Traian: "(Re)actualizarea Speranței". Curs formativ dedicat tinerilor
În perioada 7-9 februarie 2025, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamț, a avut loc cursul formativ "(Re)actualizarea Speranței", dedicat tinerilor și propus de Acțiunea Catolică, fiind ghidat de cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc: "Să devenim martorii unei speranțe care nu înșală niciodată".
Ne-am propus ca pentru trei zile să regăsim speranța care își are originea în Cristos și împreună să căutăm modalități de a o transmite în lume ca niște adevărați misionari.
Seara de vineri a început cu Sfânta Liturghie, la care tinerii participanți s-au rugat în prima vineri din lună împreună cu comunitatea din Traian. Fiind deschiderea acestui weekend a fost important să avem un moment în care să ne cunoaștem și să ne apropiem unii de alții, bineînțeles într-un mod jovial, dar profund. Așadar, ne-am bucurat de un joc intitulat "Ceasul curios", unde participanții primeau la diferite ore ale ceasului câte o întrebare despre ei și mai apoi o adresau coechipierului. S-a lăsat cu râsete și voie bună, dar mai ales s-a creat o conexiune ce a fost liantul acestor zile. Seara s-a încheiat cu o rugăciune prin care l-am salutat de "Noapte bună" pe Cristos.
Ziua de sâmbătă a fost intensă, dar cu siguranță efortul a meritat, deoarece am avut parte de momente care au condus spre dezvoltarea noastră spirituală, dar și personală. După ce i-am dat "Bună dimineața" lui Isus, a urmat momentul de formare pregătit de părintele Bogdan-Emilian Balașcă, OFMConv., director al Liceului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman. Părintele Bogdan este profesor de teologie, dar și de psihologie, parcurgând atât licența, cât și un master în psihologie la București. A urmat, de asemenea, un master în sociologie și doctoratul în teologie, fiind și autorul a numeroase cărți care îmbină armonios concepte din psihologie cu teologia și spiritualitatea. Părintele a subliniat la momentul său formativ patru lucruri care se întâmplă în viața noastră și care ne pot ajuta să trăim speranța, iar primul cuvânt proclamat de Sfântul Petru este "dimpotrivă", deoarece speranța se opune, cum spunea și o vorbă veche: "Sper împotriva oricărei speranțe". A doua etapă este "simțiți inimi", deoarece sediul speranței este în inimă, acolo îl putem simți pe Dumnezeu. După întâlnirea cu Dumnezeu urmează momentul când spunem "gata oricui și oricând", mai ales persoanelor cu care ne este greu să vorbim despre speranță. În final avem răspunsul speranței noastre care poate fi unul ce aduce sens în orice provocare. Cu siguranță pentru noi a fost un moment de introspecție în care am realizat în ce etapă a speranței ne aflăm și care sunt lucrurile pe care ar trebui să le îmbunătățim.
Am continuat ziua cu un moment de mărturie a speranței, în care Marius Balint, președintele Consiliului Diecezan al Acțiunii Catolice, a împărtășit cu noi experiențe din viața de zi cu zi în care a reușit să-și păstreze speranța împotriva tuturor provocărilor. Și pentru că aveam nevoie de un pic de energie, am continuat cu un joc ce ne-a pus în mișcare. Un joc de încredere în care a trebuit să ne bazăm pe echipă și să avem speranța că ei vor face ceea ce este mai bine pentru noi. Chiar dacă uneori ne-am mai pierdut speranța, ne-am ridicat și am luat-o de la capăt până când am dus jocul la bun sfârșit.
Energia trupească merge mână în mână cu cea spirituală, așa încât ne-am încărcat bateriile printr-un moment de adorație cu și despre tineri, punând drumul nostru, împreună cu toate fricile, grijile și slăbiciunile pe care le întâlnim pe parcurs, la picioarele lui Isus. La adorație, dar și la Sfânta Liturghie care a urmat, ne-a fost alături părintele Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, care ne-a încurajat în a trăi o grijă autentică față de aproapele prin gesturi concrete, gesturi ce pot readuce speranța în sufletul cuiva.
Seara s-a încheiat într-o atmosferă veselă, în care am râs, dar am fost și "puțin" competitivi. "Am întrebat 100 de acționari" ne-a ținut în priză preț de câteva ore, încercând să răspundem cât mai bine la întrebările propuse. Competiția a fost strânsă, însă nu câștigătorul a fost important, ci faptul că am învățat să lucrăm în echipă și am aflat lucruri noi de cultură generală. Alături de noi a fost și părintele Eduard Amariei, asistent spiritual pe zona Roman. Ne-am mai fi jucat mult și bine, dacă nu ni s-ar fi făcut somn, așadar, am trecut să-l salutăm pe Isus și ne-am spus "Noapte bună".
Duminică, fiind ziua Domnului, ne-am început ziua cu Sfânta Liturghie celebrată de părintele Felician Tiba care ne-a amintit că suntem cu toții creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și ne-a îndemnat ca mereu să căutăm în celălalt chipul lui Dumnezeu. Am continuat cu un atelier practic ce ne-a oferit câțiva pași concreți de urmat în pregătirea unei activități pe una din laturile: caritativ, liturgic, formativ și recreativ. Am încheiat cu un moment de feedback și împărtășiri, dar și cu o rugăciune în care am fost provocați să scriem ce este Isus pentru noi.
A fost un weekend cu adevărat benefic pentru speranța noastră și pentru pregătirea spirituală personală. Mulțumim tuturor persoanelor care au contribuit ca această experiență să fie una de neuitat, mai ales echipei diecezane a sectorului tineri care a pus suflet în fiecare atelier pe care l-a pregătit! Mulțumim binefăcătorilor noștri, asistenților spirituali și vouă dragi tineri că ați avut curajul să spuneți "da" invitației noastre! Speranța voastră este molipsitoare și suntem convinși că o veți transmite mai departe și altor tineri. Dumnezeu să vă răsplătească eforturile și să ne revedem cu același entuziasm și la activitățile viitoare!
Andreea Vințilă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
7-9 februarie: Traian: "(Re)actualizarea Speranței". Curs formativ dedicat tinerilor