Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 5 februarie 2025

Ciclu de cateheze. Jubileul 2025. Isus Cristos, speranța noastră. I. Copilăria lui Isus. 4. "Fericită aceea care a crezut" (Lc 1,45). Vizita Sfintei Fecioare Maria și Magnificat

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Contemplăm astăzi frumusețea lui Isus Cristos, speranța noastră, în misterul Vizitei Sfintei Fecioare Maria. Fecioara Maria o vizitează pe Sfânta Elisabeta; dar mai ales Isus, în sânul mamei, vizitează poporul său (cf. Lc 1,68), după cum spune Zaharia în imnul său de laudă.

După stupoarea și uimirea pentru ceea ce i-a fost vestit de către înger, Maria se ridică și pornește în călătorie, ca toți cei chemați din Biblie, pentru că "unicul act cu care omul poate să-i corespundă lui Dumnezeu care se revelează este cel al disponibilității nelimitate" (H.U. von Balthasar, Vocazione, Roma, 2002, 29). Această tânără fiică a lui Israel nu alege să se protejeze de lume, nu se teme de pericole și de judecățile altora, ci merge în întâmpinarea celorlalți.

Când ne simțim iubiți, experimentăm o forță care pune în circulație iubirea; după cum spune Apostolul Paul, "iubirea lui Cristos ne constrânge" (2Cor 5,14), ne împinge, ne mișcă. Maria simte stimulentul iubirii și merge să ajute o femeie care este ruda sa, dar este și o bătrână care primește, după așteptare lungă, o sarcină nesperată, greu de înfruntat la vârsta sa. Însă Fecioara merge la Elisabeta și pentru a împărtăși credința în Dumnezeul imposibilului și speranța în împlinirea promisiunilor sale.

Întâlnirea dintre cele două femei produce un impact surprinzător: glasul celei "pline de har" care o salută pe Elisabeta provoacă profeția în pruncul pe care bătrâna îl poartă în sân și trezește în ea o dublă binecuvântare: "Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul sânului tău!" (Lc 1,42). Precum și o fericire: "Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul" (v. 45).

În fața recunoașterii identității mesianice a Fiului său și a misiunii sale de mamă, Maria nu vorbește despre sine, ci despre Dumnezeu și înalță o laudă plină de credință, de speranță și de bucurie, o cântare care răsună în fiecare zi în Biserică în timpul rugăciunii vesperelor: Magnificat (Lc 1,46-55).

Această laudă adusă Dumnezeului mântuitor, izvorâtă din inima slujitoarei sale umile, este un memorial solemn care sintetizează și împlinește rugăciunea lui Israel. Este țesută din rezonanțe biblice, semn că Maria nu vrea să cânte "în afara corului", ci să se sintonizeze cu părinții, exaltând compasiunea sa față de cei umili, acei mici pe care Isus în predica sa îi va declara "fericiți" (cf. Mt 5,1-12).

Prezența masivă a motivului pascal face din Magnificat și o cântare de răscumpărare, care are ca fundal memoria eliberării lui Israel din Egipt. Verbele sunt toate la trecut, impregnate de o memorie de iubire care aprinde de credință prezentul și luminează cu speranță viitorul: Maria cântă harul trecutului dar este femeia prezentului care poartă în sân viitorul.

Prima parte a acestei cântări laudă acțiunea lui Dumnezeu în Maria, microcosmos al poporului lui Dumnezeu care aderă pe deplin la alianță (v. 46-50); a doua se mișcă asupra lucrării Tatălui în macrocosmosul istoriei fiilor săi (v. 51-55), prin trei cuvinte-cheie: amintire - milostivire - promisiune.

Domnul, care s-a aplecat asupra Mariei cea mică pentru a face în ea "lucruri mari" și a o face mamă a Domnului, a început să mântuiască poporul său pornind de la exod, amintindu-și de binecuvântarea universală promisă lui Abraham (cf. Gen 12,1-3). Domnul, Dumnezeu fidel pentru totdeauna, a făcut să curgă un flux neîntrerupt de iubire milostivă "din generație în generație" (v. 50) asupra poporului fidel față de alianță, și acum manifestă plinătatea mântuirii în Fiul său, trimis să mântuiască poporul de păcatele sale. De la Abraham la Isus Cristos și la comunitatea credincioșilor, Paștele apare astfel drept categoria hermeneutică pentru a înțelege orice eliberare succesivă, până la cea realizată de Mesia la plinătatea timpurilor.

Iubiți frați și surori, să cerem astăzi Domnului harul de a ști să așteptăm împlinirea fiecărei promisiuni a lui; și să ne ajute să primim în viețile noastre prezența Mariei. Intrând la școala sa, toți putem descoperi că fiecare suflet care crede și speră "îl zămislește și îl naște pe Cuvântul lui Dumnezeu" (Sf. Ambroziu, Expunere a Evangheliei după Luca 2, 26).

* * *

Și să ne gândim la țările care îndură războiul: martirizata Ucraina, Israel, Palestina... Atâtea țări care suferă acolo. Să-i amintim pe evacuații din Palestina și să ne rugăm pentru ei.

În sfârșit, gândul meu se îndreaptă spre tineri, spre bolnavi, spre bătrâni și spre noii căsătoriți. După cum îndeamnă Apostolul Paul, vă încurajez să fiți plini de bucurie în speranță, statornici în încercare, stăruitori în rugăciune, grijulii față de necesitățile fraților (cf. Rom 12,12-13).

Pentru toți, binecuvântarea mea!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat