Roman: "Voluntar oriunde ai fi" cu Iosefinii lui Murialdo
Aproximativ 120 de tineri voluntari, liceeni, profesori, dar și persoane consacrate din Roman și zona Romanului și-au lustruit ghetuțele spirituale în ajun de Moș Nicolae prin participarea la o masă rotundă care a avut ca temă voluntariatul și diversele sale forme de a face bine aproapelui. Manifestarea a fost organizată de Iosefinii lui Murialdo Roman, în colaborare cu cele patru parohii catolice din oraș, cu Centrul Diecezan Caritas, Serviciul de Probațiune Neamț și s-a desfășurat joi, 5 decembrie 2024, începând cu ora 19.30, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" de la Parohia "Sfânta Tereza" din Roman.
Evenimentul, devenit deja o tradiție prin care Iosefinii lui Murialdo marchează Ziua Mondială a Voluntariatului (sărbătorită în fiecare an pe 5 decembrie) a debutat cu un cuvânt de mulțumire pentru toți voluntarii și o rugăciune pentru aceștia, rostită de părintele iosefin Petru Țurcanu.
Directorul Centrului Diecezan Caritas, părintele Egidiu Condac, a făcut o scurtă prezentare a istoricului organizației, a activității laborioase pe care o desfășoară în Dieceza de Iași, precum și a diverselor forme de voluntariat pe care le pot alege tinerii. Apoi, Isabela și Marina, două tinere voluntare din cadrul Caritas, au punctat aspectele esențiale ale unei teme cu un subiect complex și dureros care face ravagii printre tineri: diferitele forme de bullying, cauzele și consecințele lui, prevenirea și modul în care voluntarii pot ajuta victimele bullyingului.
Un element de noutate la masa rotundă din acest an și care a stârnit un interes puternic a fost prezentarea făcută de Aurica Branchi, consilier de probațiune în cadrul Serviciului de Probațiune Neamț, instituție care se ocupă cu supravegherea și integrarea persoanelor majore sau minore care au săvârșit infracțiuni pentru care instanța de judecată a dispus o perioadă de supraveghere ca măsură alternativă la pedeapsa cu închisoarea. Numeroasele întrebări despre modul în care funcționează această instituție, infracțiunile pentru care se aplică o astfel de măsură - cea mai frecventă în rândul minori fiind, surprinzător, conducerea fără permis - au demonstrat deschiderea și dorința celor prezenți de a se implica în forme noi de voluntariat.
Seara s-a încheiat cu câteva gânduri și o rugăciune din partea gazdei evenimentului, părintele Sebastian Bilboc, parohul Bisericii "Sfânta Tereza" și decan de Roman, iar la plecare participanții au primit din partea organizatorilor câte un rucsac, simbol al bagajului de valori cu care voluntarul se prezintă în fața celorlalți, bagaj în care, în același timp, se mai poate adăuga ceva mereu, pentru că, în esență, voluntariatul e o formă de dăruire continuă.
Emilian Pal
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
5 decembrie: Roman: "Voluntar oriunde ai fi" cu Iosefinii lui Murialdo
Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Congregația Sfântul Iosif (Iosefinii lui Murialdo)" (21 noiembrie)