Civitavecchia (Italia): Hramul comunității "Fericitul Anton Durcovici"
Sâmbătă, 7 decembrie 2024, în Biserica "Maria dell'Orazione e Morte" din Civitavecchia, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 18.30, prezidată de pr. decan Isidor Iacovici, a avut loc hramul comunității "Fericitul Anton Durcovici". La acest moment de mare sărbătoare au concelebrat Mons. Anton Lucaci, pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, și pr. Leonard Farcaș, iar pr. Iulian-Michail Echert a fost la dispoziția credincioșilor pentru spovezi.
În ajunul sărbătorii Neprihănitei Zămisliri, mica comunitate catolică de români din Civitavecchia a celebrat hramul comunității, avându-l ca patron pe Fericitul Anton Durcovici. Această celebrare a fost o mărturie a credinței, a unității și a speranței, trăite cu profundă devoțiune în spiritul sărbătorii mari care urmează în Biserica Catolică.
Pr. decan Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare a episcopului Anton Durcovici, a celebrat Sfânta Liturghie în cinstea Sfintei Fecioare Maria, Neprihănit Zămislită, conform indicațiilor liturgice și normelor Conferinței Episcopale Italiene. Deși data de 8 decembrie a coincis cu a doua duminică din Advent, ajunul solemn al sărbătorii a fost celebrat sâmbătă, 7 decembrie, pentru a permite comunității să onoreze această ocazie specială.
Monseniorul Anton Lucaci a adus profunzime liturgiei prin cuvântul său de învățătură, subliniind importanța solemnității Neprihănitei Zămisliri. În lumina acestui mister, a prezentat figura Fericitului Anton Durcovici, un adevărat păstor și martir al credinței. Motto-ul episcopal al Fericitului Durcovici, "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 143,15), a fost un punct central al reflecției. Monseniorul Lucaci a împărtășit și o amintire personală profund emoționantă: întâlnirea sa, la o vârstă foarte fragedă, cu episcopul Anton Durcovici, care vizitase comunitatea din Răchiteni la data de 20 iunie 1948. Acea prezență luminoasă a rămas pentru el un reper al speranței în vremurile grele ale persecuțiilor comuniste. De asemenea, Monseniorul a evidențiat devoțiunea arzătoare pe care episcopul Durcovici a avut-o față de Inima Neprihănită a Fecioarei Maria, căreia i-a consacrat comunitățile parohiale pe care le-a păstorit, precum și întreaga Dieceză de Iași. Această legătură profundă cu Fecioara Maria a fost văzută ca o sursă de protecție și har în momentele dificile.
Sărbătoarea a fost trăită intens de întreaga comunitate. Credincioșii au participat activ la celebrarea liturgică, citind lecturile, rugăciunea credincioșilor, oferind darurile și animând cântările liturgice. Atmosfera solemnă a fost îmbogățită de acompaniamentul muzical oferit de sora Daniela la orgă. Înainte de binecuvântarea finală, Roberto Molla, responsabil cu pastorația migranților din Dieceza de Civitavecchia-Tarquinia, a transmis un mesaj de apreciere din partea episcopului Gianrico Ruzza, aducând mulțumiri pentru implicarea comunității românești.
La final, părintele Isidor Mîrț, parohul comunității, a exprimat un gând de recunoștință pentru modul exemplar în care credincioșii au organizat această sărbătoare. De asemenea, le-a mulțumit preoților care au participat, la hramul comunității.
După celebrarea Sfintei Liturghii, credincioșii au rămas pentru a împărtăși bucuria sărbătorii, gustând din bucatele pregătite cu drag. Această agapă frățească a fost o continuare firească a harului primit în cadrul Sfintei Liturghii, simbolizând unitatea și solidaritatea comunității.
Leonard Farcaș
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
7 decembrie: Civitavecchia (Italia): Hramul comunității "Fericitul Anton Durcovici"