Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an la Iași s-a încheiat cu celebrarea din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" sâmbătă, 25 ianuarie 2025, prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar. Au fost prezenți PS Petru Gherghel, preoți de la seminar și de la catedrală, persoane consacrate și mulți credincioși. Din partea Bisericii Ortodoxe a participat pr. Cătălin Vatamanu.

O tradiție a Bisericii Catolice propune an de an o Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, între 18-25 ianuarie, când suntem invitați cu toții, indiferent de biserica din care facem parte, să ne rugăm împreună.

Preasfințitul Iosif Păuleț, păstorul Diecezei romano-catolice de Iași, i-a invitat pe preoți și credincioși să celebreze Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate, conștienți că este urgent ca noi, creștinii, să strângem rândurile pentru a oferi lumii de azi o mărturie unitară și credibilă despre Isus Cristos.

Tema propusă pentru anul acesta este "Crezi tu aceasta?" (In 11,26), iar textele pentru celebrările ecumenice au fost pregătite de frații și surorile comunității monastice din Bose din nordul Italiei. Textul principal a fost luat din Evanghelia după Sfântul Ioan care conține dialogul dintre Isus și Marta după moartea fratelui ei Lazăr (In 11,17-27). În cuvântul către Marta, Isus îi promite acesteia că fratele ei va învia și conclude cu o provocare: "Crezi tu aceasta?" (In 11,26). Acest text biblic are o relevanță cu totul specială în contextul dialogului ecumenic.

Anul acesta, programul de rugăciuni ecumenice s-a desfășurat în bisericile și capelele romano-catolice din Iași și parohiile învecinate.

În fiecare seară, creștinii s-au rugat împreună cu preoții, au reflectat la unele texte biblice, invocându-l pe Duhul unității și al bunei înțelegeri dintre toți creștinii în cântările care au însoțit rugăciunile.

În prima zi a Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an, pe 18 ianuarie, PS Petru Gherghel, episcop emerit, a celebrat în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, îndemnându-i pe cei prezenți, preoți profesori, seminariști, credincioși catolici, dar și din alte comunități creștine, să se roage împreună pentru a se împlini cât mai curând dorința lui Isus: "Ca toți să fie una" (In 17,21).

Au urmat alte șase zile de rugăciune și de comuniune la Biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Tomești (ziua a II-a), Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași (ziua a III-a), Biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași (ziua a IV-a), Biserica "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului (ziua a V-a), Capela Seminarului "Don Orione" din Iași (ziua a VI-a) și în Capela Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" din Iași (ziua a VII-a).

Încheierea Octavei Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an a avut loc sâmbătă, 25 ianuarie, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași și a fost celebrată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași. La ora de rugăciune au participat PS Petru Gherghel, preoți de la seminar și de la catedrală, precum și credincioși din toate parohiile din Iași. Biserica Ortodoxă a fost reprezentată de pr. Cătălin Vatamanu.

Deschiderea celebrării a cuprins actul penitențial în cadrul căruia s-a făcut stropirea cu apă sfințită. A urmat proclamarea cuvântului lui Dumnezeu prin lecturile biblice.

Pornind de la tema propusă pentru anul acesta - "Crezi tu aceasta?", pr. Iosif Antili, vicar episcopal pentru Secțiunea Cultură Creștină și Dialog Ecumenic a Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a început cuvântul de învățătură lansând o întrebare: "Mai credem noi în unitatea creștinilor?" Apoi a propus să reflectăm la cinci gânduri: "Dezbinările dintre creștini sunt un scandal" - primul gând - a făcut referire la dezbinarea dintre creștini, la atacurile între biserici și la faptul că, în loc să fim mesageri ai iubirii lui Cristos, ne transformăm în vectori ai urii. Și uităm că Dumnezeu urăște cel mai mult pe cel care stârnește certuri între frați.

Al doilea gând împărtășit - "Dumnezeu este unul singur, iar noi suntem frați". Tatăl nostru este unul singur, indiferent dacă suntem catolici, ortodocși sau protestanți. Iar rugăciunea "Tatăl nostru!", rostită împreună, ne conștientizează că suntem fiii unui singur Tată.

"Unirea creștinilor va fi o noutate a lui Dumnezeu" - a fost cel de al treilea gând. Unitatea creștinilor este lucrarea lui Dumnezeu. Dar oare noi suntem pregătiți să contemplăm această minunată lucrare?

Cel de al patrulea gând - "Ești pregătit pentru venirea Domnului?" - s-a referit la misiunea pe care o avem în lume spre edificarea fraților noștri, provocare pe care ne-a transmis-o și Evanghelia zilei.

Ultimul gând propus de pr. Iosif Antili a fost: "Ești tu unul care unește sau care dezbină?" Folosind metafora foarfecului și acului, unul folosit pentru a tăia lucrurile în bucăți, celălalt pentru a le uni, acest ultim gând a dus spre concluzia construirii unității dintre creștini, într-o perioadă cu multe provocări ale lumii moderne.

"Este nevoie ca noi toți care-l mărturisim pe Isus ca unicul Domn și Mântuitor să ne unim eforturile pentru a face o lucrare unică, mărturisindu-l pe Cristos și mărturisind mântuirea în această lume în care trăim."

Îndemnul final a fost acela de a lua cu noi gândul Apostolului neamurilor: "Iubirea să fie fără ipocrizie, urâți răul, atașați-vă de bine, iubiți-vă unii pe alții cu iubire frățească, întreceți-vă a vă stima unii pe alții", iar acest gând să alimenteze atitudinea noastră față de frații din alte Biserici.

Cei prezenți în catedrală s-au unit apoi în rugăciune spunând într-un singur glas "Tatăl nostru!", iar ca dovadă a comuniunii și-au oferit semnul păcii.

Pr. Cătălin Vatamanu a transmis salutul și mesajul Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei: "Să ne rugăm pentru ca Sfântul Duh să ne călăuzească în înțelegerea adevăratei sinodalități, pentru ca urmând exemplul părinților de la Niceea să putem păstra unitatea în adevăr și în iubire."

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Sescu a transmis un mesaj de mulțumire IPS Teofan pentru semnul de comuniune oferit. Iar pe creștini i-a îndemnat să continue dialogul ecumenic și după această Octavă de rugăciune, în viața de zi cu zi, și să nu uite să se roage pentru că "Dumnezeu poate să facă ceea ce nouă ni se pare imposibil".

Carmen Olaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea. Foto: Ovidiu Bișog

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat