Roman: "Da"-ul Chiarei, "da"-ul personal. Întâlnirea membrilor și iubitorilor Mișcării Focolarelor
Sâmbătă, 7 decembrie 2024, membrii și iubitorii Mișcării Focolarelor din Dieceza de Iași s-au întâlnit la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, pentru a celebra împreună 80 de ani de la "da"-ul fondatoarei, Chiara Lubich, și "da"-ul personal, al fiecăruia, spus lui Dumnezeu, în viața cotidiană.
Întâlnirea a început cu un scurt salut de bun venit și un dans animat de copii, care a adus multe zâmbete pe chipul participanților. Am urmărit apoi un scurt film intitulat "Dintr-o nouă perspectivă", în care Chiara Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor (Opera Mariei), ne-a vorbit despre cum a început totul: drumul ei împreună cu Isus, "da"-ul ferm spus lui Dumnezeu pentru iubirea aproapelui, pentru trăirea cuvântului evangheliei, pentru idealul unității tuturor creștinilor și a celor de diferite religii.
După cuvintele puternice și profunde ale Chiarei, au urmat câteva mărturii, printr-o înregistrare video, transmisă de focolarinii din România, dar și mărturii, împărtășite direct, de câțiva participanți care ne-au vorbit despre "da"-ul lor personal, spus lui Dumnezeu. Mărturiile lor ne-au animat pe toți și în grupuri restrânse, de două-trei persoane, am împărtășit fiecare despre "da"-ul nostru, spus lui Dumnezeu, în viața cotidiană.
Programul a continuat cu un scurt dans care ne-a binedispus și ne-a transpus în clipele copilăriei, de unde am revenit, într-o atmosferă mai profundă, la tema "De ce are nevoie iubirea față de aproapele?". Într-o conferință, Chiara spunea: "Îl iubim pe aproapele făcându-ne una cu el, trăindu-i viața în noi și oferindu-i astfel ceea ce are nevoie. Trebuie să ne înfometăm împreună cu el și să-i dăm să mănânce, să avem îndoieli împreună cu el și să-i oferim sfaturi, să devenim slabi și să-i dăm curaj și așa mai departe." Meditând și trăind această iubire, în viața de zi cu zi, unii participanți au împărtășit experiențele lor, dându-ne tuturor curajul de a pune în practică mai des această poruncă, a iubirii față de aproapele, lăsată nouă de Isus.
Împărtășirea experiențelor personale a continuat în grupuri mai mici, de comuniune, în care am răspuns și la întrebările: Mărturia mea este credibilă? Ce ar trebui să fac ca să fie credibilă? De asemenea, am scris fiecare pe câte un bilet, misiunea și intențiile noastre cu privire la iubirea față de aproapele, am adunat toate aceste misiuni și fiecare a primit un alt bilet, urmând să se roage în această perioadă de Advent pentru intenția celuilalt.
Pe tot parcursul acestor momente, copiii au avut un program special, ghidat și coordonat de membri și simpatizanți din mișcare. Astfel, ei s-au bucurat împreună de jocuri, de un video intitulat "Primii creștini", de puzzle în grupe de câte doi, de pictura "Sfânta familie", de "Cuvântul Vieții" - reconstruire prin imagini a Cuvântului Vieții și acțiunea "L-au scos afară pe Isus". Prin această ultimă activitate, copiii au dorit să-l pună în centrul sărbătorii Crăciunului pe Isus, pentru a aduce bucurie și speranță celor din jur, dar și pentru a ajuta copiii aflați în zone de război. Astfel, copiii (gen 4 și gen 3), ajutați de adulții din mișcare, au confecționat ornamente de Crăciun, cu Pruncul Isus, iar cu banii obținuți de la participanți și-au propus să ajute un copil în nevoie din Valea Mare, o persoană în dificultate din mișcare și copiii din fâșia Gaza, aflată în război. Copiii din Valea Mare vor continua acțiunea în satul lor.
Cu toții ne-am reunit la momentul culminant al zilei, Sfânta Liturghie, prezidată de episcopul emerit Petru Gherghel, alături de care au concelebrat pr. Iosif Enășoaie și pr. Iosif Dămătăr. La predică, pr. Iosif Dămătăr ne-a făcut mai conștienți de faptul că, dacă Isus pe cruce, nu ar fi spus "da"-ul său Tatălui acum 2000 de ani, nici Chiara și nici noi nu am fi putut spune azi "Da"-ul nostru și nu am fi putut să ne bucurăm de faptul că suntem creștini. La final, Preasfințitul Petru Gherghel ne-a încurajat să continuăm acest drum început de Chiara, de a trăi în unitate, în iubire față de aproapele și de a duce aceste daruri tuturor.
După hrana spirituală, prin cuvântul Domnului și Euharistie, a urmat o agapă fraternă și o tombolă, în cadrul căreia fiecare s-a bucurat de o mică surpriză din partea celuilalt. Toți am plecat astfel acasă cu multe daruri sufletești, bucurie în inimi, surprize frumoase și trăirea unei zile, în unitate și în iubire față de aproapele.
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru "da"-ul lui Isus, pentru "da"-ul Chiarei prin care a început Opera Mariei, acum 80 de ani, aniversare care s-a încheiat cu evenimentul trăit astăzi și pentru "da"-ul fiecăruia, spus lui Dumnezeu, în viața cotidiană. De asemenea, o mulțumire din inimă, o îndreptăm către reprezentanții Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, care ne-au primit cu multă deschidere și iubire fraternă. Dumnezeu să-i răsplătească și să-i binecuvânteze pe toți cu harurile sale!
Cristina Budău
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
7 decembrie: Roman: "Da"-ul Chiarei, "da"-ul personal. Întâlnirea membrilor și iubitorilor Mișcării Focolarelor