Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Este ipocrit să vorbim despre pace și să înarmăm războiul, tindem spre autodistrugere

Este un papă preocupat cel care se evidențiază din cele peste 45 de minute de interviu acordat postului argentinian catolic Canal Orbe 21. Preocupat de "tendința universală la autodistrugere prin intermediul războiului", de "ipocrizia" de a vorbi despre pace și între timp "a înarma" conflictele. Preocupat de moartea violentă a mamelor, copiilor, civililor nevinovați sau tinerilor trimiși pe front și de lipsa de dialog și de slăbirea instituțiilor.

Colocviul

Francisc este în colocviu cu postul tv pe care el însuși, pe atunci arhiepiscop de Buenos Aires, l-a fondat drept canal al arhidiecezei. Interviul, realizat de jurnalista Maria Bernarda Llorente la puține zile după încheierea Sinodului, este transmis vineri, 20 decembrie 2024, în iminența deschiderii Jubileului. Anul Sfânt, precum și adunarea sinodală, reformele și viitorul Bisericii, sunt printre temele dialogului înregistrat la Casa "Sfânta Marta". Dar cea mai mare parte a spațiului este dedicată actualității din lume, începând de la acel război care, de atâtea ori a repetat papa, este "o înfrângere umană".

"Mă preocupă că numeroasele apeluri la pace ale organizațiilor internaționale intră printr-o ureche și ies prin cealaltă. Există și o ipocrizie de fond: vorbim despre pace, dar înarmăm războiul", denunță Francisc, reafirmând că "unul din cele mai mari profituri ale investițiilor în Europa sunt fabricile de arme. Astfel, organizăm conferințe și întâlniri de pace, dar continuăm să producem arme pentru a ucide".

Acțiuni de gherilă, nu de război

Ceea ce întrevede papa este "o tendință universală spre autodistrugere prin război". Îndeosebi în războaiele din Ucraina și Țara Sfântă - afirmă el - există acțiuni "criminale" care sunt "mai mult de gherilă decât de război" și cu o referință la Gaza adaugă: "Când te afli în fața unei mame cu cei doi copii ai săi care trece pe stradă pentru că a mers să ia ceva de acasă și se întoarce la parohia unde trăiește și o mitraliază fără motiv, acela nu este un război, cu regulile normale ale unui război. Este teribil."

Preocuparea pentru Ucraina

Vorbind despre războiul din Ucraina, papa subliniază că există "o mare ipocrizie". "Este urgent un tratat de pace - spune el - dar când se vorbește despre pace încep să danseze menuetul cu lucruri secundare." Așadar se declară preocupat pentru faptul că în Ucraina merg pe front și tinerii: "Se întâmplă că nu au atâția bărbați, în timp ce Rusia are mulți."

Slăbirea instituțiilor

Nu știe să spună papa "care mecanisme eșuează în concret", dar "cu siguranță - afirmă el - există o etică personală care lipsește. Întâlnirile care se fac pentru a obține pacea sunt întâlniri de interese". Dialogul este important, remarcă el, și Uniunea Europeană ar avea capacitatea de a-l pune în aplicare, numai că aceste instituții "s-au cam slăbit și ele". "Dacă nu există dialog, nu va fi pace", afirmă Papa Bergoglio.

Negaționisme otrăvitoare

Cu aceeași vigoare arată cu degetul împotriva negaționismelor sau a discursurilor de ură care contribuie puțin la dialog: "Negaționismul este întotdeauna otrăvitor", spune el în interviu, "negaționismul este sinucigaș. Numai realitatea te va ajuta să găsești o cale de ieșire din conflicte".

Nu unei religii asemănătoare politicii

La fel de periculos este pentru papa "atunci când o religie devine ceva asemănător cu o politică de stat". Un fenomen care nu pare să se verifice în sudul lumii, cum sunt țările vizitate în septembrie în Asia și Oceania: acolo, afirmă Francisc, "lucrul care prevalează este respectul, dialogul. Nu am găsit persecuții religioase creștine nicăieri. Și nici contrariul, din partea altor religii. Aceste țări sunt un exemplu de conviețuire".

Capacitatea de a cere scuze

În tema despre călătorii, în colocviu se amintește pelerinajul în Canada în 2022 în timpul căruia Papa Francisc a cerut scuze populațiilor indigene pentru abuzurile și samavolniciile îndurate în trecut din partea membrilor Bisericii Catolice. "Când se vede o greșeală, se dialoghează și se cer scuze, este un pas bun spre pace, mereu, mereu."

Sinodul și ascultarea

Pentru Biserică este important a ști să ceară scuze, așa cum este fundamental a ști să asculte. Tocmai pentru a dezvolta capacitatea de ascultare a fost convocat Sinodul despre sinodalitate care, evidențiază papa, "cuprinde problemele omenirii și ale Bisericii de astăzi, și încearcă să le rezolve de-a lungul liniei dialogului". Francisc amintește în această privință întâlnirea cu femeile care au participat la adunare: circa o sută care "exprimau ideile lor cu curaj, ceva nemaiauzit în urmă cu 40 de ani".

Biserica să meargă cu "toți, toți, toți"

Pe aceeași urmă, Francisc clarifică acel "toți, toți, toți" care vrea să fie cifra Bisericii și care, admite el, a generat multe "bârfe". "Mă întreabă adesea despre admiterea la Biserică și eu spun ceea ce a spus Isus în Evanghelie: toți, toți, toți. Și păcătoșii? Toți și să fie aranjați în situația lor, dar toți înăuntru. Toți înăuntru și înăuntru să se discearnă, toți să dialogheze, și eventual dacă vreunul s-a strecurat cu intenții rele, cu atitudine rea, să fie îndepărtat", spune papa. Și adaugă: "Mulți spun că Biserica ar trebui să-l condamne pe acesta, pe acela. Da, condamnă moralitatea persoanelor, dar le primește pentru a le ajuta să meargă. Niciunul dintre noi care este înăuntrul Bisericii nu este un sfânt, toți suntem păcătoși și Biserica ne ajută să rezolvăm situațiile noastre deficitare."

Răul dogmatismelor și ideologiilor

Răul adevărat în Biserică sunt "dogmatisme" și "ideologii". În această privință Bergoglio amintește timpul când, în timpurile copilăriei sale, nu se putea vizita casa divorțaților pentru că erau "în păcat de moarte". "Era un dogmatism", spune el: "Trebuie să învățăm să nu ne închidem în conflictualitățile noastre și să ieșim din labirint de sus." Tinerilor credincioși, mai ales, papa le recomandă să fie atenți la ideologii: "Când vezi tineri care aparțin acestor organizații mai mult ideologice decât creștine - de dreapta, de stânga, sau oricum ar fi ele - sunt mci monștri alipiți de idee."

Este "criminală" austeritatea în instruire

Privind tot la tineri Papa Francisc dezaprobă modelele economice de austeritate pentru instruire și cultură în anumite țări: "A face austeritatea în instruire este o sinucidere programată a unei țări. Nu se poate face austeritate în dezvoltarea educativă a unei țări, este o crimă", subliniază fără prea multe ocolișuri. "Instruirea este un aliment", pentru aceasta "în țările un pic dictatoriale, atât cu dictaturi declarate cât și cu dictaturi mascate", ea este una din "victimele" principale. "Ori ți-o fac ideologică pentru a-ți schimba capul, ori, în cazul liberal, ți-o curăță lent, nu-i așa? Și numai copiii bogaților pot să aibă acces la o instruire superioară", afirmă Francisc.

Jubileul, timp de reînnoire și iertare

De aici, un focus asupra Jubileului iminent, timp de "reînnoire totală". "Uneori - mărturisește pontiful - mă tem că este asociat cu turismul religios", acolo unde el "este un moment de iertare, de bucurie, de recompunere a atâtor lucruri personale și sociale. Un Jubileu care se reduce la turism nu este de folos, asta mă înspăimântă". Pentru aceasta papa a decis să-l extindă la toate diecezele, "pentru ca fiecare persoană în orașul său să-l poată celebra fără a trebui să călătorească".

Riscurile IA

La încheierea interviului un focus asupra importanței inteligenței artificiale, desigur nescutită de riscuri: "Inteligența artificială este o provocare: ori o înfruntăm ori ne devorează furnicile. Trebuie s-o înfruntăm cu criterii umane." Apoi spațiu dat unor note personale cum ar fi faptul de a se simți "un sărman nenorocit față de care Dumnezeu a avut multă milostivire" și nu lipsește o aluzie și la reformele duse înainte în timpul pontificatului: "Transformările sunt adevărate, pentru că trebuiau făcute... Acum ceea ce vine este o femeie prefect al Dicasterului și înainte. Femeile să intre tot mai mult." În sfârșit o încurajare pentru poporul argentinian: "Continuați să luptați, apărați-vă de ideologii și nu vă lăsați înșelați, luptați pentru drepturile voastre."

Salvatore Cernuzio

(După Vatican News, 20 decembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat