, plini de speranță, să ne punem și noi pe urmele Domnului, care nu se lasă conținut de schemele noastre și se lasă găsit nu atât într-un loc, ci în răspunsul de iubire dat duioasei paternități divine, răspuns de iubire care este viața filială.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat