Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Laboratorul lui "noi"

Documentul Final al Sinodului despre sinodalitate afirmă că: "Viața consacrată este chemată să interpeleze Biserica și societatea cu propria voce profetică. În experiența lor seculară, familiile călugărești au maturat practici experimentate de viață sinodală și de discernământ comunitar, învățând să armonizeze darurile individuale și misiunea comună. Ordine și congregații, societăți de viață apostolică, institute seculare, precum și asociații, mișcări și noi comunități au un aport special de dat creșterii sinodalității în Biserică. Astăzi multe comunități de viață consacrată sunt un laborator de interculturalitate care constituie o profeție pentru Biserică și pentru lume" (DF, 65).

Papa Francisc a vorbit de mai multe ori despre chemarea de a trece de la eu la noi, despre necesitatea de "a ne întâlni într-un noi care să fie mai puternic decât suma de mici individualități" (Fratelli tutti, 78), despre "provocarea de a descoperi și a transmite «mistica» de a trăi împreună" (Evangelii gaudium, 87), despre "experiența eliberatoare și responsabilă de a trăi ca Biserică «mistica lui noi»" (Veritatis gaudium cu privire la universitățile și facultățile ecleziastice, 4). Procesul sinodal a reluat, printre altele, imaginea paulină a unicului trup (DF, 16, 21, 26, 27, 36, 57, 88) și "ne-a făcut să simțim «gustul spiritual» (EG 268) de a fi popor al lui Dumnezeu, reunit din orice trib, limbă, popor și națiune, care trăiește în contexte și culturi diferite. El nu este niciodată simpla sumă a celor botezați, ci subiectul comunitar și istoric al sinodalității și al misiunii" (DF, 17).

"Totul este în relație", "totul este legat", "totul este conectat": acesta este refrenul care străbate Laudato si' a Papei Francisc. Imaginea trupului exprimă în mod plastic și clar conexiunea care există între noi: noi creaturi, noi umani, noi creștini, noi membre ale Trupului lui Cristos care este Biserica, noi apartenenți la un Institut de Viață Consacrată, la o Societatea de Viață Apostolică, la o Familie spirituală animată de o carismă unică și originală.

Exact ca într-un trup fizic, fiecare parte, fiecare organ, fiecare celulă a unui "trup carismatic" are influență asupra restului. Ceea ce se întâmplă într-o parte a trupului are repercusiune asupra întregului. Și ceea ce i se întâmplă întregului trup ca atare se repercutează în vreun mod în fiecare parte a sa.

În "trupul carismatic" circulă ceea ce membrii pun. Fiecare faptă și cuvânt al nostru, fiecare gând și sentiment al nostru este energie care parcurge rețeaua deasă a raporturilor noastre și ajunge să-i intereseze pe toți, pentru că toți suntem uniți într-un singur trup, stropiți de același sânge al carismei vii. Niciun cuvânt, niciun gest, niciun gând și sentiment nu sunt neutre: fiecare expresie vitală are consecințe, în bine și în rău. În mod misterios, în virtutea faptului că suntem cu toții conectați - la nivel foarte profund, de spirit, de carismă - ceea ce simt, gândesc, spun, fac, doresc, este cufundat în circulația trupului și poartă consecințele sale, benefice sau malefice.

A însoți un "trup carismatic", organism viu, să exprime generativitatea sa, rodnicia sa, scopul pentru care a venit pe lume înseamnă, înainte de toate, a-l însoți să se conecteze și să se reconecteze încontinuu cu ceea ce îl animă, cu carisma. Și înseamnă a îngriji ceea ce circulă în cadrul conexiunilor vitale.

Carisma nu este proprietate a unui institut, a unei societăți, a unei familii carismatice. El este dar al lui Dumnezeu oferit lumii, este Duh, este Viață. Institutul (sau societatea, sau familia) și fiecare soră și frate care este membru, îl primește ca dar gratuit, forță vitală de lăsat să curgă în sine în mod creativ, liber, desigur nu de "mumificat" sau îmbălsămat ca o piesă de muzeu. În cuvintele Papei Francisc: "Fiecare carismă este creativă, nu este o statuie de muzeu, nu, este creativă. Este vorba de a rămâne fideli față de izvorul originar străduindu-se să-l regândească și să-l exprime în dialog cu noile situații sociale și culturale. Are rădăcini bine înfipte, însă copacul crește în dialog cu realitatea. Această operă de actualizare este cu atât mai fructuoasă cu cât este realizată mai mult armonizând creativitate, înțelepciune și sensibilitate față de toți și fidelitate față de Biserică" (Către Mișcarea Focolarelor, 6 februarie 2021).

Energia carismei străbate fiecare celulă a trupului: fiecare soră/frate este purtător și exprimare a sa. Nu numai atât. "Trupul carismatic", ca organism viu, are propriile "simțuri", și între ele "simțul carismei", un "fler", pentru a spune iarăși cu Papa Francisc, care îi permit să distingă parfumul carismei, să-i simtă melodia, să-i perceapă lumina, să-i deguste gustul, să-i recunoască atingerea. Și să vibreze în contact cu ea, să se lase atras de ea și s-o urmeze. Ca trup, ca organism. Așadar, cât de important este ca liderul/a unei familii carismatice, ca bun păstor, să meargă cu turma "uneori în față, uneori la mijloc și uneori în spate: în față pentru a conduce comunitatea; la mijloc, pentru a o încuraja și a o susține; în spate, pentru a o ține unită pentru ca nimeni să nu rămână, prea mult, prea mult în urmă, pentru a o ține unită, precum și pentru un alt motiv: pentru că poporul are «fler»!" (Assisi, 4 octombrie 2013).

Vibrația și mișcarea unui organism ca răspuns la ceea ce "flerul" său și toate simțurile sale percep nu este pur și simplu suma vibrațiilor și a mișcărilor fiecărei părți a sale; este mult mai mult. Cam cum se întâmplă pentru o simfonie interpretată de o orchestră: ea nu este pur și simplu suma diferitelor sunete ale instrumentelor: este mult mai mult.

Vorbind noilor cardinali în timpul consistoriului din 30 septembrie 2023, Sfântul Părinte a propus chiar această imagine, legând-o cu sinodalitatea: "Colegiul Cardinalilor este chemat să se asemene cu o orchestră simfonică, ce reprezintă simfonia și sinodalitatea Bisericii. Spun și «sinodalitatea», nu numai pentru că suntem în ajunul primei Adunări a Sinodului care are tocmai această temă, ci pentru că mi se pare că metafora orchestrei poate ilumina bine caracterul sinodal al Bisericii. O simfonie trăiește din compunerea înțeleaptă a timbrelor diferitelor instrumente: fiecare dă aportul său, uneori singur, uneori unit cu altcineva, uneori cu tot ansamblul. Diversitatea este necesară, este indispensabilă. Dar fiecare sunet trebuie să colaboreze la planul comun. Și pentru aceasta este fundamentală ascultarea reciprocă: fiecare muzician trebuie să-i asculte pe ceilalți. Dacă unul s-ar asculta numai pe sine însuși, oricât de sublim poate să fie sunetul său, nu va folosi simfoniei; și același lucru s-ar întâmpla dacă o secțiune a orchestrei nu le-ar asculta pe celelalte, ci ar cânta ca și cum ar fi singură, ca și cum ar fi totul. Și dirijorul orchestrei este în slujba acestui soi de miracol care de fiecare dată este executarea unei simfonii. El trebuie să asculte mai mult decât toți ceilalți, și în același timp misiunea sa este să ajute pe fiecare și toată orchestra să dezvolte la maximum fidelitatea creativă, fidelitate față de opera care se interpretează, dar creativă, capabilă să dea un suflet acelei partituri, să o facă să răsune aici și acum în manieră unică."

Un organism vital este în mod necesar mereu în mișcare, în adaptare și în reînnoire. Când mișcarea, adaptarea și reînnoirea încetează, intră moartea. Pentru a spune iarăși cu Papa Francisc: "Cine este oprit ajunge să se strice. Ca apa: când apa stă pe loc acolo, vin țânțarii, depun ouă, și totul se strică. Totul" (Omilie, Capela din Casa Sfânta Marta, 2 octombrie 2018).

Liderul/a unei Familii de consacrați/te este chemat să faciliteze continua întoarcere și re-cufundare în carismă, în energia vitală care animă "trupul carismatic", în muzica ce îl susține, în originile vii și palpitante de la care este posibil să se repornească, să fie relansați în prezent de rodnicia inepuizabilă a inspirației din care s-au născut. Atunci, muzica se poate exprima astăzi în orchestră, dând viață și suflet partiturii în acel aici și acum. Atunci, eliberat de structuri, geometrii și geografii care probabil că îl îngreunau, fluxul vital al carismei se poate elibera într-un dans care mișcă, aprinde, vivifică întregul trup, Biserica, lumea.

Sr. Simona Brambilla, MC,
prefect al Dicasterului pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică

(După L'Osservatore Romano, 1 februarie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat