Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Până acum au trecut prin Poarta Sfântă de la "Sfântul Petru" jumătate de milion de pelerini

Martori ai speranței

"Speranță" și "reconciliere"; dar și "iertare", "credință" și "renaștere". Sunt cuvintele cele mai rostite de mulții reprezentanți din asociații, grupuri, comunități, mișcări care continuă să ajungă la Roma pentru a celebra Jubileul.

La numai două săptămâni de la deschiderea sa solemnă - face cunoscut un comunicat al Dicasterului pentru Evanghelizare - deja jumătate de milion de pelerini, provenind din toată lumea, au trecut prin Poarta Sfântă de la bazilica vaticană. Italia, Europa și America sunt zonele geografice deocamdată cele mai reprezentate și peste șapte mii sunt candidaturile venite din toate colțurile planetei pentru a participa la eveniment ca voluntari. "Este vorba de un început foarte semnificativ - comentează arhiepiscopul Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului organizator - cu o mare afluență de popor."

Și pentru a veni în întâmpinarea fluxului de pelerini în creștere, sâmbăta viitoare se va desfășura o audiență jubiliară în afară de obișnuita audiență generală de miercuri. Întâlniri asemănătoare vor avea loc și în lunile următoare până la încheierea Anului Sfânt.

În afară de asta, sunt sute, continuă nota, grupurile de credincioși care au făcut pelerinajul plecând de la noua Piazza Pia, cu crucea Jubileului în frunte și mergând în rugăciune de-a lungul Via della Conciliazione, până când ajung la "Sfântul Petru". Între ele, mișcarea "tra Noi", al cărui asistent spiritual, don Roberto Luciano, preot orionin, explică: "A veni în Cetatea eternă în primele zile ale anului, de la 2 la 6 ianuarie, este pentru noi o cutumă care se reînnoiește cu o haină cu totul specială în zorii Anului Sfânt."

Fondată în 1952 de don Sebastiano Plutino - și el preot al "Fiilor Divinei Providențe" întemeiați de Sfântul Alois Orione -, care a preluat apelul lui Pius al XII-lea pentru o lume mai bună, mișcarea propune un stil de viață care, prin primirea aproapelui nevoiaș de trăit în fiecare ambient și situație, să creeze fraternitate și comuniune într-o societate mai dreaptă și angajată respectând demnitatea persoanelor și a popoarelor. "Anul acesta - continuă călugărul - au venit cu noi în Urbe circa 150 de tineri din toată Italia, dar și din Capul Verde și din Perú. Au între 15 și 18 ani și pentru primul lor Jubileu desfășurăm parcursuri de formare despre istorie și semnificația evenimentului, pe care îi vom însoți tot anul."

Zilele de rămânere sunt ritmate și de momente de adorație și de rugăciune, implicându-i și pe oaspeții din casa familie din Via Machiavelli, femei în prevalență imigrate care au nevoie de o ședere temporară din diferite motive. Grupul roman al mișcării se reunește de mulți ani în acest sediu în prima sâmbătă din lună, pentru un moment de fraternitate care începe cu rugăciunea și continuă în elaborarea unei teme aleasă de fiecare dată.

O întâlnire care în perioada jubiliară asumă o valoare profundă, precizează don Luciano: "A trece prin Poarta Sfântă cu aceste persoane înseamnă a mărturisi milostivirea lui Dumnezeu care nu ne judecă și ne ajută să reîncepem, să ne renaștem în depășirea greșelilor noastre."

Dar programul nu se oprește aici, clarifică asistentul spiritual. "În timpul adunării noastre, bazat pe «Vise și așteptări», sunt prevăzute întâlniri în care această temă va fi dezvoltată în raport cu conceptul de «speranță». Într-una dintre ele se vorbește de vise întrerupte cu un avocat care lucrează în închisori, care prezintă istorii de deținuți care, în celula rece a penitenciarului, nu au pierdut credința în răscumpărare"; dar și de vise realizate: "Am invitat la unul dintre mitinguri pe episcopul emerit de Ascoli Piceno, orioninul Giovanni D'Ercole, care relatează despre noua comunitate inaugurată la Rabat, în Maroc, rod al anilor petrecuți în statul african ca însoțitor spiritual al preoților în dialogul cu islamul."

Despre "speranță pentru un viitor" de pace și despre "redescoperirea îmbrățișării lui Isus și a Mariei" vorbește și Giuseppe, reprezentant al "Tineretului Arzător Marian", mișcare care are obiectivul de a se baza pe tineri ca să crească în ei devoțiunea față de Rozariu, față de cuvântul lui Dumnezeu, față de Spovadă, față de Euharistie, față de papa și față de Biserică, redescoperind Spovada ca experiență de bucurie și Euharistia ca experiență de cer și înviere.

"Acest an jubiliar pe care am voit să-l omagiem cu pelerinajul de sâmbăta trecută, 4 ianuarie - spune el -, coincide cu a cincizecea aniversare a întemeierii, petrecută la Torino în Bazilica "Sfânta Maria Ajutătoare" în timpul unei veghi de rugăciune condusă în mai 1975 de salezianul don Carlo De Ambrogio".

Adjectivul "arzător", mai bine decât oricare altul, explică entuziasmul care i-a însoțit pe tinerii din mișcare în parcursul jubiliar. "Provin din toată peninsula italiană - adaugă purtătorul de cuvânt al grupului - și aici la Roma participă la «cenacole» de reculegere și rugăciune pentru a simți și mai aproape de sine mesajul de reconciliere și iertare de răspândit la aproapele, acel mesaj care este unul dintre cele mai bucuroase pe care Jubileul ni-l trimite nouă tuturor."

Rosario Capomasi

(După L'Osservatore Romano, 7 ianuarie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat