Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zonă

Sâmbătă, 14 decembrie 2024, la propunerea comisiei zonale, pentru persoanele consacrate din zona Roman a avut loc ziua de reculegere, timp prielnic de pregătire pentru marea sărbătoare a Crăciunului ce se apropie. Gazdă au fost și anul acesta Frații Franciscani Conventuali de la Institutul Teologic din Roman, iar relator al acestei zile a fost pr. Felician Tiba de la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, Neamț. Tema meditației a fost: "Rolul unic de Mamă a lui Dumnezeu în Biserică și exemplul multiplu în viața consacrată al Sfintei Fecioare Maria".

În drumul nostru de pregătire în timpul acesta forte al Adventului spre sărbătoarea Crăciunului, noi, persoanele consacrate, dorim, ca în fiecare an, să dăm mai mult spațiu laturii spirituale, prin pregătirea noastră lăuntrică, prin rugăciunea mai intensă și mai evlavioasă, prin meditarea cuvântului lui Dumnezeu care ne vorbește zilnic atât în liturgia cuvântului, cât și prin aceste momente de reflecție și de reculegere pe care le propune Comisia pentru Viața Consacrată din fiecare zonă din Dieceza de Iași.

Astfel, și în acest timp al Adventului, ne-am adunat circa 30 de persoane consacrate la Institutul Teologic Franciscan, în jurul pr. Felician Tiba, care ne-a vorbit într-o manieră atât de simplă și concretă despre rolul pe care l-a avut Sfânta Fecioară Maria prin da-ul ei spus lui Dumnezeu și cum a procedat în viața ei de slujitoare a Domnului și Mamă a Bisericii în a-și îndeplini misiunea ei consacrată lui Dumnezeu, încât am înțeles cu toții cum trebuie să fie și atitudinea noastră față de chemarea lui Dumnezeu și față de slujirea aproapelui.

Pornind de la importanță răspunsului pozitiv, facă-se mie după cuvântul tău, dat îngerului Gabriel, pr. Felician a făcut o trecere sistematică prin viața Sfintei Fecioare Maria, provocându-ne, prin diferite asemănări practice și concrete, în a o imita pe Sfânta Fecioară Maria atât ca pe Maica lui Dumnezeu, cât și ca pe o mamă pământească ce s-a îngrijit mai întâi de verișoara sa Elisabeta, însărcinată deja în luna a șasea, și apoi de pruncul Isus, pe care l-a iubit cu aceeași iubire până pe Calvar.

Părintele predicator ne-a invitat să reflectăm și noi la iubirea noastră, la acea iubire de la început ce a luat naștere în inima noastră odată cu germenul vocației și care s-a dezvoltat în timp până în momentul actual, prin slujirea noastră fie ca preoți sau surori, în viața noastră de consacrați, și să descoperim dacă această iubire mai este la fel de mare și puternică ca la început. La încheierea anului liturgic, înainte de a începe timpul Adventului, am putut citi la Oficiul divin aceste cuvinte ale Sfântului Ioan: "Îngerului Bisericii din Éfes scrie-i: "Cunosc faptele tale, truda și statornicia ta. Știu că ai răbdare și că ai suferit pentru numele meu și n-ai obosit. Însă am ceva împotriva ta: ai părăsit iubirea ta cea de la început. Adu-ți aminte deci de unde ai căzut, convertește-te și fă faptele tale dintâi! Dacă nu, voi veni la tine și voi schimba candelabrul tău de la locul lui". (cf. Ap 2, 1-5). În această perioadă a Adventului suntem chemați, așadar, la această convertire și la a pune în practică acest mod de iubire. O iubire adevărată, sinceră și plină de entuziasm, pentru care am consacrat viața noastră și pentru care facem orice sacrificiu prin trăirea voturilor noastre comune de sărăcie, ascultare și castitate ca și prin practicarea carismei proprii pe care o avem fiecare institut în parte. Adventul, așadar, este o chemare la întâlnirea noastră personală cu Isus care vine și care ne poate transforma inima noastră așa cum citim în Ezechiel: "Le voi da o inimă nouă și voi pune în ei un duh nou. Voi îndepărta din trupul lor inima de piatră și le voi da o inimă de carne, ca să umble în hotărârile mele, să păzească judecățile mele și să le împlinească: ei vor fi poporul meu și eu voi fi Dumnezeul lor". (Ez 11,19-20). Întâlnirea cu el nu se termină la Betleem, ci continuă în relația noastră de zi cu zi cu aproapele, și în special cu cei vulnerabili și nevoiași pentru că Dumnezeu este prezent în fragilitate, în slujire, în sărăcie și iubire.

După meditație a urmat un moment de reflecție personală și de adorație a Preasfântului Sacrament, dar și ocazie de spovezi, urmat de Sfânta Liturghie prezidată de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal și responsabil cu Secțiunea Viața Consacrată în Dieceza de Iași. La începutul Sfintei Liturghii, părintele ne-a invitat să privim la Crucea mântuitoare a lui Cristos, asemenea Sfântului Ioan al Crucii, a cărei comemorare am săvârșit-o, și pe care toții sfinții, începând cu Sfânta Fecioară Maria, au avut-o ca ghid în viața de sfințenie până pe Calvarul vieții lor.

La sfârșit, pr. Cristian ne-a îndemnat să fim în comuniune cu întreaga Biserică ce se pregătește să dea start Anului Sfânt, cu tema: "Pelerini ai speranței", ca împreună cu dieceza și cu toate institutele de viață consacrată să răspundem invitațiilor ce vor avea loc în perioada Jubileului 2025. Prima invitație, lansată de părintele Cristian, este aceea de a ne uni toate persoanele consacrate din cele cinci zone ale diecezei pe data de 2 februarie 2025, împreună cu episcopul nostru de Iași, PS Iosif Păuleț, pentru a celebra Ziua Vieții Consacrate la nivel diecezan. A doua invitație este de a ne întâlni pe data de 21 iunie 2025, la Șumuleu Ciuc, pentru a celebra Ziua Vieții Consacrate împreună cu toate diecezele din țară la nivel național. Iar a treia invitație este cea din 7-8 octombrie 2025, unde cu toate persoanele consacrate din lume vom putea celebra Jubileul Vieții Consacrate, împreună cu Sfântul Părinte Papa Francisc, la nivel mondial.

După Sfânta Liturghie, ne-am putut bucura de agapa și de comuniunea fraternă servind masa de prânz.

Mulțumind Domnului pentru această zi frumoasă, mulțumim totodată și gazdelor, organizatorilor și tuturor participanților la acest moment important de reculegere interioară pentru viața noastră spirituală, precum și tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a programului și care au făcut posibil ca această zi să fie înălțătoare și plină de roade spirituale.

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv,
secretar diecezan pentru Viața Consacrată

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 decembrie: Roman: Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zonă




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat