|
© Vatican Media |
Poarta Sfântă de la "Sfântul Paul", cardinalul Harvey: Există speranță și în acest timp rănit
"Ce bucurie când mi-au spus: Vom merge la casa Domnului. Iată picioarele noastre s-au oprit la porțile tale, Ierusalime!" Cuvintele psalmistului și sunetul cornului au însoțit ritul de deschidere a ultimei Porți Sfinte, în bazilica papală "Sfântul Paul din afara zidurilor", prezidat duminică, 5 ianuarie 2025, de cardinalul arhipăstor James Michael Harvey. Secvența de momente și imagini s-a legat cu ceea ce s-a văzut deja, în această perioadă inițială a Jubileului Speranței, la "Sfântul Petru", în închisoarea de la Rebibbia, la "Sfântul Ioan din Lateran" și "Santa Maria Maggiore". Privirea credincioșilor, înainte de a intra în bazilica în care se păstrează rămășițele pământești ale Apostolului Neamurilor, s-au îndreptat spre crucea din vârful timpanului de la fațada mozaicată. Sub acest simbol de viață care depășește moartea și păcatul sunt prezentate două cuvinte în latină: "Spes unica". Termeni care amintesc omului o certitudine: Cristos este speranța, Poarta pentru a intra în împărăția lui Dumnezeu.
Deschiderea Porții Sfinte
În Bazilica "Sfântul Paul", care se înalță pe via Ostiense în cartierul omonim aproape de malul stâng al Tibrului și la puțini kilometri de locul unde Apostolul a îndurat martiriul, ritul de deschidere a Porții Sfinte a fost ritmat de rugăciune. Cardinalul Harvey s-a apropiat de Poartă, în dreapta fațadei, realizată din bronz cu basoreliefuri care reprezintă episoade semnificative din viața Sfântului Paul. Apoi a deschis porțile într-o tăcere rugătoare din partea credincioșilor. Sunetul clopotelor bazilicii a precedat momentele care au urmat. Cardinalul Harvey a trecut pragul în timp ce a răsunat imnul Jubileului. Procesiunea, la care au participat și membrii comunității monastice de la "Sfântul Paul din afara zidurilor", s-a îndreptat spre altarul Mărturisirii. Cardinalul arhipăstor, împreună, printre alții, cu arhiepiscopul Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare și organizator al Jubileului, a parcurs naosul bazilicii. La celebrarea euharistică au participat peste 2.800 de persoane.
Bucurie și speranță
Credincioși și pelerini au ascultat textul din Evanghelia după Sfântul Ioan despre întruparea Cuvântului care "a venit să locuiască între noi". În omilie, arhipăstorul Bazilicii "Sfântul Paul din afara zidurilor" s-a oprit asupra deschiderii Porții Sfinte, "un act pe cât de simplu, pe atât de sugestiv". "Am trecut pragul templului sacru cu bucurie imensă, pentru că în mod emblematic am trecut prin poarta speranței." Binomul care a schițat ritul liturgic prezidat în bazilică, distrusă de un incendiu în secolul al XIX-lea, a fost ritmat de două cuvinte centrale ale Anului Sfânt: bucurie și speranță. "Bucuria - a spus cardinalul Harvey - pentru că s-a născut Mântuitorul, speranța pentru că Cristos este speranța noastră."
Iertare și milostivire
Bucuria, "sentimentul corect și pentru darul Răscumpărării în Isus Cristos", unește timpurile trăite, în această perioadă actuală, de Biserică și de poporul lui Dumnezeu. Bucuria pentru perioada Crăciunului este de fapt însoțită în acest an de Jubileu, un drum care are în iertare steaua pentru toți pașii fiecărui om. "Deschiderea Porții Sfinte - a afirmat cardinalul în omilie - marchează trecerea mântuitoare deschisă de Cristos, cu întruparea, moartea și învierea sa, chemând toți membrii Bisericii să se reconcilieze cu Dumnezeu și cu aproapele." A trece cu credință pragul Porții Sfinte înseamnă a intra "în timpul milostivirii și al iertării", pentru ca fiecărei persoane "să-i fie deschisă calea speranței care nu înșală". "Câtă nevoie avem acum de speranță! În această perioadă post-pandemie - a afirmat în omilie arhipăstorul Bazilicii «Sfântul Paul din afara zidurilor» - din păcate rănită de tragedii, războaie și crize de diferită natură, speranța, deși este legată fără îndoială de viitor, se experimentează și în prezent."
Pelerini ai speranței
De altfel, speranța, așa cum a spus Papa Francisc la audiența generală din 11 decembrie, "nu este un cuvânt gol sau o dorință vagă a noastră că lucrurile vor merge mai bine". "Speranța - a spus cardinalul Harvey, amintind ceea ce a afirmat pontiful - este o certitudine, pentru că este întemeiată pe fidelitatea lui Dumnezeu față de promisiunile sale." Nu trebuie să se creadă că speranța este "o virtute pasivă", un timp în care ne "limităm să așteptăm ca lucrurile să se întâmple". Este în realitate, cum a subliniat Francisc, "o virtute foarte activă care ajută să facem ca ele să se întâmple". Jubileul din 2025, ca orice An Sfânt, cere să devenim pelerini. Asta, a afirmat cardinalul Harvey, comportă "a ne simți parte dintr-o comunitate care de două mii de ani parcurge străzile din această lume, proclamând învierea Domnului Isus". Biserica invită pe fiecare pelerin "să întreprindă o călătorie spirituală pe urmele credinței". "Speranța creștină - a concluzionat cardinalul - ne susține cu adevărat în pelerinajul nostru." Crăciunul, Jubileul și drumul omenirii așteaptă acum pașii pelerinilor speranței.
Amedeo Lomonaco
(După Vatican News, 5 ianuarie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu