|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Salut adresat delegației ecumenice din Finlanda (20 ianuarie 2025)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Salut cordial pe fiecare dintre voi care, și în acest an, ați venit la Roma ca delegație ecumenică pentru sărbătoarea Sfântului Henric. Adresez un salut deosebit noului conducător al Bisericii Ortodoxe Finlandeze, arhiepiscopul Ilie de Helsinki și al întregii Finlande, precum și episcopului Raimo Goyarrola al Diecezei de Helsinki, și dumneavoastră, episcop Matti Salomäki.
Stimat frate în Cristos, sunt recunoscător pentru gândurile și sentimentele pe care mi le-ați manifestat în numele tuturor participanților luterani, catolici și ortodocși, și pentru darul pe care l-ați ales cu atâta grijă. Ca "pelerini ai speranței", mergem împreună în acest An Sfânt 2025. În acest itinerar de credință suntem întăriți de Scrisoarea către Evrei unde se spune: "Să ținem cu neclintire mărturisirea speranței, pentru că cel care a promis este demn de încredere!" (Evr 10,23). A merge în speranță!
Sfântul Henric este, pentru a spune așa, o icoană a acestei speranțe, care își află fundamentul său sigur și trainic în Dumnezeu. Ca mesager de pace, Sfântul Henric ne îndeamnă să nu încetăm niciodată să înălțăm rugăciunile noastre pentru darul pe cât de prețios, pe atât de fragil al păcii. Trebuie să ne rugăm pentru pace! În același timp, sfântul patron al Finlandei este simbol al unității dăruite de Dumnezeu, pentru că sărbătoarea sa continuă să-i unească pe creștinii din diferite Biserici și Comunități ecleziale în lăudarea împreună a Domnului.
Faptul că pelerinajul vostru la Roma este de coruri care îl onorează pe Dumnezeu Unul și Întreit cu muzica lor este un semn frumos de ecumenism doxologic. Mulțumesc corului, mulțumesc! Cine cântă se roagă de două ori! Vă mulțumesc vouă, coriști de la Cappella Sanctae Mariae, pentru această prețioasă slujire!
Rămânând în tema muzicală, am putea spune că Crezul de la Niceea, pe care cu toți îl împărtășim, este o extraordinară "partitură" de credință. Și această "simfonie a adevărului" este Isus Cristos însuși, centrul simfoniei. El este adevărul făcut trup: Dumnezeu adevărat și om adevărat, Domnul și Mântuitorul nostru. Oricine ascultă această "simfonie a adevărului" - nu numai cu urechile, ci cu inima - va fi atins de misterul lui Dumnezeu care se apleacă spre noi, plin de iubire, în Fiul său. Și pe această iubire fidelă se întemeiază speranța care nu înșală! Să nu uităm niciodată asta: speranța nu înșală. Pentru că "nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele prezente, nici cele viitoare, nici puterile, nici înălțimile, nici adâncurile și nici vreo altă creatură nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu care este în Cristos Isus, Domnul nostru" (Rom 8,38-39).
A mărturisi această iubire întrupată este vocația noastră ecumenică, în comuniunea tuturor celor botezați. Pentru aceasta, aș vrea să vă invit acum să exprimăm cu încredere filială această vocație a noastră, recitând împreună Tatăl nostru, fiecare în propria limbă. Și mulțumesc pentru vizita voastră.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
* * *
Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.