Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Consistoriu ordinar public pentru crearea de cardinali noi (7 decembrie 2024)

Să ne gândim puțin la această narațiune: Isus urcă spre Ierusalim. Urcarea sa nu este o urcare la gloria din această lume, ci la gloria lui Dumnezeu, care comportă coborârea în abisurile morții. De fapt, în cetatea sfântă el va muri pe cruce, pentru a ne reda viața. Și totuși, Iacob și Ioan, care își imaginează în schimb un destin diferit pentru Învățătorul lor, prezintă cererea lor și îi cer două locuri de onoare: "Fă-ne să stăm unul la dreapta și altul la stânga ta în gloria ta!" (Mc 10,37).

Evanghelia scoate în evidență acest contrast dramatic: în timp ce Isus parcurge un drum obositor și în urcuș care îl va duce la Calvar, discipolii se gândesc la drumul neted și în coborâre al lui Mesia învingător. Și nu trebuie să ne scandalizăm de asta, ci să conștientizăm cu umilință că - pentru a o spune cu Manzoni - "așa este făcută această harababură a inimii umane" (Logodnicii, cap. 10). Așa este făcută.

Asta ni se poate întâmpla și nouă: ca inima noastră să rătăcească drumul, lăsându-se orbită de fascinația prestigiului, de seducția puterii, de un entuziasm prea uman pentru Domnul nostru. Pentru aceasta este important să ne privim înăuntru, să ne punem cu umilință în fața lui Dumnezeu și cu onestitate în fața noastră înșine, și să ne întrebăm: unde merge inima mea? Unde merge inima mea astăzi? În ce direcție se mișcă? Oare greșesc drumul? Așa ne avertizează Sfântul Augustin: "De ce porniți pe drumuri pustii? Întoarceți-vă din vagabondajul vostru care v-a scos în afara drumului; întoarceți-vă! Unde? La Domnul. Dar încă este repede: mai întâi întoarce-te la inima ta [...]. Întoarce-te, întoarce-te la inimă, [...] pentru că acolo se află imaginea lui Dumnezeu; în interioritatea omului locuiește Cristos, în interioritatea ta tu ești reînnoit după imaginea lui Dumnezeu" (Comentariu la Evanghelia lui Ioan, 18, 10).

A ne întoarce la inimă pentru a fi din nou pe același drum al lui Isus, de asta avem nevoie. Și astăzi, îndeosebi vouă, iubiți frați care primiți cardinalatul, aș vrea să vă spun: fiți atenți să parcurgeți drumul lui Isus. Și ce înseamnă asta?

A parcurge drumul lui Isus înseamnă înainte de toate a ne întoarce la el și a-l repune pe el în centrul a toate. În viața spirituală ca și în cea pastorală, riscăm uneori să ne concentrăm asupra contururilor, uitând esențialul. Prea des lucrurile secundare iau locul a ceea ce este necesar, exterioritățile prevalează asupra a ceea ce contează cu adevărat, plonjăm în activități pe care le considerăm urgente, fără a ajunge la inimă. Și, în schimb, avem nevoie mereu să ne întoarcem la centru, să recuperăm fundamentul, să ne despuiem de ceea ce este superfluu pentru a ne îmbrăca în Cristos (cf. Rom 13,14). Și cuvântul "cardine" ne amintește asta, indicând țâțâna pe care este inserat canatul unei uși: este un punct ferm de sprijin, de susținere. Iată, iubiți frați: Isus este punctul de sprijin fundamental, centrul de gravitate al slujirii noastre, "punctul cardinal" care orientează toată viața noastră.

A parcurge drumul lui Isus înseamnă și a cultiva pasiunea întâlnirii. Isus nu parcurge niciodată drumul singur; legătura sa cu Tatăl nu-l izolează de evenimentele și de durerea lumii. Dimpotrivă, tocmai pentru a îngriji rănile omului și a ușura poverile inimii sale, pentru a înlătura pietrele de moară ale păcatului și a frânge lanțurile sclaviei, tocmai pentru aceasta a venit el. Și, astfel, de-a lungul drumului, Domnul întâlnește fețele persoanelor marcate de suferință, se apropie de cei care au pierdut speranța, îi ridică pe cei care sunt căzuți, vindecă pe cel care este în boală. Drumurile lui Isus sunt populate de fețe și de istorii și, în timp ce trece, el șterge lacrimile celor care plâng, "vindecă pe cei cu inima rănită și leagă rănile lor" (Ps 147,3).

Aventura drumului, bucuria întâlnirii cu ceilalți, grija față de cei mai fragili: asta trebuie să anime slujirea voastră de cardinali. Aventura drumului, bucuria întâlnirii cu ceilalți și grija față de cei mai fragili. Spunea un mare din clerul italian, don Primo Mazzolari: "De-a lungul drumului a început Biserica; de-a lungul drumurilor din lume continuă Biserica. Pentru a intra în ea nu trebuie nici să se bată la ușă, nici să se aștepte în sala de așteptare. Mergeți și găsiți-o; mergeți și va fi alături de voi; mergeți și veți fi în Biserică" (Timp de a crede, Bologna 2010, 80-81). Să nu uităm că a sta pe loc ruinează inima și apa stătută este prima care se împuțește.

În sfârșit, a parcurge drumul lui Isus înseamnă a fi constructori de comuniune și de unitate. În timp ce în grupul discipolilor molia competiției distruge unitatea, drumul pe care-l parcurge Isus îl duce pe Calvar. Și pe cruce el împlinește misiunea care i-a fost încredințată: ca nimeni să nu se piardă (cf. In 6,39), ca în sfârșit să fie dărâmat zidul dușmăniei (cf. Ef 2,14) și toți ne putem descoperi fii ai aceluiași Tată și frați între noi. Pentru aceasta, îndreptându-și privirea spre voi, care proveniți din istorii și culturi diferite și reprezentați catolicitatea Bisericii, Domnul vă cheamă să fiți martori de fraternitate, artizani de comuniune și constructori de unitate. Aceasta este misiunea voastră!

Tocmai vorbind unui grup de neo-cardinali, marele sfânt Paul al VI-lea a spus că noi, ca și discipolii, uneori cedăm ispitei de a ne dezbina; în schimb, "în ardoarea pusă în căutarea unității se recunosc adevărații discipoli ai lui Cristos". Și adăuga sfântul papă: "Dorim ca toți să se simtă în largul lor în familia eclezială, fără închideri sau izolări nocive unității în caritate, și ca să nu se caute prevalarea unora în detrimentul altora. [...] Trebuie să lucrăm, să ne rugăm, să suferim, să luptăm pentru a da mărturie despre Cristos Înviat" (Discurs cu ocazia consistoriului, 27 iunie 1977).

Animați de acest spirit, iubiți frați, voi veți face diferența; conform cuvintelor lui Isus care, vorbind despre competiția corozivă din această lume, le spune discipolilor: "Dar între voi să nu fie așa" (Mc 10,43). Și este ca și cum ar spune: veniți după mine, pe drumul meu, și veți fi diferiți; veniți după mine și veți fi un semn luminos într-o societate obsedată de aparență și de căutarea primelor locuri. "Între voi să nu fie așa", repetă Isus: iubiți-vă unul pe altul cu iubire fraternă și fiți slujitori unii altora, slujitori ai evangheliei.

Iubiți frați, pe drumul lui Isus, să mergem împreună; și să mergem cu umilință, să mergem cu uimire, să mergem cu bucurie.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Ce este un consistoriu? Răspunsuri la câteva întrebări




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat