Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa dialoghează cu tinerii ucraineni: Fiți patrioți! Războiul ucide, dar iertați mereu!

Papa Francisc a intrat în legătură video cu grupuri de băieți și fete din Kiev și alte orașe din Europa și America pentru un eveniment online organizat de nunțiul Kulbokas și arhiepiscopul Șevciuc. Suveranul pontif a răspuns la întrebări și a îndemnat la iertare chiar dacă "este dificil" și instinctul este de a "răspunde la un pumn cu un alt pumn". De asemenea, invită la "iubirea Patriei", amintindu-și de Oleksandr, soldatul care a dus o mică Evanghelie pe front: "Amintiți-vă mereu de eroi".

A fi "patrioți", adică "a iubi patria" acum rănită de războiul care ucide și duce la foame. Apoi "a ierta", pentru că "este adevărat că trebuie să ne apărăm", dar trebuie să fim mereu gata să iertăm chiar dacă "este foarte greu" și instinctul este mai degrabă "să se răspundă la un pumn cu un alt pumn". În sfârșit, a dialoga: "Mereu", "între noi", chiar și cu cel care "este contrar" și în pofida "încăpățânării unora", având certitudinea că "pacea se construiește cu dialogul". Timp de o oră Papa Francisc se conectează din Casa "Sfânta Marta" cu 250 de tineri ucraineni pentru un eveniment online făcut din mărturii, rugăciuni, întrebări și răspunsuri. Sunt tineri și tinere catolici de rit latin și greco-catolici conectați din Kiev, din Dieceza de Lutsk și din exarhatul de Donetsk sau din Varșovia, München, Londra, Chicago, Toronto, unde au emigrat cu familiile.

Saluturi ale lui Șevciuc și Kulbokas

"Este o întâlnire istorică, prima întâlnire în istorie între Papa de la Roma și tinerii ucraineni", începe arhiepiscopul major Sviatoslav Șevciuc, în salutul inițial. Conducătorul Bisericii greco-catolice ucrainene însoțește grupul reunit în Catedrala Învierii din Kiev, unde papa apare pe un ecran mare. "Dacă va suna alarma antiaeriană, se întrerupe conexiunea și se coboară la subsol", spune Șevciuc. "Este un miracol că avem lumină și curent, în noaptea aceasta am îndurat un alt atac aerian, dar cineva a reconectat cablurile: avem lumină și conexiune internet!" Este conectat și episcopul latin Jan Sobilo, auxiliar al Diecezei de Kharkiv-Zaporizhzhia, între cele mai lovite de bombardamente, și este conectat mai ales nunțiul apostolic Visvaldas Kulbokas, între artizanii acestui eveniment care îi prezintă lui Francisc pe oaspeți ("Este bun acesta!", comentează papa văzându-l pe nunțiu apărând pe ecran).

Speranță și suferințe

Papa - însoțit de un traducător - este așezat la un birou în salonul din Casa "Sfânta Marta" unde se află tabloul Sfintei Fecioare Maria care desface nodurile. Pregătește o foaie albă și un stilou pentru a-și nota întrebările. Salută diferitele fețe care apar în căsuțe și se declară impresionat îndeosebi de o mamă cu fetița sa în brațe, Esther: "Este frumoasă!". Semnul Crucii și rugăciunea Tatăl nostru recitată de toți încep întâlnirea. Arhiepiscopul Kulbokas citește o lectură luată din Scrisoarea către Romani a Sfântului Paul, în care se citește: "...ne lăudăm în speranța gloriei lui Dumnezeu... ne lăudăm în suferință, știind că suferința aduce răbdare..."

Speranța, ca și "suferințele" înțelese ca oroarea îndurată de circa trei ani de poporul ucrainean cu agresiunea rusă, sunt urma la întrebarea și răspunsul Papei Francisc cu interlocutorii săi ucraineni: "Puneți întrebările pe care le vreți!".

Mărturiile tinerilor

Însă mai întâi sunt trei mărturii. Una este cea a unei tinere de 18 ani, care provine dintr-o familie foarte numeroasă și evlavioasă, care povestește despre fratele trimis pe front și rănit de mai multe ori. A rămas timp de săptămâni singur, înconjurat "de dușmani": "Mă rugam noaptea îngerului păzitor să-l ocrotească pe el și pe toți militarii." După aceea tânărul a fost eliberat. A doua este o tânără din Donetsk, persecutată încă de mică de violențe: "M-am născut cu un sentiment de nedreptate, dar cu o dorință viitoare. Credința îmi dă forța pentru a merge înainte." Adică forța de a asista și a rezista la frică, lacrimi, orașe distruse, valuri de refugiați. "Mă adresez dumneavoastră - îi spune papei - în numele tuturor tinerilor din Donetsk. Noi vrem pacea, o pace justă și durabilă, care ne va permite să ne întoarcem la orașele noastre și la visele noastre. Credem că binele este mai puternic decât răul." O tânără de 17 ani din Harkov ia cuvântul ultima; amintește de oamenii morți din cauza bombardamentelor: "Mulți mor... Dușmanul încearcă să distrugă orașele, dar și credința în viitor." Mor și oamenii simpli, relatează ea; ca Maria, de 12 ani, ucisă de o rachetă asupra unui supermagazin împreună cu mama: "Ne ajuta să pregătim ajutoarele pentru cei nevoiași. În pofida durerii sfâșietoare, credem că Maria și mama sa se află la Dumnezeu, sunt îngerii noștri."

A dialoga mereu

În schimb, Iliana Dobra, 21 de ani, profesoară de engleză într-o școală parohială la Uzhhorod, este prima care pune o întrebare papei: "Merită să mori pentru patrie? Cum putem hrăni credința noastră în lupta pentru viață când însăși viața este subevaluată în lume?" Francisc se agață de acest concept: "Astăzi viața este subevaluată. Sunt mai importanți banii, este mai important a lua poziție de război. Viața nu este pe primul loc", afirmă el. Amintește de o călătorie într-o țară central-europeană în care oamenii ieșeau din case pentru a-l saluta: erau tineri și copii și câteva bătrâne. Bărbații mai mari, toți morți în război. "Războiul distruge mereu." Antidotul este a dialoga: "A dialoga mereu, a dialoga între noi, chiar și cu cel care este contrar nouă. Vă rog, nu încetați să dialogați. Pacea se construiește cu dialogul. Este adevărat că uneori nu este posibil, din cauza încăpățânării unora, dar a face mereu efortul."

Nostalgia de patrie

Cu Anastasia, din Varșovia, oraș care a primit milioane de ucraineni care fugeau și care întreabă cum să nu piardă credința în mijlocul acestor drame, Papa Francisc împărtășește o expresie: "Nostalgie de patrie". "Nostalgia este o forță. Vouă, ucraineni din străinătate, vă cer cu rugăminte să nu pierdeți nostalgia față de patrie. De atâtea ori este o suferință, dar să mergem înainte!" Anastasia zâmbește de la ecran; papa observă asta și spune: "Gândește-te la patrie și zâmbește patriei!"

Foamea, unul dintre cele mai urâte lucruri ale războiului

Julia, 27 de ani, se face purtătoare de cuvânt a atâtor tineri, începând de la cei din Harkov și Poltava care au văzut bombardate orașele lor chiar în urmă cu câteva seri în timp ce se reuneau pentru a pregăti întâlnirea. "Întregi orașe au fost distruse de proiectile și bombe dușmane. Există un genocid al poporului nostru", denunță tânăra. "Cum să vedem pacea în toate acestea?" Papa Francisc, vizibil înduioșat, arată și el cu degetul împotriva războiului care "mereu distruge" și împotriva foamei, între primele consecințe ale conflictelor: "Este teribil! Este unul din cele mai urâte lucruri ale războiului." Amintește că în fiecare zi telefonează seara la parohia din Gaza: "Îmi relatează cum de atâtea ori îndură foamea. Pentru că războiul asta face... și războiul nu numai că provoacă foamea, dar războiul ucide."

Mica Evanghelie a lui Oleksandr

Apoi papa ia în mână un mic exemplar al Evangheliei cu copertă mimetică. Este cea a lui Oleksandr, tânărul soldat ucrainean despre care a vorbit în diferite audiențe generale. Tânărul o purta cu el pe front, unde a murit, Noul Testament și Psalmii și subliniase Psalmul 129: "Dintru adâncuri strig către tine, Doamne, Doamne, ascultă glasul meu...". Oleksandr "este unul dintre voi", subliniază Francisc. Le arată tinerilor online și Rozariul cu care se ruga tânărul: "Pentru mine aceasta este o relicvă, a unui tânăr al vostru, care și-a dat viața pentru pace. Eu pe acesta îl am pe biroul meu și în fiecare zi mă rog. Trebuie să ne amintim de acești eroi ai noștri care au apărat patria. Poporul ucrainean suferă, suferă de foame. Să ne deschidem ochii! Vedem ce face un război!"

Mistica patriei

Ca și Oleksandr, papa le cere tinerilor să aibă mereu cu ei o mică Evanghelie de buzunar: "Citiți un mic text în timpul zilei. Aceasta este viață!" Și ca Oleksandr, tinerii ucraineni sunt chemați să fie patrioți: "Toți tinerii au o misiune - afirmă Francisc, ca răspuns la o altă întrebare -. Când există dificultăți într-o țară, într-o patrie, tinerii au datoria de a duce înainte «mistica patriei». Astăzi misiunea tinerilor ucraineni este să fie patrioți. Și voi nu trebuie să vă ascundeți de toate problemele pe care le aveți cu războiul. Patrioți, a iubi patria! În acest moment patria voastră este rănită din cauza războaielor... Dar a iubi patria. Este un lucru foarte frumos."

A ierta, lucrul cel mai dificil

Tot tinerilor, "prezent și viitor" al unei țări, pontiful le cere să viseze: "Un tânăr care nu este capabil să viseze este îmbătrânit." Cu privire la "bătrâni", a insista asupra invitației de a nu-i neglija pe bunici pentru a alimenta "amintirea". Privirea se îndreaptă și spre copii grație Tatianei, 35 de ani, conectată din Chicago, care amintește pe copiii mulți care au fugit de "Irozii de astăzi". "Cum putem să iertăm și să-i învățăm pe copii să ierte când durerea și nedreptatea lasă răni adânci în inimile noastre?", întreabă ea. "Unul dintre cele mai dificile lucruri este de a ierta și asta îi costă pe toți, chiar și pe mine", destăinuiește Papa Bergoglio. "Dar pe mine mă ajută această frază: eu trebuie să iert așa cum eu am fost iertat. Fiecare dintre noi trebuie să caute în propria viață cum a fost iertat. Iertarea este foarte dificilă. Noi încercăm mereu să facem războiul și să răspundem la un pumn cu un alt pumn." "Pe mine - adaugă Francisc - mă ajută să mă gândesc: eu am fost iertat și trebuie să iert. Și nu este ușor... Arta iertării nu este ușoară, trebuie să mergem înainte. Trebuie să ne iertăm unul pe altul. Mereu."

Înainte, chiar dacă se greșește

La încheiere, invitația de a merge înainte chiar dacă se greșește: "Noi toți am greșit în viață, dar, când unul greșește, trebuie să se corecteze, să se ridice și să continue să meargă înainte. Nu vă fie frică! Riscați și, dacă tu cazi, să nu rămâi căzut." De aici, după cântecul Imnul spiritual al Ucrainei, înainte de binecuvântare și în mijlocul aplauzelor și al corurilor W il Papa, o ultimă recomandare: "Vă rog, nu-i uitați pe tinerii voștri eroi, ca Oleksandr, tinerii care și-au dat viața pentru patrie."

(După Vatican News, 1 februarie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat