Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Faraoani

Trei zile de lumină, har și comuniune au fost pentru Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Faraoani în perioada 22-24 noiembrie 2024 prin vizita pastorală a episcopului Iosif Păuleț în această comunitate.

În inima Faraoaniului, acolo unde credința pulsează în ritmul vieții de zi cu zi, episcopul Iosif Păuleț a pășit ca un păstor printre oile sale, aducând alinare, speranță și o lumină vie în sufletele tuturor. Sub privirea blândă a Sfântului Anton de Padova, patronul parohiei, această vizită pastorală a fost o poveste de comuniune sacră, în care timpul s-a oprit pentru a lăsa harul să se reverse peste o comunitate cu inimi larg deschise.

Când episcopul Iosif Păuleț a pășit în Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Faraoani, a adus cu sine nu doar binecuvântarea unui păstor al Bisericii, ci și căldura unui prieten apropiat al comunității. Această vizită pastorală, desfășurată pe parcursul a trei zile, a fost un moment de întărire spirituală și comuniune, ce va rămâne mult timp în amintirea credincioșilor.

Credincioșii l-au primit pe episcop ca pe un prieten de încredere. Mai ales pentru cei în vârstă întâlnirea a fost o ocazie de a primi mângâiere și speranță. Episcopul le-a ascultat poveștile vieții, împărtășite cu emoție și sinceritate, și i-a încurajat să rămână exemple vii pentru generațiile tinere.

Adulții, preocupați de viața de zi cu zi, au găsit în episcop un sfătuitor atent. Întrebările lor despre familie, muncă și rolul credinței în viața cotidiană au primit răspunsuri inspirate. "Credința este temelia care vă susține casele și inimile", le-a spus episcopul, subliniind importanța rugăciunii în familie și a participării active la viața parohială.

Vineri, 22 noiembrie, episcopul a deschis vizita celebrând Sfânta Liturghie, moment în care biserica s-a umplut de lumină, rugăciune și armonia cântărilor. Sub privirea blândă a Sfântului Anton, patronul parohiei, comunitatea s-a unit într-un spirit de recunoștință și speranță. După Liturghie, episcopul a dedicat timp adolescenților și tinerilor, întâlnindu-se cu ei într-un dialog sincer și plin de îndemnuri. Într-o lume plină de tentații și pericole, le-a amintit că apropierea de Biserică, de Cristos și de preoți este un refugiu sigur, un loc unde pot găsi sprijin și sens. Le-a vorbit despre curajul de a alege binele, chiar și atunci când este dificil, și despre rolul lor esențial în păstrarea credinței vii în comunitate. Tinerii, ascultându-l, păreau să absoarbă fiecare cuvânt, ca semințele aruncate pe un pământ bun, gata să rodească.

Sâmbăta a început sub semnul reconcilierii. Episcopul a stat la spovezi, oferind credincioșilor șansa de a-și deschide sufletele. De dimineață, și-a așezat sufletul alături de credincioși la scaunul de spovadă, ascultându-le durerile, frământările și speranțele. Fiecare penitent a plecat mai ușor, simțind parcă atingerea harului divin.

A urmat o vizită emoționantă la câțiva dintre bolnavii parohiei, cărora le-a oferit binecuvântarea și câteva momente de alinare. În ochii lor a văzut atât suferință, cât și o credință neclintită, care l-a mișcat profund.

Vizita la cimitir a fost un alt moment de reculegere și rugăciune. În tăcerea cimitirului, episcopul a rostit rugăciuni pentru sufletele celor adormiți, reamintind tuturor că cei plecați sunt mereu aproape de noi, în rugăciune și iubire.

Momentul vizitei la surorile "Maria Bambina", care se dedică copiilor aflați în dificultate, a fost încărcat de emoție. În ochii acelor copii, episcopul a văzut o reflecție a inocenței divine, iar zâmbetele lor au fost ca o mulțumire mută pentru binecuvântările primite. Vizita sa la surorile "Maria Bambina" a fost o mărturie a puterii iubirii și sacrificiului. Episcopul a fost impresionat de dăruirea surorilor și de zâmbetele copiilor care, în ciuda greutăților, emanau o bucurie molipsitoare.

Întâlnirea cu copiii a episcopului o putem caracteriza prin trei cuvinte: curiozitate, puritate și dialog.

Copiii parohiei l-au întâmpinat pe episcop cu entuziasmul specific vârstei lor. Plini de curiozitate, i-au adresat întrebări diverse, de la cele simple, precum "Care este sfântul dumneavoastră preferat?", până la cele mai profunde: "Cum putem deveni mai buni în ochii lui Dumnezeu?" Episcopul a răspuns cu răbdare, adaptându-se fiecărei minți fragede, reamintindu-le că puritatea inimii lor este cea mai frumoasă rugăciune pe care o pot oferi. El le-a povestit despre puterea credinței și importanța rugăciunii, îndemnându-i să fie sinceri cu Dumnezeu, asemenea prietenilor buni. Întâlnirea s-a încheiat cu binecuvântarea episcopului, iar zâmbetele copiilor au devenit simbolul unei comunități în care viitorul promite să rămână ancorat în credință.

De asemenea, episcopul a stat de vorbă cu angajații parohiei și cu membrii grupurilor parohiale, întărindu-le credința și unitatea.

Grupurile parohiale, precum terțiarii franciscani și membrii Acțiunii Catolice, au avut ocazia de a-și împărtăși activitățile și provocările. Episcopul i-a felicitat pentru implicare, numindu-i "stâlpii spirituali ai parohiei".

Terțiarii, inspirați de spiritualitatea Sfântului Francisc, au fost încurajați să continue misiunea lor de a aduce pace și bucurie în comunitate, prin simplitate și rugăciune.

Membrii Acțiunii Catolice au fost îndemnați să fie o forță activă în parohie, în colaborare directă cu părintele paroh, atrăgând alături de ei cât mai mulți tineri și familii.

De asemenea, episcopul a binecuvântat și echipa care se dedică îngrijirii celor vulnerabili. "Fiecare act de iubire este o mărturie vie a prezenței lui Cristos", le-a spus episcopul.

Seara s-a încheiat cu Sfânta Liturghie, moment în care întreaga comunitate s-a unit din nou în rugăciune, mulțumind pentru prezența episcopului și binecuvântările aduse de vizita sa.

În continuarea zilei, episcopul s-a întâlnit cu Consiliul Economic și Consiliul Pastoral al parohiei, discutând despre viziunea pentru viitorul parohiei și despre proiectele care pot sprijini întreaga comunitate. Feciorii de biserică, consilierii parohiali și șefii de sectoare au avut, la rândul lor, momente de dialog cu episcopul, care le-a apreciat implicarea și spiritul gospodăresc, definitorii pentru locuitorii din Faraoani.

Duminica, ziua Domnului, a început tot cu spovezi, episcopul rămânând un martor al sincerității și pocăinței credincioșilor.

Duminica, episcopul Iosif Păuleț a celebrat Sfânta Liturghie pontificală, un moment înălțător care a strâns întreaga comunitate în jurul altarului. În sărbătoarea "Cristos, Regele Universului", episcopul a expus Sfântul Sacrament, iar tăcerea adorației a fost un testament al credinței vii care pulsează în inimile celor din Faraoani.

Nu a uitat să-și îndrepte privirea și către membrii corului, acei slujitori discreți ai cântecului divin, ale căror voci îmbogățesc orice celebrare. Episcopul le-a mulțumit pentru armonia pe care o aduc fiecărei celebrări, și i-a îndemnat să fie statornici în dedicarea pentru înfrumusețarea celebrărilor liturgice.

După câteva momente de discuții particulare cu părintele paroh Felix Măriuț, Preasfințitul Iosif și-a luat rămas bun de la comunitatea din Faraoani, cu dorința fierbinte de a reveni ori de câte ori va avea posibilitatea.

Vizita episcopului s-a încheiat, dar harul ei rămâne viu în inimile oamenilor din Faraoani, o comunitate ce poate fi descrisă în cuvinte simple, dar pline de semnificație: familiști, gospodari, generoși, muncitori. Sub îndrumarea părintelui paroh Felix Măriuț, a părintelui vicar Paul Gabor și a părintelui pensionar Augustin Pascaru, Faraoani continuă să fie un exemplu de credință, dăruire și comuniune. Fiecare întâlnire, fiecare cuvânt rostit și fiecare rugăciune a episcopului au fost ca niște raze de lumină ce au atins sufletele celor prezenți. În Faraoani, credința nu este doar o tradiție, ci o chemare vie, un mod de a trăi și de a iubi.

Vizita pastorală a episcopului Iosif Păuleț a fost mai mult decât un eveniment - a fost o sărbătoare a sufletului, o reînnoire a legământului dintre Dumnezeu și poporul său. Iar acum, pe cerul credinței din Faraoani strălucește o stea mai puternică, ghidându-i pe toți spre lumină și iubire.

Trei zile de har și comuniune au transformat Parohia "Sfântul Anton de Padova" într-un loc al binecuvântării și iubirii divine. Sub îndrumarea înțeleaptă a preoților parohiei, credincioșii din Faraoani continuă să trăiască o credință autentică, profundă și activă, inspirată de cuvintele și prezența episcopului Iosif Păuleț.

Comunitatea din Faraoani

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-24 noiembrie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Faraoani

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2024-2025. "Discipoli misionari ai lui Cristos"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat