Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© www.santuariodilucia.it
Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc către Biserica siracuzană cu ocazia mutării temporare a trupului Sfintei Lucia

Fratelui iubit
Mons. Francesco Lomanto,
arhiepiscop mitropolit de Siracuza

Am aflat cu bucurie că Biserica siracuzană celebrează Anul Lucian, dedicat fecioarei și martirei Lucia, concetățeana voastră. Afectul care vă leagă de Sfânta Lucia v-a condus, astfel, la una dintre cele mai antice conștientizări creștine: "Dumnezeu este lumină și în el nu este întuneric" (1In 1,5). Și amintiți că imediat apostolul adaugă: "Dacă spunem că avem comuniune cu el, dar umblăm în întuneric, mințim și nu înfăptuim adevărul. Dar dacă umblăm în lumină, așa cum el este în lumină, avem comuniune unii cu alții" (1In 1,6-7). În ziua sărbătorii patroanei voastre îți scriu ție, frate iubit, și întregii comunități arhidiecezane, pentru ca aceste cuvinte de mântuire să orienteze și astăzi drumul vostru și să reînnoiască în spiritul evangheliei legăturile familiale, ecleziale și sociale din care este împletit orașul vostru frumos.

Luna decembrie va culmina anul acesta cu începutul Jubileului care ne vrea "Pelerini ai speranței", dar este marcat pentru voi de un alt pelerinaj, cel al Sfintei Lucia de la Veneția la Siracuza, adică din orașul care de opt secole păstrează trupul său la cel în care mărturia sa a strălucit inițial, răspândind lumină în toată lumea. În această mișcare a sa spre voi se reflectă misterul unui Dumnezeu care face mereu primul pas, care nu cere niciodată ceea ce el însuși nu este dispus să facă. Sfânta Lucia vine la voi, pentru ca voi înșivă să fiți bărbați și femei ai primului pas, fiice și fii ai unui Dumnezeu care vine în întâmpinare. Comuniunea între două Biserici particulare, care a făcut posibilă această mutare temporară, indică la rândul său un mod de a locui în lume care poate învinge întunericul care ne înconjoară: există lumină acolo unde se schimbă daruri, unde comoara unuia este bogăție pentru celălalt. Minciuna care distruge fraternitatea și devastează creația sugerează, în schimb, contrariul: celălalt este un antagonist și succesul său este o amenințare. Prea des ființele umane se văd astfel.

Preaiubiților, Lucia este o femeie și sfințenia sa indică Bisericii voastre și tuturor Bisericilor cât de mult femeile au moduri proprii lor de a-l urma pe Domnul. Încă de la începutul narațiunilor evanghelice, discipolele lui Isus sunt martore ale unei inteligențe și ale unei iubiri fără de care mesajul Învierii nu ar fi putut ajunge la noi. Imaginea patroanei voastre, dacă observați bine, exprimă cu vigoare demnitatea și capacitatea de a privi departe, pe care femeile creștine le poartă și astăzi în centrul vieții sociale, nelăsând ca vreo putere lumească să închidă mărturia lor în invizibilitate și în tăcere. Avem nevoie de munca și de cuvântul feminin într-o Biserică în ieșire, ca să fie plămadă și lumină în cultură și în conviețuire. Și asta și mai mult în inima Mediteranei, leagăn de civilizație și de umanism, în mod tragic în centrul nedreptăților și dezechilibrelor care încă de la prima mea călătorie apostolică, la Lampedusa, am sugerat să se transforme din cultură a rebutării în cultură a întâlnirii. Martiriul Sfintei Lucia să ne educe la plâns, la compasiune și la duioșie: sunt virtuți confirmate de Lacrimile Sfintei Fecioare Maria la Siracuza. Sunt virtuți nu numai creștine, ci și politice. Reprezintă adevărata forță care edifică orașul. Ne redau ochi pentru a vedea, acea vedere pe care insensibilitatea ne face s-o pierdem în mod dramatic. Și cât de important este să ne rugăm ca să se vindece ochii noștri!

A fi de partea luminii, iubiți frați și surori, ne expune și pe noi martiriului. Probabil vor pune mâinile pe noi, dar a alege de care parte să fim ne va lua și vreo liniște. De fapt, există forme de liniște care se aseamănă cu pacea din cimitir. Absenți, ca și cum am fi deja morți; sau prezenți, dar ca morminte: frumoase în afară, dar goale înăuntru. În schimb, noi alegem viața. Nu am putea să facem altfel: "Viața s-a arătat: noi am văzut" (1In 1,2). A ne aduna în jurul unei sfinte - și mă gândesc la mulțimea imensă care la Siracuza o înconjoară pe Sfânta Lucia - înseamnă că am văzut viața manifestându-se și am ales de acum partea luminii. A fi persoane limpezi, transparente, sincere; a comunica în mod deschis, clar, respectuos cu ceilalți; a ieși din ambiguitățile vieții și din conivențele delictuoase; a nu ne teme de dificultăți. A nu înceta niciodată să educăm copile și copii, adolescenți și adulți - începând de la noi înșine - să asculte inima, să recunoască martorii, să cultive simțul critic, să asculte de conștiință. Dumnezeu este lumină și reverberația sa este o comunitate de frați și surori formați la libertate, care nu se aranjează în mod sceptic în ceea ce - se spune - nu se va schimba niciodată. A alege: iată nucleul incandescent al oricărei vocații, răspunsul personal la chemarea pe care o reprezintă sfinții pe drumul nostru. Ei revelează cum a ieșit din "acele adăposturi personale sau comunitare care ne permit să ne menținem la distanță de nodul dramei umane [...]. Când facem asta, viața se complică mereu în mod minunat și trăim experiența intensă de a fi popor, experiența de a aparține unui popor" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 270).

Frate iubit, iubiți credincioși din Siracuza, nu uitați să purtați în mod spiritual în sărbătoarea voastră pe surorile și pe frații care în toată lumea suferă din cauza persecuției și a nedreptății. Includeți-i pe migranți, pe evacuați, pe săracii care sunt la voi. Și, vă rog, amintiți-vă să vă rugați și pentru mine. Mijlocirea Sfintei Lucia și a Sfintei Fecioare Maria a Lacrimilor să însoțească poporul vostru, asupra căruia împart cu afect binecuvântarea apostolică.

Roma, de la Sfântul Ioan din Lateran, 13 decembrie 2024

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat