Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Declarația finală a Summitului mondial despre drepturile copiilor

Publicăm textul Declarației finale în opt puncte a Summitului mondial despre drepturile copiilor, semnat de Papa Francisc luni după-amiază, 3 februarie 2025, în Sala Clementină.

Drepturile copiilor încă sunt pe larg încălcate

Milioane de copii trăiesc în condiții de sărăcie, război, exploatare și nedreptate, cu consecințe devastatoare asupra creșterii și a viitorului lor. Mulți copii mor ca migranți în mare, în deșert sau în multele rute ale călătoriilor de speranță disperată și ca victime ale conflictelor. Mulți alții mor din cauza lipsei de îngrijiri sau a diferitelor tipuri de exploatare.

Și copiii în societățile mai bogate trebuie ocrotiți

Foarte mulți copii trăiesc în periferii dificile, în care adesea sunt victime ale fragilităților și ale problemelor cum ar fi abandonarea școlară sau lipsa serviciilor sanitare de bază, care generează adolescenți care o iau pe drumurile violenței și autolezării. Dar și în situațiile de bunăstare, individualismul exasperat și consumismul neînfrânat creează tineri anxioși sau deprimați, care trebuie ascultați și ocrotiți.

Indiferența nu poate să devină norma

Este fundamental să se reziste obișnuirii față de nedreptățile îndurate de minori și să se contrasteze insensibilitatea generată de unele dinamice mediatice.

Fenomenul copiilor fără protecție este alarmant

Milioane de copii sunt evacuați, fără locuință stabilă, victime ale traficului de persoane sau ale muncii silnice, în timp ce mulți nu sunt nici măcar înregistrați la naștere, privându-i de drepturi esențiale. În 2025, în pofida întregului progres tehnologic la care ni se pare că am ajuns, încă există copii care mor de foame sau pentru că nu au acces la izvoare de apă curată, și acest lucru este inacceptabil. Dreptul la hrană și dreptul la apă sunt două drepturi fundamentale care trebuie garantate tuturor, în mod necesar. Comunitatea internațională trebuie să se activeze pentru a proteja aceste drepturi esențiale, care vor fi și mai amenințate de urgența climatică aflată în desfășurare. Toți suntem coresponsabili de ocrotirea celor mai fragili, nu este permis să ne întoarcem de cealaltă parte.

Națiunile trebuie să-și asume responsabilități mai mari

Cu toate că există documente și convenții internaționale, procesul lor de punere în practică este încă incomplet, lăsând milioane de copii fără ocrotire adecvată.

Este nevoie de o angajare globală pentru ocrotirea copilăriei

Trebuie să promovăm o cultură a vieții, a respectului și a protecției minorilor, opunându-ne războaielor, exploatării și practicilor care neagă dreptul lor la un viitor demn și combătând cu forțe depline "cultura rebutării".

Pacea pornește de la copii și de la ocrotirea lor

Pacea este un dar al lui Dumnezeu, dar și o responsabilitate încredințată fiecăruia dintre noi. Pentru a o construi, trebuie să începem de la micile gesturi zilnice: a ierta, a primi, a ne reconcilia. Acestea sunt gesturile care trebuie învățate copiilor imediat, semințele care trebuie plantate, pentru ca rădăcinile păcii, iubirii și dialogului să genereze trunchiuri solide care, într-o zi, vor produce roade la rândul lor. Credința ne învață că adevărata forță se află în iubire și în dialog, nu în violență sau în samavolnicie, și pentru aceasta privim la copii și la nevinovăția lor ca la exemplul de urmat în credință. Așadar, să ne rugăm așa cum fac copiii, cu încredere și speranță, pentru că numai cu ajutorul lui Dumnezeu putem dărâma zidurile urii și să transformăm lumea într-o casă de frați. Să ne angajăm în fiecare zi să fim constructori de pace, cu inima deschisă și mâinile pregătite pentru a sluji binele.

Documentul despre Drepturile copiilor

Copiii sunt întrupare adevărată a Speranței, purtători curați de Încredere. În contextul acestui An Jubiliar, rezervat tocmai Speranței, tema ocrotirii lor este, așadar, fundamentală: de aceea, aceasta va fi tema asupra căreia Sfântul Părinte a ales să dedice un document.

(După L'Osservatore Romano, 4 februarie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat