Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
"Durerea este vindecată", "Notre-Dame de Paris" restituită poporului lui Dumnezeu

Catedrala din Paris a revenit la viață cu o splendoare orbitoare după incendiul de acum cinci ani. După deschiderea sa de sâmbătă, în dimineața de duminică, 8 decembrie 2024, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, a avut loc Liturghia inaugurală celebrată de arhiepiscopul Ulrich în prezența a 2.500 de persoane, printre care președintele Macron, mai mulți șefi de stat, credincioși, bolnavi, voluntari și săraci. Acestora din urmă le-a fost oferit un prânz de către arhiepiscopie.

Prin ritul rar și antic al ungerii cu crismă, arhiepiscopul de Paris, Laurent Ulrich, a consacrat altarul major al Catedralei "Notre-Dame" în timpul Liturghiei inaugurale de duminică, 8 decembrie 2024, solemnitatea Neprihănitei, a doua duminică din Advent. Turnând uleiul sfânt pe rafinatul altar de bronz, înainte de a tămâia adunarea, prelatul a consacrat astfel locul cel mai central al catedralei, altarul precedent fiind distrus în incendiu. Acum conține o nouă comoară, relicvele a cinci sfinți legați într-un mod sau în altul cu Biserica din Paris, ca Sfântul Charles de Foucauld, Catherine Labouré sau martirul român Vladimir Ghika de origine ortodoxă. Vor veghea asupra catedralei înviate din flăcări, ca aceia invocați în litania recitată de cei 170 de preoți care au concelebrat funcțiunea.

"Bucuria învie"

"În această dimineață, durerea din 15 aprilie 2019 este ștearsă", a spus arhiepiscopul de Paris în prima liturgie celebrată în interiorul catedralei restaurate și curățate. Liturgia cu care în sfârșit a luat în posesie catedrala sa, fiind numit la Paris la numai trei ani după incendiu. După cinci ani de la acea devastare, malurile Senei i-au regăsit pe credincioși cu inima mai ușoară și asigurată, în pofida ploii și a vântului, așa de puternic ca și cum ar fi vrut să îndepărteze pentru totdeauna flăcările.

Rana este vindecată. În interiorul catedralei, uimirea ajunge la punctul cel mai înalt grație înălțimii goticului și strălucirii vitraliilor, ale căror explozii de culoare dansează pe ornatele preoților. Mărturisesc asta și privirile celor 2.500 de invitați prezenți la sărbătorile de duminică și de sâmbătă seara. Credincioși sau necredincioși, sunt mulți ochii înălțați către cerul din "Notre-Dame", unii chiar învăluiți de lacrimi. Sentimente de emoție și de speranță transmise și de Monseniorul Ulrich: "Orice vale va fi umplută și orice munte sau deal va fi nivelat; drumurile strâmbe vor fi îndreptate, iar cele cu gropi vor fi netezite și orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu", a spus el în omilie. Au fost prezenți președintele francez Emmanuel Macron, soția Brigitte, unii șefi de stat rămași în Ville Lumi?re după ceremonia din ziua anterioară.

Omilia arhiepiscopului

"Dă jos haina ta de tristețe și de mizerie, «Notre-Dame», și îmbracă pentru totdeauna haina gloriei lui Dumnezeu, învăluiește-te cu mantia dreptății lui Dumnezeu", a adăugat prelatul, invitând pe toți să se lase conduși "la bucuriile cele mai mari, la darul cel mai frumos oferit de Dumnezeu al prezenței sale iubitoare, al apropierii sale de cei mai săraci, al forței sale transformatoare în sacramente". "Lăsați-vă luminați de Dumnezeu", a continuat Ulrich, aplaudat îndelung la ieșire din catedrală și pe platou de către clerul din oraș. La Liturghie erau prezenți și arhiepiscopul emerit, Michel Aupetit, care a trăit direct catastrofa, predecesorul André Vingt-Trois, nunțiul apostolic Celestino Migliore. Au voit să participe și diferiți lideri ai Bisericilor orientale și ortodoxe pentru a sta alături de Sfânta Fecioară Maria în această zi dedicată ei. Între ei, patriarhul maronit Bechara Räi, delegatul patriarhului Bartolomeu, mitropolitul Emmanuel de Calcedonia și Tawadros al II-lea, patriarh copt-ortodox. O prezență ecumenică pentru care vicarul episcopal responsabil de unitatea creștinilor s-a declarat profund bucuros, cât faptul de a putea intra din nou la "Notre-Dame": "Mi se pare că mă întorc acasă, dar a fost curățată. Este aceeași Biserică Mamă, dar a fost transfigurată cu jocurile sale de lumină, reapariția orgii și poporul lui Dumnezeu care o va umple de acum încolo".

"Cei mici" în marea "Notre-Dame"

În sfârșit, nu puteau să lipsească de la Liturghia inaugurală: credincioși, bolnavi, săraci, voluntari veniți împreună cu șase asociații invitate de arhiepiscop. Între aceștia Prisca, voluntară de la Oficiul creștin pentru persoanele cu dizabilități, care a definit evenimentul de duminică "evenimentul secolului": "În mod voit nu am vrut să privesc nicio fotografie înainte de acest sfârșit de săptămână", zâmbește ea cu mass-media vaticane, declarându-se emoționată și plină de recunoștință. "Dumnezeu îi invită pe cei mai mici și îi primește pe cei mai fragili. Comunitățile noastre primesc persoanele vulnerabile. Noi, care avem o dizabilitate, avem ceva de spus lumii, așadar, prezența noastră este deosebit de plăcută", face ecou Florence, care lucrează și pentru același oficiu.

Un semn al apropierii de persoanele vulnerabile, departe de tapetele diplomatice și de rafinamentele mondene, a fost inițiativă Arhidiecezei de Paris a unui bufet cu 150 de săraci din oraș. Momentul s-a desfășurat după Liturghie sub arcadele de la Coll?ge des Bernardins.

Delphine Allaire

(După Vatican News, 8 decembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat