|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Jubileul artiștilor și al lumii culturii (duminica a 6-a de peste an, 16 februarie 2025)
Astăzi, duminica a VI-a de peste an, cu ocazia Jubileului artiștilor și al lumii culturii, Eminența Sa Cardinalul José Tolentino de Mendonça, prefect al Dicasterului pentru Cultură și Educație, a prezidat Sfânta Liturghie în bazilica vaticană. Publicăm în continuare textul omiliei pregătite de Sfântul Părinte, citită de cardinalul Tolentino de Mendonça:
În evanghelia pe care tocmai am ascultat-o, Isus proclamă fericirile în fața discipolilor săi și a unei mulțimi de oameni. Le-am ascultat de atâtea ori și totuși nu încetează să ne uimească: "Fericiți voi, cei săraci, căci a voastră este împărăția lui Dumnezeu! Fericiți voi, care acum sunteți flămânzi, căci vă veți sătura! Fericiți voi, care plângeți acum, căci veți râde!" (Lc 6,20-21). Aceste cuvinte răstoarnă logica lumii și ne invită să privim realitatea cu ochi noi, cu privirea lui Dumnezeu, care vede dincolo de aparențe și recunoaște frumusețea, chiar și în fragilitate și în suferință.
Partea a doua conține cuvinte dure și de avertizare: "Dar, vai vouă, bogaților, pentru că vă primiți mângâierea! Vai vouă, celor care sunteți sătui acum, căci veți suferi de foame! Vai vouă, celor care râdeți acum, căci veți jeli și veți plânge!" (Lc 6,24-25). Contrastul între "fericiți voi" și "vai vouă" ne amintește importanța de a discerne unde să ne punem siguranța noastră.
Voi, artiști și persoane de cultură, sunteți chemați să fiți martori ai viziunii revoluționare a fericirilor. Misiunea voastră este nu numai de a crea frumusețe, ci de a revela adevărul, bunătatea și frumusețea ascunse în pliurile istoriei, de a da glas celui care nu are glas, de a transforma durerea în speranță.
Trăim un timp de criză complexă, care este economică și socială și, înainte de toate, este criză a sufletului, criză de semnificație. Ne punem problema timpului și cea a rutei. Suntem pelerini sau rătăcitori? Mergem cu o țintă sau suntem dispersați în rătăcire? Artistul este cel sau cea care are misiunea de a ajuta omenirea să nu piardă direcția, să nu rătăcească orizontul speranței.
Dar atenție: nu o speranță ușoară, superficială, descarnată. Nu! Speranța adevărată se împletește cu drama existenței umane. Nu este un refugiu comod, ci un foc care arde și luminează, cum este cuvântul lui Dumnezeu. Pentru aceasta arta autentică este întotdeauna o întâlnire cu misterul, cu frumusețea care ne depășește, cu durerea care ne interoghează, cu adevărul care ne cheamă. Altminteri, "vai"! Domnul este sever în apelul său.
După cum scrie poetul Gerard Manley Hopkins, "lumea este încărcată de măreția lui Dumnezeu. / Ea va străluci ca strălucirea foliei agitate". Aceasta este misiunea artistului: să descopere și să reveleze acea măreție ascunsă, a o face percepută de ochii noștri și de inimile noastre. Același poet simțea și în lume un "ecou de plumb" și un "ecou de aur". Artistul este sensibil la aceste rezonanțe și, cu opera sa, face un discernământ și îi ajută pe ceilalți să discearnă între diferitele ecouri ale evenimentelor din această lume. Și bărbații și femeile de cultură sunt chemați să evalueze aceste ecouri, să ni le explice și să lumineze drumul pe care ne conduc: dacă sunt cântece de sirene care seduc sau amintiri ale celei mai adevărate umanități a noastre. Vă este cerută o înțelepciune pentru a distinge ceea ce este ca "pleava pe care o spulberă vântul" de ceea ce este solid "ca pomul sădit pe malul apei" și este capabil să dea rod (cf. Ps 1,3-4).
Dragi artiști, văd în voi niște păzitori ai frumuseții care știe să se aplece asupra rănilor lumii, care știe să asculte strigătul săracilor, al celor suferinzi, al celor răniți, al celor închiși, al celor persecutați, al refugiaților. Văd în voi niște păzitori ai fericirilor! Trăim într-o epocă în care noi ziduri se ridică, în care diferențele devin pretext pentru diviziune și nu ocazie de îmbogățire reciprocă. Dar voi, bărbați și femei de cultură, sunteți chemați să construiți punți, să creați spații de întâlnire și dialog, să luminați mințile și să încălziți inimile.
Cineva ar putea spune: "Dar la ce folosește arta într-o lume rănită? Nu există oare lucruri mai urgente, mai concrete, mai necesare?" Arta nu este un lux, ci o necesitate a spiritului. Nu este fugă, ci responsabilitate, invitație la acțiune, chemare, strigăt. A educa la frumusețe înseamnă a educa la speranță. Și speranța nu este niciodată scindată de drama existenței: străbate lupta zilnică, oboselile vieții, provocările din timpul nostru.
În evanghelia pe care am ascultat-o astăzi, Isus îi proclamă fericiți pe săraci, pe cei care plâng, pe cei blânzi, pe cei persecutați. Este o logică răsturnată, o revoluție a perspectivei. Arta este chemată să participe la această revoluție. Lumea are nevoie de artiști profetici, de intelectuali curajoși, de creatori de cultură.
Lăsați-vă conduși de evanghelia fericirilor, iar arta voastră să fie vestire a unei lumi noi. Poezia voastră să ne facă s-o vedem! Nu încetați niciodată să căutați, să interogați, să riscați. Pentru că adevărata artă nu este niciodată comodă, oferă pacea neliniștii. Și amintiți-vă: speranța nu este o iluzie; frumusețea nu este o utopie; darul vostru nu este o întâmplare, este o chemare. Răspundeți cu generozitate, cu pasiune, cu iubire.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu