Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Jubileu 2025 - Pelerini ai speranței

Copila care stă în prag

Scriitoarea de origini iraniene Lila Azam Zanganeh și experiența sa la Jubileul comunicării

"M-am simțit ca o copilă binevenită într-o casă care ar putea să fie și a sa..." Scriitoarea Lila Azam Zanganeh este un fluviu pasionat de cuvinte, dintre care niciunul nu sună exagerat. Ochii săi mari negri îl scrutează pe interlocutor pentru a-i citi în inimă. S-a născut la Paris din părinți iranieni, a predat literatură și cinematografie la Harvard, trăiește între Roma, Paris și New York, vorbește șapte limbi. Este o femeie din lume care cunoaște lumea, mamă a unui copil de doi ani. Zilele trecute a participat la Jubileul comunicării împreună cu alți membri de la "Narrative 4", organizația non-profit întemeiată de scriitorul Colum McCann pentru a promova empatia și înțelegerea reciprocă prin împărtășirea istoriilor personale.

"A veni la Jubileu - relatează cu emoție - pentru mine a fost probabil unul dintre evenimentele cele mai importante din viața mea, împreună cu nașterea fiului meu în urmă cu doi ani. M-am născut la Paris, mama mea iraniană a frecventat școlile catolice la Teheran, și încă din copilărie m-a învățat o credință foarte deschisă. Am studiat într-o școală catolică. Dar nimeni nu mi-a spus vreodată că eu... nu eram catolică!" Atunci când Lila are nouă ani, "descoperă" că nu poate primi împărtășania, pentru că nu este botezată. Și practica prevede că pentru a avea botezul trebuie așteptat să se împlinească cincisprezece ani. "Îmi amintesc că apoi în Franța am frecventat orele de catehism. Odată în clasă am pus o întrebare: «De ce numai Cristos este fiul lui Dumnezeu? Nu suntem toți fii ai lui Dumnezeu?» Catehetul - probabil gândindu-se și la prenumele meu - mi-a răspuns: «Dacă spui aceste lucruri, tu nu trebuie să fii aici»". Este o amintire neplăcută. "Dar printr-o minune oarecare și probabil datorită credinței mamei mele, am continuat acest raport foarte profund cu creștinismul. Vă puteți imagina emoția mea când am ajuns aici la Jubileu."

Lila a urmărit mereu cu atenție și simpatie mărturia papei. "Un preot din Amazonia mi-a spus într-o zi: «Cu acest papă există legea inimii, iar în inimă tu ești deja creștină». M-a impresionat foarte mult viziunea inclusivă a Papei Francisc. Mă impresionează insistența sa în a spune că trebuie ieșit pentru a împărtăși mesajul lui Isus. M-am înduioșat foarte mult când a vorbit despre un Dumnezeu care bate, pentru că vrea să iasă și să meargă spre toți."

Vinerea trecută, 24 ianuarie, primul gest al Jubileului comunicatorilor a fost veghea penitențială la "Sfântul Ioan din Lateran". "Merg des la Liturghie, chiar dacă «tehnic» nu sunt catolică - destăinuiește scriitoarea - și pot spune că slujba liturgică la care am participat în Lateran a fost cea mai frumoasă pe care am văzut-o vreodată. La un moment dat a fost spus că erau șaizeci de preoți disponibili pentru spovadă, și o prietenă a mea de la «Narrative 4», Rosa, care este foarte catolică, a mers imediat să se spovedească. Când s-a întors, am întrebat-o dacă a fost frumos. Mi-a răspuns: «Foarte». I-am spus: «Eu nu sunt strict catolică... după părerea ta pot să merg și eu?». Și de vreme ce ea este foarte precisă cu privire la aceste lucruri, mă așteptam să răspundă: absolut nu! Și în schimb mi-a spus: «Da, poți să mergi»".

Lila, fosta copilă care dorea împărtășania, dar n-a putut s-o primească, pentru că nu era botezată, s-a ridicat și s-a apropiat de unul dintre preoți. "M-am pus la rând pentru limba franceză. Am ajuns în fața acestui preot congolez și primul lucru pe care i l-am spus a fost: «Părinte, primul meu păcat, înainte de toate, este că nu sunt catolică. Însă am credința creștină în inimă». El mi-a răspuns: «Toți suntem păcătoși și în casa lui Dumnezeu ești binevenită». Am început să mă rog. A fost un moment atât de frumos, încât eu am început să plâng, dar de bucurie. Mi-a spus lucruri minunate. M-a invitat să rămân în contact cu Duhul Sfânt, am vorbit despre iubirea care uneori rămâne dezamăgită. Mi-a spus că celălalt este mereu parte din noi și mi-a amintit de porunca iubirii. Plângeam de bucurie și la sfârșit chiar și râdeam și mulțumeam, pentru că a fost un moment foarte mare de bucurie."

Luni dimineața devreme, la audiența pentru un grup de comunicatori, Lila a putut să-l întâlnească personal pe Papa Francisc și i-a relatat ceva din istoria sa. "El m-a privit, m-a invitat să merg înainte și să am curaj. Și duhovnicul meu congolez percepuse spiritul papei cu această deschidere incredibilă, ca unul care este afară și înăuntru în același timp, pentru a merge «dincolo»". Și astfel, în îmbrățișarea Jubileului și a acelei spovezi, Lila s-a simțit ca o copilă care încă este în prag, dar se simte primită și binevenită într-o casă care ar putea să fie a sa. În prag, ca marele scriitor catolic francez Charles Péguy, autor de pagini de neuitat prin profunzime de privire și de credință, care a rămas toată viața în acea condiție fără a se putea apropia de sacramente, deoarece era căsătorit civil cu o femeie atee și cu trei copii nebotezați. Vorbind despre cei trei ani de viață publică a lui Isus, Péguy a scris: "Nu i-a folosit pentru a se smiorcăi și a acuza răutatea timpurilor. (...) Nu a încriminat, nu a acuzat pe nimeni. A mântuit. Nu a încriminat lumea. A mântuit lumea. Aceștia în schimb ocărăsc, raționează, încriminează. Ca medici dojenitori, care se iau de cel bolnav. Acuză nisipurile secolului, dar și în timpul lui Isus erau secolul și nisipurile secolului. Dar pe nisipul uscat, pe nisipul secolului se vărsa inepuizabil un izvor, un izvor de har."

Acel har care se reverberează în cuvintele și pe fața încadrată de părul negru lung al unei scriitoare, "tehnic" necatolică. În inima sa, într-o seară în Lateran, lumea și harul s-au îmbrățișat ajungând să fie aproape indistincte.

Andrea Tornielli

(După L'Osservatore Romano, 31 ianuarie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat