|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Jubileul forțelor armate, al poliției și al personalului de securitate (duminica a 5-a de peste an, 9 februarie 2025)
Atitudinea lui Isus la lacul Genezaret este descrisă de evanghelist cu trei verbe: a văzut, a urcat, s-a așezat. Isus a văzut, Isus a urcat, Isus s-a așezat. Isus nu este preocupat să arate o imagine despre sine mulțimilor, nu este preocupat să îndeplinească o misiune, să urmeze un program în misiunea sa; dimpotrivă, pe primul loc pune mereu întâlnirea cu ceilalți, relația, preocuparea față de acele trude și acele eșecuri care adesea îngreuiază inima și iau speranța.
De aceea Isus, în acea zi, a văzut, a urcat și s-a așezat.
Înainte de toate, Isus a văzut. El are o privire atentă care, și în mijlocul mulțimii numeroase, îl face capabil să observe două bărci trase la mal și să perceapă dezamăgirea pe fața acelor pescari, care acum își spală năvoadele după o noapte care a mers rău. Isus își îndreaptă privirea sa plină de compasiune. Să nu uităm asta: compasiunea lui Dumnezeu. Cele trei atitudini ale lui Dumnezeu sunt apropiere, compasiune și duioșie. Să nu uităm: Dumnezeu este aproape, Dumnezeu este duios, Dumnezeu este compătimitor, mereu. Și Isus își îndreaptă acea privire plină de compasiune în ochii acelor persoane, percepând descurajarea lor, frustrarea că au lucrat toată noaptea fără să prindă nimic, senzația că au inima goală exact ca acele năvoade pe care acum le strâng în mâini.
Și acum îmi cer scuze și îi cer maestrului [celebrărilor liturgice] să continue citirea, din cauza dificultății în respirație.
Și văzând descurajarea lor, Isus a urcat. Îi cere chiar lui Simon să depărteze barca de mal și urcă în ea, intrând în spațiul vieții sale, mutându-se în acel eșec care locuiește în inima sa. Este frumos acest lucru: Isus nu se limitează să observe lucrurile care nu merg, așa cum facem noi adesea ajungând să ne închidem în plângere și în amărăciune; în schimb, el ia inițiativa, merge în întâmpinarea lui Simon, stă cu el în acel moment dificil și decide să urce în barca vieții sale, care în noaptea aceea s-a întors la mal fără succes.
În sfârșit, odată urcat, Isus s-a așezat. Și aceasta, în Evanghelii, este postura tipică a învățătorului, a celui care învață. De fapt, evanghelia spune că s-a așezat și a învățat. Văzând în ochii și în inima acelor pescari amărăciunea din cauza unei nopți de trudă care a fost zadarnică, Isus urcă în barcă pentru a învăța, adică pentru a anunța vestea bună, pentru a duce lumina în acea noapte de dezamăgire, pentru a relata frumusețea lui Dumnezeu în trudele vieții umane, pentru a face să se simtă că mai există o speranță chiar și atunci când totul pare pierdut.
Și atunci se întâmplă minunea: când Domnul urcă în barca vieții noastre pentru a ne aduce vestea bună a iubirii lui Dumnezeu care întotdeauna ne însoțește și ne susține, atunci viața reîncepe, speranța renaște, entuziasmul pierdut se întoarce și putem arunca din nou năvodul în mare.
Fraților și surorilor, acest cuvânt de speranță ne însoțește astăzi, în timp ce celebrăm Jubileul forțelor armate, de poliție și de siguranță, cărora le mulțumesc pentru slujirea lor, salutând toate autoritățile prezente, asociațiile și academiile militare, precum și pe ordinarii militari și pe capelani. Vouă vă este încredințată o mare misiune, care cuprinde multiple dimensiuni ale vieții sociale și politice: apărarea țărilor noastre, angajarea pentru siguranță, păzirea legalității și a dreptății, prezența în penitenciare, lupta împotriva criminalității și a diferitelor forme de violență care riscă să tulbure pacea socială. Și amintesc și pe cei care oferă slujirea lor importantă în calamitățile naturale, pentru salvgardarea creației, pentru salvarea vieților pe mare, pentru cei mai fragili, pentru promovarea păcii.
Și vouă Domnul vă cere să faceți ca el: a vedea, a urca, a se așeza. A vedea, pentru că sunteți chemați să aveți o privire atentă, care știe să perceapă amenințările la adresa binelui comun, pericolele care amenință viața cetățenilor, riscurile ambientale, sociale și politice la care suntem expuși. A urca, pentru că departamentele voastre, disciplina care v-a forjat, curajul care vă distinge, jurământul pe care l-ați făcut, toate sunt lucruri care vă amintesc cât de important este nu numai a vedea răul pentru a-l denunța, ci și a urca în barcă pe furtună și a vă angaja ca să nu se facă naufragiu, cu o misiune în slujba binelui, a libertății și a dreptății. Și, în sfârșit, a vă așeza, pentru că faptul de a fi prezenți în orașele noastre și în cartierele noastre, faptul de a fi mereu de partea legalității și de partea celor mai slabi devine pentru noi toți o învățătură: ne învață că binele poate învinge în pofida a orice, ne învață că dreptatea, lealitatea și pasiunea civilă sunt și astăzi valori necesare, ne învață că putem crea o lume mai umană, mai dreaptă și mai fraternă, în pofida forțelor contrare ale răului.
Și în această misiune, care îmbrățișează toată viața voastră, sunteți însoțiți și de capelani, o prezență sacerdotală importantă în mijlocul vostru. Ei nu sunt de folos - așa cum în mod trist s-a întâmplat uneori în istorie - pentru a binecuvânta acțiuni perverse de război. Nu. Ei sunt în mijlocul vostru ca prezență a lui Cristos, care vrea să vă însoțească, să vă ofere ascultare și apropiere, să vă încurajeze să înaintați în larg și să vă susțină în misiunea pe care o duceți înainte în fiecare zi. Ca sprijin moral și spiritual, ei merg împreună cu voi, ajutându-vă să vă desfășurați îndatoririle în lumina evangheliei și în slujba binelui.
Iubiți frați și surori, vă suntem recunoscători pentru ceea ce faceți, uneori riscând personal. Mulțumesc pentru că, urcând în bărcile noastre aflate în pericol, ne oferiți ocrotirea voastră și ne încurajați să continuăm traversarea noastră. Dar aș vrea să vă îndemn și să nu pierdeți din vedere scopul slujirii voastre și al acțiunilor voastre: promovarea vieții, salvarea vieții, apărarea vieții mereu. Vă cer cu rugăminte să vegheați: să vegheați împotriva ispitei de a cultiva un spirit de război; să vegheați pentru a nu fi seduși de mitul forței și de zgomotul armelor; să vegheați pentru a nu fi niciodată contaminați de otrava propagandei urii, care dezbină lumea în prieteni de apărat și dușmani de combătut. Fiți în schimb martori curajoși ai iubirii lui Dumnezeu Tatăl, care ne vrea pe toți frați. Și, împreună, să mergem pentru a construi o nouă eră de pace, de dreptate și de fraternitate.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu