Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A doua ediție FILMIKON la final: proiecții sold-out la București, Cluj-Napoca și Vatican

A doua ediție a FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, a luat startul la București, în 18 ianuarie 2025, și s-a încheiat la Roma, în 25 ianuarie, după un maraton care a inclus mai multe orașe, premiere de film, cine-concerte și dezbateri. Cea de-a doua ediție a marcat extinderea festivalului organizat de SIGNIS România, oferind spectatorilor oportunitatea de a participa la evenimente nu doar în București, ci și în Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Vatican și Roma.

Un eveniment special FILMIKON l-a reprezentat proiecția filmului Cardinalul (r. Nicolae Mărgineanu) în Filmoteca Vaticană, desfășurat în colaborare cu Dicasterul pentru comunicare al Sfântului Scaun, și sub patronajul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun. Evenimentul a avut loc în prezența regizorului, a actriței Maria Ploae, a criticului de film Irina-Margareta Nistor și a Ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, George Gabriel Bologan. Cardinalul spune povestea episcopului Iuliu Hossu, deținut politic în închisorile comuniste în anii '50. La Roma, spectatorii s-au putut bucura de cine-concertul Christus (r. Giulio Antamoro, 1916) în Bazilica celor doisprezece Sfinți Apostoli din Roma. Primul film despre viața lui Isus Cristos, Christus a fost acompaniat live de renumitul muzician francez Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, organist rezident al Bisericii Saint-Eustache din Paris. Evenimentele FILMIKON din capitala Italiei și de la Vatican au fost organizate în cadrul Anului Jubiliar 2025, cu ocazia Jubileului Lumii Comunicațiilor și au fost prezentate și moderate de Alexandra Măriuț, jurnalistă a postului de radio catolic ERCIS FM.

Proiecțiile filmului Un munte de iubire (regia pr. Dan Suciu și Bogdan Slăvescu) de la București și Cluj-Napoca au fost sold-out. Documentarul, o producție SIGNIS România, îl are în centru pe regretatul ierarh Florentin Crihălmeanu, cel care a fost episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, dar și un pasionat alpinist. "Ideea acestui film s-a născut de la o frază spusă de Preasfințitul Florentin într-una din călătoriile noastre în Elveția: «Urcă tu, Dane, pentru noi!» Se referea la ascensiunea Matterhorn-ului, pe care și-a dorit-o foarte mult și pe care nu a reușit să o realizeze el însuși. După trecerea sa la Domnul, am încercat să duc la capăt această dorință a lui, ca mulțumire pentru tot ce am primit de la dânsul" (Pr. Dan Suciu).

Din programul celei de-a doua ediții FILMIKON au făcut parte filme precum Semințele Smochinului Sacru (r. Mohammad Rasoulof, câștigător al Premiului Juriului Ecumenic și al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Cannes 2024), Eu, Căpitan (r. Matteo Garrone, câștigător al Leului de Argint și al premiului SIGNIS la Festivalul de la Veneția 2023) și Frate de-o vară (r. Joren Molter, câștigător al Premiului Juriului Ecumenic la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2024).

Printre invitații ediției s-au numărat criticul de film Irina-Margareta Nistor și actrița Olimpia Melinte, ambasadoarele festivalului, dar și regizorii Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru, Ana Maria Comănescu, pr. Dan Suciu și Bogdan Slăvescu, actrițele Carina Lăpușneanu și Alice Cora, actorii Radu Bânzaru și Ioan Andrei Ionescu, pr. Iulian Budău SJ (președintele Asociației Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România), Claudia Stan, Viviana Dimcev și pr. Florin Silaghi SJ, reprezentanți ai Angelus TV, teologul Alexis Dimcev, Isabella Ursache, arhitect și Mădălina Haidemak, psihoterapeut.

Câteva proiecții de la București s-au bucurat de prezența ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, a PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și a PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București. La Cluj-Napoca invitații speciali ai evenimentului au fost PS Claudiu Lucian Pop, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, regizorii filmului documentar Un munte de iubire - pr. Dan Suciu și Bogdan Slăvescu și Radu Botar, actorul principal al filmului Cardinalul. Prezentările evenimentului de la Cluj au fost realizate de pr. diac. Mihai Șona iar cele de la Iași de pr. Cristian Diac, jurnalist ERCIS FM.

Proiecțiile FILMIKON au avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union și Catedrala "Sfântul Iosif" (București), Cinema Victoria (Cluj-Napoca), Cinema Ateneu (Iași) și Cinema Palace (Oradea), Filmoteca Vaticana și Bazilica celor doisprezece Sfinți Apostoli din Roma.

Ileana Bîrsan, critic de film și directorul FILMIKON:

"Ne bucurăm că și cea de-a doua ediție a festivalului a confirmat importanța inițiativei FILMIKON. Prezența noastră la Vatican a marcat un moment istoric: pentru prima dată, un film românesc a fost proiectat în sala de cinema a Filmotecii Vaticane. Privim cu entuziasm spre cea de-a treia ediție, pe care ne dorim să o extindem și în alte orașe europene și să oferim spectatorilor filme care să-i provoace la reflecție, să-i apropie de celălalt și să-i îndemne la acțiune pentru binele comun."

Înființat în 2024 la București, Festivalului Internațional FILMIKON propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

---

FILMIKON este un proiect al Asociației SIGNIS România.

Parteneri: Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Cinema Victoria (Cluj-Napoca), Cinema Ateneu (Iași) și Cinema Palace (Oradea), Bad Unicorn, Castalia Pictures, Follow Art Distribution, Family Affair Films, Ager Film.

Parteneri media: Angelus TV, ERCIS FM, Cinefilia.ro

--

Asociația Internațională SIGNIS World are un statut consultativ pe lângă UNESCO, Consiliul Europei, Ecosoc și este recunoscută de Sfântul Scaun ca fiind Asociația Internațională Catolică pentru Comunicare. SIGNIS, Asociația Catolică Mondială pentru Comunicare, este o organizație neguvernamentală recunoscută de Sfântul Scaun și formată din membri din peste 100 de țări. Născută oficial la începutul noului mileniu, în 2001, în realitate se mândrește cu o prezență fructuoasă în lumea presei încă din 1928, grație moștenirii celor două realități istorice catolice ale sectorului: UNDA, al cărei domeniu de acțiune a fost radio și televiziune, iar OCIC, Organizația Internațională Catolică pentru Cinema, cu o misiune specifică în cinema. Astăzi, SIGNIS World se ocupă de radio, TV, cinema, audiovizual, educație media, internet și noi tehnologii.

Asociația SIGNIS România face parte din SIGNIS World și este formată preponderent din laici, profesioniști ai audio-vizualului, iar activitatea acesteia de peste 20 de ani se reflectă în producția de filme documentare, concerte și spectacole de teatru, precum și în programe de educație media pentru copii și tineri, cât și în workshop-uri și cursuri de formare media pentru adulți.

SIGNIS România este prezentă în forurile media internaționale și în juriile ecumenice sau interreligioase ale unor festivaluri importante de film din lume, promovând valorile creștine prin intermediul activităților culturale și acordând o atenție deosebită colaborării ecumenice.

Pentru mai multe detalii: https://www.signis.world/

Asociația SIGNIS România

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-25 ianuarie: A doua ediție FILMIKON la final: proiecții sold-out la București, Cluj-Napoca și Vatican




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat