Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
În Ziua Internațională a Fraternității Umane

Locuri și oameni ai speranței

În această Zi Internațională a Fraternității Umane, 4 februarie, care cade în acest an în timpul Jubileului speranței, ne lăsăm conduși în deșertul din Irak, la mormântul profetului Ezechiel (loc îndrăgit de evrei, creștini și musulmani) pe care cardinalul, odinioară nunțiu apostolic în Irak și astăzi mare maestru al Ordinului ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim, ni-l arată ca un loc al speranței.

Jubileul Bisericii Catolice a început deja și Papa Francisc l-a dedicat speranței. Există un loc al speranței pe care îmi place să-l amintesc aici, pentru că este necunoscut de foarte mulți (și totuși, așa de important pentru istoria revelației divine), precum și de acele popoare înșiși din Orientul Mijlociu care, din cauza războaielor, a diviziunilor etnice și religioase, chiar aproape că l-au uitat.

În primăvara anului 2002, însoțit de câțiva prieteni irakieni, am mers "pelerin" la Kafel-al-Hilla. Nu departe se înalță ruinele anticei Babilonii a Caldeenilor; mai la sud, la al-Najaf, locuiește astăzi înalta autoritate spirituală a șiiților, marele ayatollah al-Sistani, care la 6 martie 2021 a fost vizitat de Papa Francisc. Un moment de neuitat pentru musulmanii șiiți și pentru creștini. La Kafel-al-Hilla se află o veche sinagogă cu scrieri în ebraică foarte vizibile, destinație de pelerinaje pentru musulmani și pentru puținii creștini care se aventurează până acolo, dar pentru niciun evreu, de când ultimele comunități au fost expulzate din Irak ca urmare a războaielor arabo-israeliene din secolul trecut. Acolo o tradiție antică indică existența mormântului lui Ezechiel profetul. Locul este sacru. Mormântul este înconjurat de o gratie care îl protejează; acesta este un sit de rugăciune, foarte iubit în special de femeile șiite care merg acolo pentru a cere ajutor pentru o maternitate incipientă sau în fază conclusivă. Astăzi ar trebui să adăugăm pentru pacea, înțelegerea între popoare și respectarea drepturilor religioase ale tuturor.

Așadar, profetul Ezechiel acolo este încă viu în venerația atâtora. Dacă în regiunea babiloniană se spune că plutește spiritul profetului Ezechiel, deportat acolo în 597 înainte de Cristos cu Ioachim, regele lui Iuda, la Ninive (astăzi Mosul, în nordul Irakului) se spune că plutește la fel spiritul lui Iona, predicatorul convertirii, dar mormântul său, profanat și distrus recent de Isis, va mai fi loc de speranță?

Vorbind în mod biblic, Ezechiel este considerat profetul Duhului lui Dumnezeu; el, cu viziuni grandioase, îi îndemna pe exilați, mângâia și educa la speranță, amintind că însuși Dumnezeu va da "o inimă nouă și un duh nou" (Ez 11,19). Despre el se amintește îndeosebi viziunea emoționantă a câmpiei de oase uscate (cf. Ez 37,1-14) care se însuflețesc și reiau aspect uman încât formează o mulțime nemărginită de ființe vii; această viziune poartă cu sine, pentru totdeauna, un oracol al Dumnezeului preaînalt de fraternitate pentru toate popoarele. Apoi a fost scris că Ezechiel predica bunăvoința divină, care precedă căința: o intuiție spirituală care ajută să se reflecte asupra proximității harului.

În zilele întunecate ale Isis, când în vara anului 2014 era ocupat Mosul și apoi o bună parte din Câmpia Ninive și mii de creștini, yazidi și musulmani erau constrânși să fugă căutând scăpare în Kurdistanul oriental și de nord, papa concepea ideea unei călătorii în regiunea aceea. Instabilitatea din Irak a amânat îndelung acea vizită apostolică la care apoi s-au adăugat și preocupările din cauza COVID-19. Vizita pastorală de la începutul lui martie 2021 a fost un gest de solidaritate intensă și de speranță și, într-o țară de prea multe ori răscolită de uri, reveneau în mine cuvintele nu numai ale menționatului Iona la Ninive (secolul al VIII-lea înainte de Cristos), ci și cele ale lui Naum în Asiria (secolul al VII-lea înainte de Cristos) și întocmai ale lui Ezechiel în Babilon (secolul al VI-lea înainte de Cristos).

Oameni ai speranței și locuri care, în atâtea circumstanțe, au devenit simbol de întoarcere la Dumnezeu și de solidaritate, așa de dorită și astăzi în timpuri de dificultate. În timpul suferinței, învață Sfânta Scriptură, Dumnezeu vizitează poporul său; amintește asta Cartea Exodului (cf. 4,31) și credea asta mulțimea în timpul lui Isus, pentru că binele pe care Cristos îl făcea insufla cu adevărat încredere și dădea de înțeles că Domnul vizita poporul său (cf. Lc 7,16).

În tot Orientul Mijlociu, și în special astăzi în Israel, Palestina, Siria, Liban, Iran și Irak există încă nevoie de o viziune profetică pentru a induce popoarele la speranță, la fraternitate și la pace prin respectarea drepturilor tuturor, majorități și minorități; este nevoie de un "An Sfânt" pentru toți pentru care Biserica nu poate decât să fie promotoare. Un suflu cald care să redea viață atâtor bărbați, femei, copii, bătrâni și tineri persecutați și discriminați dur și cărora le rămâne visul dezamăgitor de a abandona propria țară pentru a migra în altă parte. Este nevoie de a recompune nenumăratele fracturi din aceste popoare și din aceste locuri; este nevoie ca evrei, creștini, șiiți, sunniți, kurzi, yazidi, mandei și toate celelalte minorități să găsească împreună o conviețuire civilă respectând drepturile pentru toți.

Fraternitatea este posibilă dacă există Duhul lui Dumnezeu, dacă speranța nu este ucisă și se dă viață unui timp de har. Și a favoriza toate acestea revine înainte de toate popoarelor și autorităților civile și religioase din regiune și apoi revine tuturor să contribuie la asta.

Cardinal Fernando Filoni

(După L'Osservatore Romano, 4 februarie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat