Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat Sanctității Sale Mar Awa al III-lea, catholicos patriarh al Bisericii Asiriene din Orient, și Comisiei Mixte de Dialog Teologic între Biserica Catolică și Biserica Asiriană din Orient (9 noiembrie 2024)

Sanctitate, dragă soră,

Iubiți frați în Cristos!

"Stăpânul veacurilor [...], în vremurile de pe urmă, a început să reverse mai îmbelșugat asupra creștinilor despărțiți între ei părerea de rău lăuntrică și dorința de unire" (Decretul Unitatis redintegratio, 1). Îmi vine în minte ceea ce spunea marele Zizioulas, om al lui Dumnezeu; spunea el: "Eu știu data unirii, o știu". Care este? "În ziua de după judecata finală." Mai înainte nu va fi unire, dar între timp trebuie să mergem împreună, să ne rugăm împreună și să lucrăm împreună. Asta este ceea ce facem acum. Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a primit pe Sanctitatea Sa Mar Dinkha al IV-lea, cu ocazia primei întâlniri oficiale între un episcop de Roma și un catholicos-patriarh al Bisericii Asiriene din Orient, în urmă cu patruzeci de ani, așa cum tocmai ați amintit Sanctitatea Voastră. Acele cuvinte erau luate din decretul despre ecumenism al Conciliului Vatican II, Unitatis redintegratio, a cărui a șaizecea aniversare Biserica Catolică o celebrează în această lună. Pas după pas, lent.

"Dorința de unitate", la care face aluzie de mai multe ori decretul (cf. UR, 7), a fost cea care i-a determinat pe predecesorii noștri să se întâlnească. Această "desiderium unitatis", conform expresiei frumoase a Sfântului Ioan Cassian (Collationes, 23, 5), este un har care a inspirat mișcarea ecumenică încă de la originile sale și pe care trebuie să-l cultivăm constant. Trezită de Duhul Sfânt, nu este altceva decât dorința arzătoare a lui Cristos însuși, exprimată în ajunul pătimirii sale, "ca toți să fie una" (In 17,21).

Sanctitate, dragă frate, tot această "dorință de unitate" este cea care ne animă astăzi, în timp ce comemorăm a treizecea aniversare a Declarației cristologice comune între Bisericile noastre, care a pus capăt la 1500 de ani de controverse doctrinale referitoare la Conciliul din Efes. Această istorică declarație a recunoscut legitimitatea și exactitatea diferitelor exprimări ale credinței noastre cristologice comune, așa cum a fost formulată de Părinți în Crezul niceean. Această abordare "hermeneutică" era făcută posibilă de un principiu fundamental afirmat de decretul conciliar, și anume că aceeași credință, transmisă de apostoli, a fost exprimată în forme și moduri diferite în funcție de diferitele condiții de viață (cf. Unitatis redintegratio, 14). Și acesta a fost un principiu important.

Tocmai Declarația cristologică comună a fost cea care a anunțat instituirea unei Comisii mixte pentru dialogul teologic între Bisericile noastre, care a produs rezultate notabile, și la nivel pastoral. Aș vrea să amintesc îndeosebi acordul din 2001 despre Anafora apostolilor Addai și Mari, care a permis respectivilor credincioși o anumită communicatio in sacris în circumstanțe determinate; și în 2017 o Declarație comună despre "viața sacramentală". Mai recent, în urmă cu doi ani, un document despre Imaginile Bisericii în tradițiile siriacă și latină a pus bazele pentru o înțelegere comună a constituției Bisericii.

Prin urmare, astăzi am ocazia de a vă mulțumi vouă tuturor, teologi membri ai Comisiei mixte, pentru angajarea voastră. De fapt, fără munca voastră, aceste acorduri doctrinale și pastorale n-ar fi fost posibile. Mă bucur de publicarea unei cărți comemorative, cu diferitele documente care marchează etapele drumului nostru spre comuniunea deplină, cu prefața comună a Sanctității Voastre și a mea. De fapt, dialogul teologic este indispensabil în drumul nostru spre unitate, de vreme ce unitatea la care tânjim este unitate în credință, cu condiția ca dialogul adevărului să nu fie niciodată despărțit de dialogul carității și de dialogul vieții: un dialog uman, total.

Acea unitate în credință este deja obținută de sfinții din Bisericile noastre. Ei sunt călăuzele noastre cele mai bune pe calea spre comuniunea deplină. Pentru aceasta, cu acordul Sanctității Voastre și al patriarhului Bisericii caldeene, și încurajat și de recentul Sinod al Bisericii Catolice despre sinodalitate, care a amintit că exemplul sfinților din alte Biserici este "un dar pe care-l putem primi, inserând comemorarea lor în calendarul nostru liturgic" (Document final, nr. 122), sunt bucuros să anunț că marele Isaac din Ninive, unul dintre Părinții cei mai venerați din tradiția siro-orientală, recunoscut ca un maestru și un sfânt de toate tradițiile, va fi introdus în Martirologiul Roman.

Fie ca prin mijlocirea Sfântului Isaac din Ninive, unită cu aceea a Sfintei Fecioare Maria, Mama lui Cristos, Mântuitorul nostru, creștinii din Orientul Mijlociu să poată da mereu mărturie lui Cristos Înviat în acele ținuturi martirizate de război. Și să continue să înflorească între Bisericile noastre, până în ziua binecuvântată în care vom putea să celebrăm împreună pe același altar și să primim împărtășirea din același Trup și Sânge al Mântuitorului, "pentru ca lumea să creadă" (In 17,21)!

Mulțumesc, Sanctitate! Să continuăm să mergem împreună, să ne rugăm împreună și să lucrăm împreună, și să mergem înainte pe acest drum spre unitatea deplină. Și vă mulțumesc vouă tuturor pentru această vizită. Să rămânem uniți în rugăciunea reciprocă.

Și acum vă invit să ne rugăm împreună rugăciunea pe care Domnul Isus ne-a învățat-o, Tatăl nostru. Fiecare să o spună după propria tradiție și propria limbă, la jumătate de voce.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat