Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la vizita de studiu a unor tineri și călugări din Bisericile ortodoxe orientale (6 februarie 2025)

Discurs înmânat

Iubiți frați,

"Cât de bine și cât de plăcut este ca frații să locuiască împreună!" (Ps 133,1). Cu aceste cuvinte ale psalmistului, vă spun bun-venit și exprim bucuria mea pentru această vizită a voastră, tineri preoți și călugări din Bisericile ortodoxe orientale, armeană, coptă, etiopiană, eritreeană, malankareză și siriacă. Salut cu fraternitate pe arhiepiscopul Khajag Barsamian și pe episcopul Barnaba El-Soryani, care vă însoțesc. Și, prin intermediul vostru, doresc să-i salut pe venerabilii și iubiții frați conducători ai Bisericilor ortodoxe orientale.

Aceasta este a cincea vizită de studiu pentru tineri preoți și călugări ortodocși orientali organizată de Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor. Vizite asemănătoare pentru preoți catolici au fost pregătite de catholicosatul armean din Etchmiadzin și de Biserica ortodoxă siro-malankareză. Sunt foarte recunoscător pentru acest "schimb de daruri", promovat de Comisia Mixtă Internațională pentru Dialogul Teologic între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe Orientale, pentru că permite să se alăture dialogul carității de dialogul adevărului.

Vizita voastră are o relevanță deosebită în anul în care se celebrează al 17-lea centenar al Conciliului din Niceea, primul Conciliu Ecumenic, care a mărturisit Simbolul credinței comune pentru toți creștinii. Așadar, aș vrea să reflectez cu voi asupra termenului "Simbol", care are o puternică dimensiune ecumenică, în tripla sa semnificație.

În sens teologic, prin Simbol se înțelege ansamblul principalelor adevăruri ale credinței creștine, care se completează și se armonizează între ele. În acest sens, Crezul niceean, care expune sintetic misterul mântuirii noastre, este de netăgăduit și inegalabil.

Totuși, Simbolul are și o semnificație ecleziologică: de fapt, în afară de adevăruri, îi unește și pe credincioși. În antichitate, cuvântul grec symbolon indica destinația unei pietricele rupte în două de prezentat ca semn de recunoaștere. Așadar, Simbolul este semn de recunoaștere și de comuniune între credincioși. Fiecare posedă credința ca "simbol", care își află unitatea sa deplină numai alături de ceilalți. Așadar, avem nevoie unii de alții pentru a putea mărturisi credința, și pentru aceasta Simbolul niceean, în versiunea sa originală, folosește pluralul "noi credem". Mergând dincolo de această imagine, aș spune că creștinii încă despărțiți sunt ca niște "cioburi" care trebuie să regăsească unitatea în mărturisirea credinței unice. Purtăm Simbolul credinței noastre ca o comoară în vase de lut (cf. 2Cor 4,7).

Astfel, ajungem la a treia semnificație a Simbolului, cea spirituală. Nu trebuie să uităm niciodată că Crezul este mai ales o rugăciune de laudă care ne unește cu Dumnezeu: unirea cu Dumnezeu trece în mod necesar prin unitatea dintre noi creștinii, care proclamăm aceeași credință. Dacă diavolul dezbină, Simbolul unește! Cât de frumos ar fi dacă, de fiecare dată când proclamăm Crezul, ne-am simți uniți cu creștinii din toate tradițiile! De fapt, proclamarea credinței comune cere înainte de toate ca să ne iubim unii pe alții, așa cum invită liturgia orientală să se facă înainte de recitarea Crezului: "Să ne iubim unii pe alții, pentru ca în unitate de spirit, să mărturisim credința noastră în Tatăl, în Fiul și în Duhul Sfânt."

Iubiți frați, doresc ca prezența voastră să devină un "simbol" al comuniunii noastre vizibile, în timp ce perseverăm în căutarea acelei unități depline pe care Domnul Isus a dorit-o cu ardoare (cf. In17,21). Vă asigur amintirea mea în rugăciune, pentru fiecare dintre voi și pentru Bisericile voastre, și mă bazez și pe rugăciunea voastră pentru mine și pentru slujirea mea. Domnul să vă binecuvânteze și Maica lui Dumnezeu să vă ocrotească.

Și acum aș vrea să vă propun să proclamăm împreună Crezul din Niceea, fiecare în propria limbă.

[Cred...]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat