Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Celebrarea Vesperelor în solemnitatea Convertirii Sfântului Paul, la încheierea celei de-a LVIII-a Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (25 ianuarie 2025)

Isus ajunge în casa prietenelor sale, Marta și Maria, când fratele lor, Lazăr, este deja mort de patru zile. Orice speranță pare de acum pierdută, până acolo încât primele cuvinte ale Martei exprimă durerea sa împreună cu regretul pentru că Isus a ajuns târziu: "Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu nu ar fi murit" (In 11,21). Și în același timp, însă, venirea lui Isus aprinde în inima Martei lumina speranței și o conduce la o mărturisire de credință: "Însă și acum știu că tot ce vei cere de la Dumnezeu, Dumnezeu îți va da" (v. 22). Este acea atitudine de a lăsa mereu ușa deschisă, niciodată închisă! Și Isus, de fapt, îi anunță învierea din moarte nu numai ca un eveniment care va avea loc la sfârșitul timpurilor, ci drept ceva ce se întâmplă deja în prezent, pentru că El însuși este înviere și viață. Și apoi îi adresează o întrebare: "Crezi tu aceasta?" (v. 26). Acea întrebare este și pentru noi, pentru tine, pentru mine: "Crezi tu aceasta?".

Să ne oprim și asupra acestei întrebări: "Crezi tu aceasta?" (v. 26). Este o întrebare scurtă dar angajantă.

Această întâlnire tandră între Isus și Marta, pe care am ascultat-o în Evanghelie, ne învață că, și în momentele de dezolare, nu suntem singuri și putem continua să sperăm. Isus dăruiește viață, și atunci când pare că orice speranță a dispărut. După o pierdere dureroasă, o boală, o dezamăgire amară, o trădare îndurată sau alte experiențe dificile, speranța poate șovăi; dar dacă fiecare dintre noi poate trăi momente de disperare sau poate întâlni persoane care au pierdut speranța, Evanghelia ne spune că împreună cu Isus speranța renaște mereu, pentru că din cenușa morții El ne ridică mereu. Isus ne ridică mereu, ne dăruiește forța de a relua drumul, de a reîncepe.

Iubiți frați și surori, să nu uităm niciodată: speranța nu înșeală! Speranța nu înșeală niciodată! Speranța este acea coardă de care noi suntem agățați cu ancora pe plajă. Și asta nu înșeală niciodată! Acest lucru este important și pentru viața comunităților creștine, a Bisericilor noastre și a relațiilor noastre ecumenice. Uneori suntem doborâți de oboseală, suntem descurajați pentru rezultatele angajării noastre, ni se pare că și dialogul și colaborarea dintre noi sunt fără speranță, aproape destinate morții și, toate acestea, ne fac să experimentăm aceeași angoasă a Martei; dar Domnul vine. Credem noi aceasta? Credem noi că El este înviere și viață? Că adună trudele noastre și mereu ne dăruiește harul de a relua împreună drumul? Credem noi asta?

Acest mesaj de speranță este în centrul Jubileului pe care l-am început. Apostolul Paul, a cărui convertire la Cristos o amintim astăzi, declara creștinilor din Roma: "Iar speranța nu înșeală, pentru că iubirea lui Dumnezeu a fost revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat" (Rom 5,5). Toți - toți! - l-am primit pe același Duh, și acesta este fundamentul drumului nostru ecumenic. Există Duhul care ne conduce pe acest drum. Nu sunt lucruri practice pentru a ne înțelege mai bine. Nu, există Duhul, și noi trebuie să mergem sub conducerea acestui Duh.

Și acest An jubiliar al speranței, celebrat de Biserica catolică, coincide cu o aniversare de mare semnificație pentru toți creștinii: a 1700-a aniversare a primului mare Conciliu ecumenic, Conciliul din Niceea. Acest Conciliu s-a angajat să protejeze unitatea Bisericii într-un moment foarte dificil, iar părinții conciliari au aprobat în unanimitate Crezul pe care mulți creștini îl recită și astăzi în fiecare duminică în timpul Euharistiei. Acest Crez este o mărturisire de credință comună, care merge dincolo de toate diviziunile care în decursul secolelor au rănit Trupul lui Cristos. Aniversarea Conciliului din Niceea reprezintă așadar un an de har; reprezintă și o oportunitate pentru toți creștinii care recită același Crez și cred în același Dumnezeu: să redescoperim rădăcinile comune ale credinței, să păstrăm unitatea! Mereu înainte! Acea unitate pe care noi toți vrem s-o găsim, care vrem ca să se întâmple. Nu vă vine în minte ceea ce spunea un mare teolog ortodox, Ioannis Zizioulas: "Eu știu când va fi data unității depline: în ziua de după judecata finală"? Dar între timp trebuie să mergem împreună, să lucrăm împreună, să ne rugăm împreună, să ne iubim împreună. Și acest lucru este foarte frumos!

Iubiți frați și surori, această credință pe care o împărtășim este un dar prețios, dar este și o provocare. De fapt, aniversarea nu trebuie să fie celebrată numai ca "memorie istorică", ci și ca angajare de a mărturisi comuniunea crescândă între noi. Trebuie să facem în așa fel încât să n-o lăsăm să ne scape, să construim legături solide, să cultivăm prietenia reciprocă, să fim țesători de comuniune și de fraternitate.

În această Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor putem trăi aniversarea Conciliului din Niceea și ca o chemare de a persevera în drumul spre unitate. În mod providențial, anul acesta Paștele va fi celebrat în aceeași zi în calendarele gregorian și iulian, chiar în timpul acestei aniversări ecumenice. Reînnoiesc apelul meu pentru ca această coincidență să folosească drept chemare adresată tuturor creștinilor să facă un pas decisiv spre unitate, în jurul unei date comune, o dată pentru Paște (cf. Bula Spes non confundit, 17); și Biserica Catolică este dispusă să accepte data pe care vor toți s-o facă: o dată a unității.

Sunt recunoscător mitropolitului Policarp, reprezentant al Patriarhiei Ecumenice, arhiepiscopului Ian Ernest, reprezentant al Comuniunii Anglicane și care încheie slujirea sa prețioasă pentru care îi sunt foarte recunoscător - îi urez ceea ce este mai bun când se întoarce în țara sa - și reprezentanților altor Biserici care participă la această jertfă de laudă de seară. Este important să ne rugăm împreună, iar prezența voastră aici în această seară este izvor de bucurie pentru toți. Salut și studenții susținuți de Comitetul pentru Colaborarea Culturală cu Bisericile Ortodoxe și Ortodoxe Orientale de la Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor, participanții la vizita de studiu a Institutului Ecumenic Bossey de la Consiliul Ecumenic al Bisericilor, și multele alte grupuri ecumenice și pelerini care au venit la Roma pentru această celebrare. Mulțumesc corului, care ne dă un ambient de rugăciune atât de frumos. Fie ca fiecare dintre noi, ca Sfântul Paul, să poată găsi propria speranță în Fiul lui Dumnezeu întrupat și s-o ofere celorlalți, oriunde speranța a dispărut, viețile s-au frânt sau inimile au fost doborâte de adversități (cf. Omilia la Liturghia din Noaptea de Crăciun, 24 decembrie 2024).

În Isus speranța este posibilă mereu. El susține și speranța drumului nostru comun spre el. Și revine iarăși întrebarea adresată Martei și în seara aceasta adresată nouă: "Crezi tu aceasta?". Credem în comuniunea dintre noi? Credem că speranța nu înșeală?

Dragi surori, dragi frați, acesta este timpul de a confirma mărturisirea noastră de credință în unicul Dumnezeu și să găsim în Cristos Isus calea unității. Așteptând ca Domnul "să se întoarcă în glorie ca să-i judece pe cei vii și pe cei morți" (cf. Crezul niceean), să nu încetăm niciodată să-l mărturisim, în fața tuturor popoarelor, pe Fiul unicul născut al lui Dumnezeu, izvorul oricărei speranțe a noastre.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat